Brașov
144 proiecte selectate – stagii de practică pentru elevi cu fonduri UE. Opt sunt în județul Brașov
O linie de finanțare în buna derulare a căreia m-am implicat în mandatul meu de ministru al fondurilor europene – Învățarea practică a elevilor prin stagii la angajatori – își arată rezultatele.
Publicat
în urmă cu 4 anipe

Recent, Ministerul Fondurilor Europene – Autoritatea de Management POCU a anunțat că a selectat 144 proiecte în valoare de 333,7 milioane lei (aproximativ 70 milioane Euro) pentru a susține parteneriatele dintre școli și angajatori și stagiile de practică pentru elevi.
Lista (disponibilă aici) nu e încă cea finală întrucât sunt permise contestații pentru cei respinși.
Dar pentru județul Brașov avem vești bune.
Din cele 144 proiecte admise la finanțare UE, 8 (opt) proiecte vor fi implementate în județul Brașov în valoare totală de 18.483.082 lei.
Iată organizațiile lider de proiect care au obținut fondurile nerambursabile POCU, pe care le felicit și le rog să folosească cu eficiență și folos acești bani pentru cariera celor câteva mii de elevi dar și pentru asigurarea unei forțe de muncă bine calificate pentru economia zonei noastre.
RAPTRONIC PROCESS ENGINEER ING SRL a obținut cel mai mare punctaj dintre proiectele brașovene, 96 puncte din 100 maxim posibile și va implementa proiectul ”Stagii de practică și consliere profesională pentru elevii din regiunea Centru” în valoare de 2.372.453 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.253.831 lei.
FIRST JOB SCHOOL SRL va implementa trei proiecte:
”Pregătește-ți cariera pentru viitor!” în valoare de 2.361.995 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.243.895 lei
”START – De la școală la un loc de muncă sigur” în valoare de 2.359.215 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.241.305 lei.
”Participarea la programe de învățare la locul de muncă – premisă pentru viitoarea carieră” în valoare de 2.375.460,56 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.256.685 lei.
ULTRA TRAINING SRL va implementa proiectul ”ToolBox – Instrumente practice pentru un viitor de succes” în valoare de 2.370.290 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.264.335 lei.
FUNDATIA ADEPT TRANSILVANIA va implementa două proiecte:
”ACCES – Abordarea Coerentă și Competitivă a Educației Școlare” în valoare de 2.295.604 lei din care 2.261.514 lei.
”FASP – Facilitarea Autodepășirii prin Stagii de Practică” în valoare de 2.287.869 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.287.869 lei
MIELE TEHNICA SRL va implementa proiectul ”START Cariera ta începe acum” în valoare de 2.284.926 lei din care asistența financiară nerambursabilă va fi de 2.170.676 lei.
Deși nu cunoaștem partenerii și conținutul propus de fiecare proiect selectat, organizațiile vor face publicitatea necesară de îndată ce vor semna contractele de finanțare. Durata maximă în care ele își vor putea implementa proiectele este de 2 ani. În fiecare proiect trebuie sprijiniți minimum 140 elevi dar majoritatea proiectelor și-au asumat sprijinirea unui număr mai mare decât acest nivel obligatoriu.
Ideea finanțării cu fonduri europene a stagiilor de practică pentru elevi a fost pusă în consultare publică în 2018 de ministrul de atunci al fondurilor europene, Rovana Plumb iar în 24 mai 2019, în interimatul asigurat de Eugen Teodorovici, apelul a fost deschis oficial (detalii aici, inclusiv ghidul inițial), cu termen limită 30 iulie.
În mandatul meu de ministru al fondurilor europene, prin dialogul cu organizațiile interesate și reprezentative am decis nu doar prelungirea termenului limită până la 12 septembrie 2019 dar și o modificare importantă cu privire la eligibilitatea cheltuielilor: am permis și partenerilor de practică (companiilor, angajatorilor) să facă cheltuieli pentru a înființa/ dezvolta laboratoare, ateliere sau alte medii de practică. Inițial doar unitățile de învățământ puteau folosi finanțarea atrasă pentru astfel de cheltuieli.
Iată care sunt principalele activități eligibile care cu siguranță se vor regăsi și în cele 8 proiecte selectate:
Organizarea și derularea programelor de învățare la locul de muncă
Se pot organiza stagii de practică pentru elevi, inclusiv prin învățământ dual, instruire practică, laborator tehnologic etc (în conformitate cu metodologiile aplicabile fiecărui tip de activitate, după caz).
Sprijin pentru crearea de medii de practică corespunzătoare – logistică, tehnică şi tehnologică – necesară valorificării cunoştinţelor teoretice primite de practicant în cadrul procesului de instruire:
- Asigurarea condiţiilor materiale – utilaje, echipamente, materii prime, materiale consumabile, energie şi celelalte utilităţi necesare pentru practica elevilor, asigurarea echipamentelor de lucru şi de protecţie, a cheltuielilor necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, examinările de medicină a muncii şi analize medicale obligatorii pentru elevi, pe perioadele de formare derulate la operatorul economic si la unitatea de învăţământ;
- Asigurarea condiţiilor necesare (dotări, materii prime, materiale consumabile, utilităţi etc) pentru derularea probelor de admitere, pentru evaluarea continuă a elevilor în cadrul pregătirii practice şi a examenelor de certificare a calificării profesionale a elevilor;
- Asigurarea spaţiilor de instruire cu dotările aferente pentru pregătirea teoretică şi componenta de pregătire practică – laboratoare, ateliere.
Furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională
Dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă, în special:
Crearea unui sistem de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii către unitățile de învățământ privind nevoile lor de instruire, precum și de la unitățile de învățământ către întreprinderi, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel regional/local. Se va avea în vedere includerea în acest sistem de informare și a părinților/ tutorilor elevilor, în vederea informării acestora asupra beneficiilor participării elevilor la programe de internship și la stagii de practică, prezentarea de modele de succes, bune practici etc.
Activitati de sprijin a sistemului de învățare la locul de muncă
- activități de tip firmă de exercițiu, competițiilor și târgurilor pentru firme de exercițiu;
- organizarea competițiilor profesionale și a concursurilor pe meserii;
- organizarea de programe de internship/traineeship;
- organizarea de activități inovative de facilitare a practicii;
- elaborarea și utilizarea de instrumente inovative de consiliere, orientare, evaluare a competențelor, inclusiv prin intermediul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor.
Iată care au fost entitățile / tipurile de organizații eligibile pentru a solicita finanțare:
- Structuri/agenţii/organisme relevante, subordonate/coordonate de către Ministerul Educației Naționale
- Angajatori – companii
- Asociaţii profesionale
- Camere de comerţ şi industrie
- Organizaţii sindicale şi organizaţii patronale
- ONG-uri
- Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socială
- Instituţii şi organizaţii membre ale consorţiilor şi parteneriatelor regionale şi locale în domeniile ocupării, educaţiei şi formării profesionale
- Furnizori publici şi privaţi de orientare şi consiliere profesională
- Instituții de Învățământ gimnazial, liceal și postliceal
Cererile de finanțare trebuiau să vizeze grupuri țintă cu domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.
Stagiul de practică pentru elevi se poate desfășura și la angajatori din Regiunea București-Ilfov.
Camera Deputaților


