Social Media

Blog

Servicii publice electronice cu fonduri UE: Jumătatea plină a paharului

O veche colaboratoare, Cristina Chiriac, ale cărei inițiative le-am susținut, ale cărei opinii le prețuiesc, a dat un interviu despre digitalizarea administrației românești. După interviul ei au curs titluri de presă despre ceea ce eu aș numi ”jumătatea goală a paharului”.

Publicat

pe

2 Luminita POCU

Titluri precum ”Digitalizarea administrației publice – UN VIS. România, codașa Europei” sau ”România, pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizare. ”Este nevoie de investiții” sau ”Digitalizarea, o necunoscută pentru administrația publică”. În interiorul articolelor, ni se spune nu doar că suntem codași în statisticile europene dar și că ne lipsesc investițiile în infrastructura digitală, și că ele sunt necesare, pe lângă educația digitală.

Prin urmare, pentru că am avut privilegiul de a servi ca ministru al fondurilor europene și am spus că digitalizarea și sănătatea vor fi priorități specifice în mandatul meu, am făcut această postare informativă din care să vedem (desigur, dacă dorim să vedem) că BA DA, investim deja în infrastructura digitală a administrației și să vedem ce instituții și ce servicii/infrastructuri vor fi create. Concret, jumătatea plină a paharului: astăzi avem în derulare 17 proiecte de investiții cu fonduri europene în digitalizarea administrației care însumează 359 milioane Euro din care ajutorul de la UE este 344 milioane Euro. Ele nu pot fi ignorate, trebuie cunoscute, monitorizate iar noul Guvern va continua să le implementeze. E de dorit ca echipele de proiect din instituțiile care le derulează să fie sprijinite.

Majoritatea proiectelor vizând digitalizarea au fost aprobate la finanțare și au început în 2018 sau anul acesta, majoritatea au o durată de realizare de 3 ani (unele doi ani) iar la finalul implementării ar trebui să însemne o relansare a relația dintre cetățean și stat în România. Lista investițiilor în digitalizare nu e finală, se va extinde. Spre exemplu, am lăsat în lucru aprobarea finanțării europene pentru Informatizarea sistemului național de adopții, proiect depus de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului.

Cât despre linia de finanțare pentru dezvoltarea competențelor digitale, POCU România Digitală, și eu am cerut-o la debutul mandatului meu de ministru al fondurilor europene. Apoi, dialogul cu Coaliția pentru Dezvoltarea României ne-a ajutat să o elaborăm, colegii din autoritatea de management POCU au lucrat cot la cot. Linia de finanțare România Digitală se va lansa curând (mfe.gov.ro) iar voi reveni când avem ghidul pus în consultare, căci mă bazez că actualul ministru va menține această inițiativă.

Nu știu de ce nici Cristina (care a avut acces nemijlocit la informația promovată de mine) și nici jurnaliștii care au preluat interviul ei nu au încercat o întrebare, o minimă documentare despre ce investiții se fac / dacă se fac în România pentru digitalizarea administrației.  Cert e că se reconfirmă că negativul ”vinde” mai bine în media. Pentru că, la un eveniment recent de comunicare a proiectelor cu finanțare europeană, am focusat exact pe proiectele care digitalizarează administrația, finanțate în cadrul POC – Programul Operațional Competitivitate. Evenimentul a avut loc în 17 octombrie 2019, la Biblioteca Națională, în organizarea direcției de comunicare a Ministerului Fondurilor Europene. Așa cum a fost și la celelalte evenimente de promocare, puțină presa a fost prezentă sau a preluat știri. Pentru informare, rămân disponbile prezentările proiectelor pe pagina de Facebook a ministerului https://www.facebook.com/pg/MinisterulFondurilorEuropene/videos/?ref=page_internal.

Oricum ar fi, scriu această postare din cu totul alt motiv: încerc să compensez deznădejdea și lipsa de perspectivă pe care articole de genul celor exemplificate în debutul postării le lasă în mintea celor care le citesc. Suntem codași la un capitol? E știre. Dar hai să vedem ce măsuri am luat ca să remediem situația, cine le finanțează, cine e responsabil de ele, cât durează până sunt gata, etc.

