Social Media

Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

 

ÎNTREBARE

Domnului Ministru Marcel Boloș,

Ministrul Fondurilor Europene

Domnului Ministru Ionuț Stroe,

Ministrul Tineretului și Sportului

 

De către:

Deputat Roxana Mînzatu, Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 8 – Brașov

 

Subiectul întrebării:

Domnilor Miniștri,

 

În a doua parte a anului 2019 am avut prilejul să dialoghez cu reprezentanții sportului românesc, începând cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, condus de domnul Mihai Covaliu, cu biroul european al Comitetului Olimpic Internațional și continuând cu reprezentanți ai unora dintre federațiile sportive. Tema a fost finanțarea cu fonduri europene a sportului în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027, cu implicații atât la nivel național cât și la nivel european.

Sportul de masă înseamnă prevenția bolii și o populație sănătoasă, aptă să facă față mai bine inclusiv unor epidemii ca cea prin care trecem anul acesta. Iar investițiile în sporturile de masă sunt investiții în prevenirea a numeroase tipuri de afecțiuni medicale care lovesc nu doar adulții dar, tot mai mult, copiii și tinerii – obezitate, diabet, boli cardiovasculare, etc.

Recrutarea și selecția pentru sportul de performanță înseamnă incluziune socială dovedită pentru mulți copii și tineri care provin din medii sărace, defavorizate, unde sunt supuși unor riscuri și amenințări care nu sunt ușor de combătut.

Ca și în 2019, și anul acesta suntem tot în etapa negocierii, programării, pregătirii viitoarelor programe operaționale pe care România își dorește să le susțină cu fonduri europene iar la nivel european se lucrează și negociază încă pe conținutul pachetului legislativ, adică al Regulamentelor care vor stabili regulile generale de eligibilitate ale investițiilor și cheltuielilor pentru finanțările 2021-2027. Așa cum am discutat anul trecut cu domnul Folker Hellmund, reprezentantul CIO la Bruxelles, la nivel european există propuneri și susținere pentru includerea sportului în regulamentele vizând folosirea FEDR și FSE+ pentru următorul cadru financiar multianual.

Deci, acum, în 2020, avem momentul optim pentru definitivarea între obiectivele României a sportului ca domeniu prioritar și a investițiilor în infrastructură / formare /activități sportive printre cheltuielile eligibile.

Reacția statelor membre la consecințele pandemiei Covid-19 înseamnă noi presiuni bugetare, înseamnă un impact negativ important asupra sportului de performanță dar și înseamnă și noi oportunități de a redesena priorități de investiții.

Cred că putem decide, ca stat, că sprijinim sportul ca strategie de reducere a abandonului școlar, de scoatere din sărăcie și de incluziune socială a copiilor și tinerilor, investind în proiecte naționale sau regionale vizând pregătirea sportivă dar în infrastructura bazelor de pregătire sportivă.

În contextul celor menționate mai sus, vă rog, domnilor miniștri, să îmi comunicați dacă intenționați să susțineți finanțarea sportului cu fonduri europene și, detaliat, care este abordarea în acest sens din viitoarele programe operaționale 2021-2027 dar și poziționarea României în negocierile pe tema conținutului regulamentelor viitoare vizând FSE+ și FEDR, având în vedere amendamentele depuse pentru susținerea sportului.

Solicit răspuns în scris.

 

Cu stimă,

 

Deputat PSD Brașov

Roxana Mînzatu

 

2 iunie 2020

 

Document format .pdf 

Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027

Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027

 

 

 

Continuare

Camera Deputaților

Finanțarea sportului cu fonduri europene în exercițiul 2021-2027

Calendar articole

februarie 2024
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Articole de interes