Despre mine
despre mine
Sunt Roxana Mînzatu, profesionistă cu experiență în domeniul fondurilor nerambursabile si a dezvoltării de programe de suport pentru comunități, antreprenori și persoane vulnerabile. În prezent, sunt secretar de stat în subordinea Prim Ministrului, la care se adaugă experiența unui mandat de deputat (2016-2020), aceea de a fi servit ca ministru al fondurilor europene în 2019 dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (2015).
Publicat
în urmă cu 5 anipe

M-am născut în Brașov, cel mai frumos oraș din România, și aici revin mereu, chiar dacă au fost etape în care activitatea profesională m-a dus în alte zone. Părinții mei au fost foarte modești, muncitori, dar au fost sprijin pentru mine și pentru cei doi frați ai mei.
În anul 1998 am absolvit liceul teoretic Unirea din Brașov, secția Turism. Profesoara de limba engleză, doamna Luca, rămâne cea mai mare șansă a vieții mele, m-a inspirat și ghidat. În vara lui 1998 am fost admisă la Universitatea din București – Facultatea de Științe Politice și Administrative – secția Engleză. Am absolvit în iunie 2002 iar lucrarea mea de licență s-a referit la dreptul minorităților. În anul 2005 am obținut masteratul în integrare europeană la Universitatea Dimitrie Cantemir din București, un program de master nou ca tematică pentru acei ani.
În 2005, lucrând la disertația care a vizat politica de coeziune și fondurile structurale ale Uniunii Europene, am identificat nișa (atunci părea nișă) profesională spre care să mă îndrept. Am descoperit programele cu finanțare nerambursabilă ale Uniunii Europene și nevoia de expertiză necesară atragerii acestor fonduri. Începând cu 2004, anul în care am devenit consilier pentru integrare europeană la Ministerul Integrării Europene, acesta a fost domeniul în care am lucrat, chiar dacă joburile au fost în companii de consultanță din București, Bruxelles, Brașov, sau în organizații nonguvernamentale sau în instituții ale statului.
Cred mai mult în gândirea constructivă mai mult decât în cea critică. Și aspir către o gândire creativă. De aceea mă bucur că în meseria mea, lucrând la accesarea sau implementarea de fonduri nerambursabile, pentru companii, organizații nonguvernamentale sau comunități locale am contribuit la realizarea de proiecte care au însemnat soluții la diversele lor nevoi. Dincolo de critică avem nevoie de curajul soluțiilor, chiar și când ele sunt imperfecte sau incomplete.
Cel mai frumos job rămâne pentru mine cel de la Fundația Școala Română de Afaceri Brașov cu experiența unică de a lucra îndeaproape cu cei care își doreau crearea propriei afaceri. Antreprenoriatul, cred eu, nu e doar o stare de spirit creativă, curajoasă. Antreprenoriatul inovativ poate fi și un proiect de țară pentru România de mâine.
Este și motivul pentru care, devenind deputat în decembrie 2016, am susținut constant, de la campanii de informare până la inițiative legislative, programul Start Up Nation, 200.000 lei ajutor nerambursabil pentru crearea a 10.000 de noi afaceri în România, un program prevăzut să aibă 4 ediții, 2017-2020, dar care, în final, nu a avut decât două. În decembrie 2020 mi-am încheiat mandatul de 4 ani de deputat, mandat reflectat în acest site (vezi raportul final aici).
În 2019, între iunie și noiembrie, am avut onoarea de a servi ca Ministru al fondurilor europene (mai multe, aici). Principalele semințe plantate în acel scurt dar intens mandat au fost descentralizarea Programelor regionale și crearea unui Program dedicat sănătății.
În aprilie 2021 am fondat compania de consultanță Ro Agora, prin care mi-am dorit să pun experiența, știința și network-ul meu în folosul unor proiecte utile, viabile, de impact pentru România și pentru care, desigur, vom atrage și fonduri nerambursabile. La finalul anului 2021 am început și o activitate de expert POCU în două dintre proiectele Fundației Didactica – EduTime (regiunea Centru) și EduFit (regiunea Sud-Muntenia) – proiecte care vizează suport integrat pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Activitatea mea viza copiii, părinții, școlile și comunitățile din Țara Făgărașului și urma să se deruleze până în iunie 2023.
Apoi, cum este viața, imprevizibilă, într-un context politic complicat, am acceptat propunerea Președintelui PSD de a reveni în zona publică a gestionarii fondurilor europene. Între ianuarie și martie 2022 am fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene iar din martie 2022 activez ca secretar de stat în subordinea Prim-Ministrului României. Mai multe detalii despre activitatea mea curentă, ca demnitar al statului român, găsiți aici.
Mai multe despre background-ul meu găsiți în CV-ul atașat.

Camera Deputaților


PNRR: Granturi de maxim 3 milioane euro pentru digitalizarea avansată a firmelor

Legislație mai flexibilă pentru investiții publice și PPP-uri

50 milioane lei, fonduri nerambursabile pentru cultură

595 milioane Euro, din Fondul de Modernizare, pentru productia de energie verde

Apel Deschis Exprimare Interes ITI

31 milioane Euro pentru digitalizarea companiilor din regiunea Nord Est

Stagii de practică pentru studenți – fonduri europene PEO 2021-2027

Peste 46 milioane euro, fonduri UE pentru parcuri industriale în Oltenia și regiunea Nord Vest

Fonduri europene pentru locuințe sociale destinate vârstnicilor vulnerabili

210 milioane Euro, fonduri UE, pentru întreprinderi sociale

Campinguri ecologice cu fonduri europene – Legislație și criterii de clasificare

Sprijin financiar pentru Românii din Diaspora în anul 2019

Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural

Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027

Programul Național de Dezvoltare Locală – Județul Brașov

Granturi de maxim 200.000 Euro pentru afaceri ne-agricole la țară. Info la zi

Sinteză – Programul Operațional Educație și Ocupare 2021-2027

Elev bogat, elev sărac? Acces egal la educația online

despre mine

Accelerarea celor 4 proiecte cheie din educație, derulate cu fonduri europene.

Povești din Brașov cu Roxana Mînzatu la NovaTV

Emisiunea Punctul pe I cu Roxana Mînzatu, la NovaTV

Particip la COSAC 2020 (Intervenția mea la dezbateri /En)

Combaterea violenței domestice – legi, proiecte, finanțări

Interpelări adresate către guvernul Orban despre digitalizarea serviciilor publice oferite de administrație

Nu mai candidez dar mergem înainte!

Cel mai important proiect în domeniul educației finanțat cu fonduri europene, lansat în 2018

Raport de mandat 2016-2020 (partea 6)

Emisiune la Nova TV: Legea 176/2020, Legea 109/2020 și niciun progres referitor la atragere fonduri UE pentru aeroport Brașov

Raport de mandat 2016-2020 (partea 5)
Calendar articole
Articole de interes
- Finanțăriîn urmă cu 3 ani
Campinguri ecologice cu fonduri europene – Legislație și criterii de clasificare
- Finanțăriîn urmă cu 5 ani
Sprijin financiar pentru Românii din Diaspora în anul 2019
- Finanțăriîn urmă cu 2 ani
Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural
- Declarații politiceîn urmă cu 3 ani
Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027