Orice drum începe cu un pas. În cazul investițiilor în digitalizare, mulți pași au fost făcuți. Eu mă voi referi la cei recenți, din Guvernul Dăncilă, guvern din care am făcut parte câteva luni. Opinia mea este că a contat că am avut și un Minister al Comunicațiilor dedicat sectorului, foarte activ, care a și participat la gestionarea banilor europeni în acest domeniu. Apreciez implicarea lui Alex Petrescu și munca echipei sale.

În cuvintele mele, aș spune că proiectele de digitalizare lansate în ultimii doi ani și de la care trebuie să avem mari așteptări sunt:

  • Cele 2 proiecte ale Ministerului Afaceri Interne, SIEASC și Hub Servicii – prin aceste proiecte MAI va livra un serviciu electronic aproape total la solicitarea și obținerea documentelor de identitate, stare civilă (certificat naștere, căsătorie, divorț, deces, carte identitate, permis conducere, certificat înmatriculare vehicol). Chiar acum lucrează la digitizarea tuturor documentelor de identitate ale românilor din ultima sută de ani. Această arhivă va fi completată, ESENȚIAL, de interconectări complete ale bazelor de date ale MAI cu cele ale altor instituții publice, așa încât să nu mai pună cetățeanul pe drumuri cu copii ale documentelor disponibile deja în evidențele MAI.
  • Cele 2 proiecte ale echipei de la Oficiul Registrului Comerțului care vor digitaliza toată relația antreprenorilor cu privire la crearea, modificarea, radierea firmelor lor. O broșură foarte clară a unuia dintre proiecte, aici:
  • Proiectul Ministerului Afacerilor Externe vizând digitalizarea serviciilor aferente obținerii pașaportului
  • Proiectul Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități vizând solicitarea și obținerea certificatelor copiiilor și adulților cu dizabilități, baza de date aferentă dar și conectarea cu bazele de date relevante ale altor autorități

Digitalizare cu fonduri europene – Lista investițiilor cu fonduri europene – noiembrie 2019

Finanțare UE / Guvernul României prin Programul Operațional Competitivitate, Axa 2. Mai multe detalii…