PNRR: Granturi de maxim 3 milioane euro pentru digitalizarea avansată a firmelor

Legislație mai flexibilă pentru investiții publice și PPP-uri

50 milioane lei, fonduri nerambursabile pentru cultură

595 milioane Euro, din Fondul de Modernizare, pentru productia de energie verde

Apel Deschis Exprimare Interes ITI

31 milioane Euro pentru digitalizarea companiilor din regiunea Nord Est

Stagii de practică pentru studenți – fonduri europene PEO 2021-2027

Peste 46 milioane euro, fonduri UE pentru parcuri industriale în Oltenia și regiunea Nord Vest

Fonduri europene pentru locuințe sociale destinate vârstnicilor vulnerabili

210 milioane Euro, fonduri UE, pentru întreprinderi sociale

Campinguri ecologice cu fonduri europene – Legislație și criterii de clasificare

Sprijin financiar pentru Românii din Diaspora în anul 2019

Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural

Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027

Programul Național de Dezvoltare Locală – Județul Brașov

Granturi de maxim 200.000 Euro pentru afaceri ne-agricole la țară. Info la zi

Sinteză – Programul Operațional Educație și Ocupare 2021-2027

Elev bogat, elev sărac? Acces egal la educația online

despre mine

Accelerarea celor 4 proiecte cheie din educație, derulate cu fonduri europene.

Povești din Brașov cu Roxana Mînzatu la NovaTV

Emisiunea Punctul pe I cu Roxana Mînzatu, la NovaTV

Particip la COSAC 2020 (Intervenția mea la dezbateri /En)

Combaterea violenței domestice – legi, proiecte, finanțări

Interpelări adresate către guvernul Orban despre digitalizarea serviciilor publice oferite de administrație

Nu mai candidez dar mergem înainte!

Cel mai important proiect în domeniul educației finanțat cu fonduri europene, lansat în 2018

Raport de mandat 2016-2020 (partea 6)

Emisiune la Nova TV: Legea 176/2020, Legea 109/2020 și niciun progres referitor la atragere fonduri UE pentru aeroport Brașov

Raport de mandat 2016-2020 (partea 5)
Calendar articole
Articole de interes
- Finanțăriîn urmă cu 3 ani
Campinguri ecologice cu fonduri europene – Legislație și criterii de clasificare
- Finanțăriîn urmă cu 5 ani
Sprijin financiar pentru Românii din Diaspora în anul 2019
- Finanțăriîn urmă cu 2 ani
Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural
- Declarații politiceîn urmă cu 3 ani
Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027