Social Media

Finanțări

Fondurile pentru competențe digitale devin realitate

Una dintre inițiativele mele ca fost ministru al fondurilor europene devine realitate: finanțarea competențelor #digitale, cu un buget propus de 30 milioane euro. Sunt două programe care au fost finalizate și puse în consultare publică sub denumirea ”Competențe digitale pentru IMM” respectiv „Competențe digitale pentru angajații din întreprinderi mari”

Publicat

pe

Fondurile pentru competențe digitale devin realitate

Așa cum am spus la începutul activității mele ca ministru, investițiile europene în digitalizare și sănătate au fost obiective de mandat pe care le-am asumat.

Fondurile pentru competențe digitale devin realitate

Pentru generațiile de astăzi, absența unui set minim de competențe digitale înseamnă risc de excluziune din piața muncii.
Iar pentru generațiile de mâine, lipsa acestor competențe nu va mai fi doar risc, ci excludere certă din piața muncii.
Am definit parametrii majori ai liniei de finanțare pentru dobândirea de competențe digitale în dialogul ministerului cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, desigur, în limitele resurselor și indicatorilor din Programul Operațional Capital Uman curent, 2014-2020. Dar acest apel trebuie să fie doar începutul. Iar în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 trebuie să avem programe de finanțare și mai extinse și solide privind alfabetizarea digitală.
Alocarea generoasă pentru România din Fondul Social European pentru 2021-2027 precum și focusul cerut de Uniunea Europeană în a programa banii pe așa-numitul obiectiv de politică ”A Smarter Europe / O Europă mai inteligentă” ne permit să investim mult mai mult în programe de finanțare pentru competențe digitale care să se adreseze tuturor categoriilor de beneficiari, nu doar angajații din IMM.
Le mulțumesc în mod special lui Vlad Rovințescu și echipei AM POCU, lui Florin Jianu și Oanei Năstase pentru implicarea și sprijinul oferit în definirea acestei linii de finanțare pe care am menționat-o explicit și în scrisoarea și raportul meu de predare a mandatului.

Iată câteva detalii ale celor 2 linii de finanțare:

POCU ”Competențe digitale pentru angajații IMM”

Grupul țintă eligibil – cursanții vizați:
– angajații întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv și în domeniile de specializare inteligentă sau care vor să-și extindă activitatea în aceste segmente.
Localizarea proiectelor: regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud Muntenia.
Valoarea eligibilă a proiectelor: minim 100.000 euro – maxim 1.000.000 euro.
Activități eligibile:
• Furnizarea de programe de formare profesională exclusiv în domeniul alfabetizării digitale și al tehnologiei informației și comunicațiilor;
• Evaluare/ validare și certificare pentru recunoaşterea competențelor aferente cerințelor locurilor de muncă;
• Sprijin acordat întreprinderilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă.
Solicitanți eligibili:
• Organizații patronale (patronate, federații patronale, confederații patronale sau uniuni patronale teritoriale);
• Asociații de întreprinderi;
• Camerele de Comerț și Industrie.
Ghidul poate fi consultat aici:

POCU „Competențe digitale pentru angajații din întreprinderi mari”

Buget: 10 mil. euro
Nr. proiecte finanțate: 40
Nr. angajați care vor beneficia de finanțări: min. 3.000
Valoare max. proiect: 500.000 euro
Perioada implementare proiecte: max. 18 luni
Ce activități vor fi finanțate:
•Furnizarea de programe de formare profesională exclusiv în domeniul alfabetizării digitale și al tehnologiei informației și comunicațiilor;
•Evaluare/ validare și certificare pentru recunoaşterea competențelor aferente cerințelor locurilor de muncă.
Cine va putea depune proiecte
•Întreprinderi mari, care pot avea sediul social inclusiv în regiunea București-Ilfov, cu condiția ca proiectele depuse să fie implementate cel puțin în una din regiunile mai puțin dezvoltate.
Ghidul poate fi consultat aici:

Propunerile și sugestiile de îmbunătățire a documentelor pot fi trimise pe adresa de e-mail: consultare.pocu@fonduri-ue.ro până în data de 30 ianuarie 2020.e a documentelor pot fi trimise pe adresa de e-mail: consultare.pocu@fonduri-ue.ro până în data de 30 ianuarie 2020.

 

Continuare

Camera Deputaților

Fondurile pentru competențe digitale devin realitate

Calendar articole

septembrie 2023
LMaMiJVSD
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Articole de interes