TITLU PROIECTBENEFICIAROBIECTIVUL PROIECTULUIDATA ÎNCEPERII PROIECTULUIDATA ÎNCHEIERII PROIECTULUIVALOARE FINANȚARE UE – LEI VALOARE TOTALĂ PROIECT – LEI
Îmbuntăţirea capacităţii de procesare a datelor şi creşterea performanţelor de raportare ale ONRC prin arhitecturi şi tehnologii Big DataOficiul National al Registrului ComertuluiObiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea si eficientizarea activitatilor ONRC in domeniul furnizarii de informatii catre clientii sai persoane fizice si juridice, catre institutiile administratiei centrale si locale cu care exista incheiate protocoale de colaborare, precum si in optimizarea functiilor de raportare operationala si manageriala interna, prin: implementarea unor mecanisme automate de schimb de date cu sisteme si institutii externe, implementarea unei platforme de Business Intelligence pentru raportare manageriala si pentru eficientizarea activitatilor de furnizare de informatii catre alte institutii ale Statului, precum si a unei platforme de procesare analitica de tip
Big Data, prin integrarea tuturor informatiilor din bazele de date existente cu surse de date nestructurate care în acest moment fie nu pot fi valorificate, fie aceasta valorificare implica un efort manual considerabil.
29/01/201829/04/202026.502.26131.436.638
Sistem de interoperabilitate tehnologica cu statele membre UE – SITUEMinisterul Comunicatiilor si Societatii InformationaleObiectivul general al proiectului este realizarea Sistemului de Interoperabilitate Tehnologica cu Statele Membre UE (SITUE) care va avea la baza constructia nodului eIDAS pentru România si va realiza interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre si cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România.29/05/201828/07/20208.277.3129.814.178
Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civila SIIEASCMINISTERUL AFACERILOR INTERNE-DGCTIObiectivul general al proiectului SIIEASC consta în informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila, precum si implementarea suportului necesar dezvoltarii si accesarii serviciilor electronice ce au la baza informaþii primare de stare civila. Acest proiect contribuie la dezvoltarea serviciilor publice electronice de tip G2C si G2G.25/06/201825/06/2021155.964.263184.920.864
E-cultura: Biblioteca Digitala a RomanieiMINISTERUL CULTURII SI IDENTITATII NATIONALEObiectivul general: Eficientizarea serviciilor publice oferite de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale prin valorificarea potentialului IT&C in procesul de digitizare a patrimoniului cultural mobil, in scopul cresterii accesibilitaþii resurselor culturale pentru publicul larg.13/07/201812/07/202143.648.52953.242.265
Sistem Electronic Integrat al ONRC consolidat si interoperabil destinat asigurarii serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viata‚ (ONRC V2.0)Oficiul National al Registrului ComertuluiObiectivele specifice ale proiectului sunt:· Creşterea utilizării de servicii digitale oferite de către ONRC către cetăţeni şi mediul de afaceri;· Creşterea eficienţei serviciilor livrate de către ONRC.Printre principalele rezultate așteptate se numără:· Un portal public de interacțiune electronică cu clienții organizat pe baza fluxurilor de evenimente de viață și nu pe baza unor formulare tipizate care necesită cunoașterea prealabilă de către clienți a proceselor și fluxurilor de lucru interne ale ONRC· Creșterea utilizării portalului de servicii electronice și implicit scăderea timpilor totali necesari pentru obținerea unui serviciu din partea ONRC· Un sistem de autentificare în Portal integrat cu nodul eIDAS național, pentru utilizarea unor credențiale unice de acces in raport cu toate sistemele electronice ale instituțiilor administrației;· Automatizarea procesului de preluare a informațiilor de identificare la ghișeu a clienților și de digitizare a tuturor documentelor primite în format tipărit, în scopul unificării fluxurilor de procesare a cererilor primite prin portal, respectiv la ghișee sau prin terminalele inteligente;· Oferirea unei alternative de accesare a serviciilor electronice, de transmitere și respectiv de ridicare la/de la ghișeu a documentelor în format tipărit, prin terminale inteligente interactive self-service;· Aplicații back-office modernizate și integrate cu Portalul de servicii electronice, pentru preluarea automată a datelor introduse de către solicitanți în Portal (inclusiv a datelor din profilele acestora) și utilizarea acestora în fluxul de introducere de date, în scopul reducerii cantității de date introduse manual în back-office;· Automatizarea schimbului de date cu autorităţile şi instituţiile publice.04/04/201904/04/2022159.728.628189.384.127
