Social Media

Blog

A devenit lege inițiativa prin care copiii fără CNP pot fi înscriși la școală

Oana Bîzgan este dintre deputatele cu care am co-inițiat legi cu soluții punctuale în beneficiul copiiilor și al femeilor. Ieri a devenit lege (prin decretul Președintelui României nr. 833/2019) inițiativa noastră, a peste 60 de parlamentare din toate partidele, prin care este modificată Legea educaţiei naţionale în așa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscriși în sistemul educațional.

Publicat

pe

A devenit lege inițiativa prin care copiii fără CNP pot fi înscriși la școală

Estimativ peste 10000 de copii se află în această situație. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal.

Deși dreptul la educație este prevăzut legal și egal pentru toți cetățenii, copiii care nu au CNP și implicit nu au documente de naștere sau identitate nu pot beneficia de acesta. Avem cazuri frecvente în care copii nu pot merge la școală din cauza unor situații de care nu sunt vinovați și pe care nu le pot rezolva singuri. Prin această lege remediem o încălcare repetată a unui drept garantat de Constituție și oprim perpetuarea unei probleme sistemice, prin responsabilizarea tuturor celor implicați.

Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane.

Oana Bîzgan, deputat indepedent: ”Este al doilea proiect prin colaborare transpartinică la feminin și cred că avem nevoie de mai multe inițiative de acest gen, pentru că le putem demonstra cetățenilor că primează nevoia din societate, nu apartenența politică.”

Inițiativa legislativă depusă de peste 60 de parlamentare din toate formațiunile politice, prin care se solicită accesul la educație pentru copiii care nu au un CNP a fost promulgată de Președintele României prin decretul nr. 833/2019. Propunerea legislativă inițiată de parlamentarele românce a fost, pe circuitul legislativ, cumulată cu alte modificări privind Legea Educației Naționale nr 1/2011, printre care reducerea numărului de ore pentru elevi și legea pentru combaterea bullying-ului în școli, însă pachetul de legi a fost inițial respins de către Președinte, în ianuarie 2019, motivația fiind exclusiv legată de reducerea numărului de ore. După reluarea procesului legislativ, propunerea legislativă a fost adoptată, din nou, de Parlament, retrimisă spre promulgare președintelui țării și astăzi a devenit lege.

 

Continuare

Camera Deputaților

A devenit lege inițiativa prin care copiii fără CNP pot fi înscriși la școală

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes