Social Media

Despre mine

despre mine

Sunt Roxana Mînzatu, profesionistă cu experiență în domeniul fondurilor nerambursabile si a dezvoltării de programe de suport pentru comunități, antreprenori și persoane vulnerabile. În prezent, sunt secretar de stat în subordinea Prim Ministrului, la care se adaugă experiența unui mandat de deputat (2016-2020), aceea de a fi servit ca ministru al fondurilor europene în 2019 dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (2015).

Publicat

pe

despre mine

M-am născut în Brașov, cel mai frumos oraș din România, și aici revin mereu, chiar dacă au fost etape în care activitatea profesională m-a dus în alte zone. Părinții mei au fost foarte modești, muncitori, dar au fost sprijin pentru mine și pentru cei doi frați ai mei.

În anul 1998 am absolvit liceul teoretic Unirea din Brașov, secția Turism. Profesoara de limba engleză, doamna Luca, rămâne cea mai mare șansă a vieții mele, m-a inspirat și ghidat. În vara lui 1998 am fost admisă la Universitatea din București – Facultatea de Științe Politice și Administrative – secția Engleză. Am absolvit în iunie 2002 iar lucrarea mea de licență s-a referit la dreptul minorităților. În anul 2005 am obținut masteratul în integrare europeană la Universitatea Dimitrie Cantemir din București, un program de master nou ca tematică pentru acei ani.

În 2005, lucrând la disertația care a vizat politica de coeziune și fondurile structurale ale Uniunii Europene, am identificat nișa (atunci părea nișă) profesională spre care să mă îndrept. Am descoperit programele cu finanțare nerambursabilă ale Uniunii Europene și nevoia de expertiză necesară atragerii acestor fonduri. Începând cu 2004, anul în care am devenit consilier pentru integrare europeană la Ministerul Integrării Europene, acesta a fost domeniul în care am lucrat, chiar dacă joburile au fost în companii de consultanță din București, Bruxelles, Brașov, sau în organizații nonguvernamentale sau în instituții ale statului.

Cred mai mult în gândirea constructivă mai mult decât în cea critică. Și aspir către o gândire creativă. De aceea mă bucur că în meseria mea, lucrând la accesarea sau implementarea de fonduri nerambursabile, pentru companii, organizații nonguvernamentale sau comunități locale am contribuit la realizarea de proiecte care au însemnat soluții la diversele lor nevoi. Dincolo de critică avem nevoie de curajul soluțiilor, chiar și când ele sunt imperfecte sau incomplete.

Cel mai frumos job rămâne pentru mine cel de la Fundația Școala Română de Afaceri Brașov cu experiența unică de a lucra îndeaproape cu cei care își doreau crearea propriei afaceri. Antreprenoriatul, cred eu, nu e doar o stare de spirit creativă, curajoasă. Antreprenoriatul inovativ poate fi și un proiect de țară pentru România de mâine.

Este și motivul pentru care, devenind deputat în decembrie 2016, am susținut constant, de la campanii de informare până la inițiative legislative, programul Start Up Nation, 200.000 lei ajutor nerambursabil pentru crearea a 10.000 de noi afaceri în România, un program prevăzut să aibă 4 ediții, 2017-2020, dar care, în final, nu a avut decât două. În decembrie 2020 mi-am încheiat mandatul de 4 ani de deputat, mandat reflectat în acest site (vezi raportul final aici).

În 2019, între iunie și noiembrie, am avut onoarea de a servi ca Ministru al fondurilor europene (mai multe, aici). Principalele semințe plantate în acel scurt dar intens mandat au fost descentralizarea Programelor regionale și crearea unui Program dedicat sănătății.

În aprilie 2021 am fondat compania de consultanță Ro Agora, prin care mi-am dorit să pun experiența, știința și network-ul meu în folosul unor proiecte utile, viabile, de impact pentru România și pentru care, desigur, vom atrage și fonduri nerambursabile. La finalul anului 2021 am început și o activitate de expert POCU în două dintre proiectele Fundației Didactica – EduTime (regiunea Centru) și EduFit (regiunea Sud-Muntenia) – proiecte care vizează suport integrat pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Activitatea mea viza copiii, părinții, școlile și comunitățile din Țara Făgărașului și urma să se deruleze până în iunie 2023.

Apoi, cum este viața, imprevizibilă,  într-un context politic complicat, am acceptat propunerea Președintelui PSD de a reveni în zona publică a gestionarii fondurilor europene. Între ianuarie și martie 2022 am fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene iar din martie 2022 activez ca secretar de stat în subordinea Prim-Ministrului României. Mai multe detalii despre activitatea mea curentă, ca demnitar al statului român, găsiți aici.

Mai multe despre background-ul meu găsiți în CV-ul atașat.

 

Continuare

Camera Deputaților

despre mine

Calendar articole

noiembrie 2023
LMaMiJVSD
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Articole de interes