HUB DE SERVICII (CENTRUL DE FURNIZARE SERVICII ELECTRONICE) LA NIVELUL MAIMINISTERUL AFACERILOR INTERNE/DGCTIObiectivul general al proiectului este simplificarea accesului cetatenilor si mediului privat la serviciile furnizate de catre MAI, în vederea facilitarii interactiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice, inclusiv prin optimizarea suportului TIC necesar. Realizarea HUB-ului de servicii al MAI consta în implementarea platformei de servicii electronice catre cetaþeni si mediul public/privat, dar si a unei platforme de tip Cloud pentru instituþiile MAI.11/07/201911/07/202275.906.97690.000.000
Sistem Naţional de Management privind Dizabilitatea (SNMD)AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATIProiectul urmareste dezvoltarea si implementarea unei platforme nationale centralizate, pentru colectarea, stocarea si distribuirea informatiilor referitoare la cazurile persoanelor cu handicap (adulti si copii cu certificate de încadrare în grad si tip de handicap sau care sunt la prima evaluare privind obtinerea certificatului) catre autoritatile publice centrale si locale, beneficiari individuali si parteneri institutionali.11/07/201911/07/202137.989.30245.042.464
Sistem informatic integrat de emitere si gestiune a pasaportului electronic, pasaportului diplomatic si de serviciu si a titlurilor de calatorie in oficiile posturilor consulare (ePass)MINISTERUL AFACERILOR EXTERNEObiectivul general: il reprezinta implementarea unui sistem informatic de emitere si gestiune a pasaportului electronic in posturile consulare, alaturi de accesul facil la serviciile administratiei publice, inclusiv prin eficientizarea activitatilor interne ale institutiei utilizand mijloace specifice tehnologiei informatiei si comunicatiei.11/07/201911/07/202152.810.94862.615.921
Actualizarea și dezvoltarea sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic Serviciul Roman de Informatii prin UM 0929 BucurestiActualizarea sistemului informatic existent si includerea în acest sistem de noi infrastructuri IT&C cu valenþe critice pentru securitatea naţională (IVC) în scopul sporirii capabilităţilor de identificare a atacurilor cibernetice, precum si a cresterii nivelului de securitate
cibernetica naþionala reprezinta obiectivul general al proiectului, subsumat unei abordari comune a UE în materie de securitate
cibernetica.
23/08/201923/08/2022174.332.137206.698.950
Sistem de alerta timpurie si informare în timp real – RO-SATCENTRUL NATIONAL DE RASPUNS LA INCIDENTE DE SECURITATE CIBERNETICA – CERT-ROObiectivul general este cresterea capacitatii operationale a CERT-RO în vederea asigurarii capabilitatilor nationale de prevenire, identificare, analiza si reactie la incidentele de securitate cibernetica. Prin implementarea RO-SAT se urmareste cresterea nivelului de securitate a spatiului cibernetic national (institutii publice, companii private, utilizatori individuali), precum si cresterea capacitatii de raspuns la incidente de securitate cibernetica a CERT-RO.20/09/201920/09/202258.717.03769.623.544
Sistem integrat de management al ȘcolaritățiiMinisterul Educației NaționaleSolutia urmarita vizeaza implementarea si utilizarea la nivel national a unui sistem informatic bazat pe principiile eficientei, transparentei si responsabilizarii partilor implicate in dialog si consultare. Acest sistem informatic va avea functii de colectare in timp real a datelor din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar concomitent cu transmiterea lor automata, agregarea lanivelul unitatii si raportarea catre Inspectoratele Scolare Judetene si nivelurile centrale strategice. Astfel, pornind de la nucleul specific de Catalog Electronic, platforma va realiza inregistrarea si gestionarea activitatii curente in scoala, la nivel local si national: note, frecventa, situatie scolara, agregarea si analiza acestor date in scopul prezentarii de indicatori si informatiistatistice care sa sprijine factorii de decizie din educatie in monitorizarea situatiei scolare la nivel local si national, precum si prezentarea detaliata a activitatii scolare a elevilor catre parinti. Toate informatiile actualizate vor fi accesibile factorilor decizionali din cadrul Inspectoratelor Scolare si Ministerului Educatiei Nationale. Pe de alta parte, sistemul se vrea a fi semnificativ mai mult decat un simplu Catalog in sensul clasic – fiind menit a sprijini activitatea strategica si decizionala, la nivel national, in sistemul de invatamant preuniversitar225.432.883225.432.883
Platformă digital cu resurse educaţionale deschise (EDULIB) (Biblioteca virtuala)AGENTIA DE ADMINISTRARE A RETELEI NATIONALE DE INFORMATICA PENTRU EDUCATIE SI CERCETARECrearea unei platforme digitale cu resurse educaţionale deschise;Integrarea şi valorificarea de resurse digitale de tip OER ;Dotarea a unui număr de 5400 de şcoli gimnaziale cu kit-uri multimedia;Instruirea indirectă (tip train-the-trainers) pentru 5400 profesori.226.138.334230.753.402
RO-NET:”Construirea unei infrastructuri nationale de broad band in zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale”MINISTERUL COMUNICAȚIILOR ȘI PENTRU SOCIETATEA INFORMAȚIONALĂObiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea competitivitatii economice a societatii la nivel national prin dezvoltarea unui produs16/11/201631/12/2019 202.250.270 294.753.178
Modernizarea modalitatilor de culegere, evaluare, analizare si raportare a datelor din Registrul Agricol National prin utilizarea tehnologiei informatiei – Faza IIAgentia Nationala de Cadastru si Publicitate ImobiliaraObiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea instrumentelor si a unei culturi de monitorizare si evaluare a performantelor in domeniul agricol (date specifice Registrului Agricol National – RAN) adaptate la prioritatile economice si sociale actuale venite din partea cetatenilor, mediului de afaceri, precum si administratiei publice locale si centrale.07/10/201607/03/2017 16.360.009 19.793.396
SII ANALYTICS – Sistem informatic de integrare si valorificare operațională și analitică a volumelor mari de dateServiciul Roman de Informatii prin UM 0929 BucurestiObiectivul general al proiectului susþine scopul definit, prin implementarea unui sistem informatic de integrare si valorificare operaþionala si analitica a volumelor mari de date, sub forma unui ansamblu de instrumente software.28/07/201628/03/2019 119.824.244 142.071.000
Sistem informatic colaborativ pentru mediul performant de desfăsurare al achiziţiilor publice – SICAP – FAZA a II a aferenta exercitiului financiar 2014-2020.Agentia pentru Agenda Digitala a RomanieiSistem informatic colaborativ pentru mediul performant de desfăsurare al achiziţiilor publice – SICAP – FAZA a II a aferenta exercitiului financiar 2014-2020.07/10/201631/12/2018 5.556.186 6.722.201
Optimizarea interacţiunii cu mediul de afaceri şi implementarea unor mecanisme avansate de analiză şi schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare şi analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei Consiliul ConcurenteiObiectivul general al proiectului consta in integrarea si valorificarea operaþionala si analitica a volumelor mari de date în vederea susþinerii activitaþilor de investigaþii, dezvoltarea funcþiei de prevenþie, detectare si luare de masuri specifice activitaþii Consiliului Concurentei prin implementarea unui sistem informatic bazat pe o platforma de tip Big Data.29/01/201829/07/202031.031.87950.681.629
„PLATFORMĂ NAŢIONALĂ INTEGRATĂ – WIRELESS CAMPUS” Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (lider asociere), Ministerul Educatiei Nationale (membru),
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (membru)
Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unei platforme naţionale integrate de tip campus care va asigura, cu prioritate în şcoli de nivel gimnazial, serviciul de acces fără fir la reţele de date deschise interconectate, inclusiv la Internet. Rezultatele prevăzute de implementarea proiectului sunt: – 4500 de şcoli ce vor beneficia de echipamente wireless – 1 platformă wireless campus instalată – 54 persoane instruite pentru administrarea şi utilizarea infrastructurii
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 2 „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă”.
14/11/2018 13/11/2021 177.049.421 209.920.729
Total: 18 proiecte   EURO
LEI
382.451.195
1.797.520.619
451.682.418
2.122.907.369

 

Pentru mai multe informații despre proiectele prezentate în evenimentele de comunicare ale Ministerului pot fi văzute și edițiile transmise live:

Alte linkuri, complementar:

Prezentarea proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii de procesare a datelor şi creşterea performanţelor de raportare ale ONRC prin arhitecturi şi tehnologii Big Data” de către Dna. Valentina Burdescu, director general ONRC și Dl. Gabriel Condeşteanu, director, Direcţia IT – ONRC

Prezentarea proiectului Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă – finanțare POC- de către Dl. Cătălin GIULESCU, director Direcția Evidența Populației (MAI), manager proiect SIEASC, Ministerul Afacerilor Interne

Prezentarea proiectului „E-cultura: biblioteca digitală a României” – finanțare POC- de către Dl. Bogdan Ștefan TRÎMBACIU, Director – Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Continuare

Camera Deputaților

Servicii publice electronice cu fonduri UE: Jumătatea plină a paharului

Calendar articole

decembrie 2022
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Articole de interes