Social Media

Blog

RePowerEU: La 1 martie 2024 se înființează ghișee unice de eficiență energetică în fiecare județ

Noua componentă a PNRR, RePowerEU, prevede 2 reforme și 7 investiții. În acest articol, detaliez una dintre reforme – o măsură cheie –  Înființarea unor ghișee unice de informare (One Stop Shop – OSS) în scopul oferirii serviciilor de consiliere energetică în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabile pentru prosumatori.

Publicat

pe

60236115 2692556497468124 2867623400090632192 n

O inovație în serviciile publice? Nu chiar. Dar o abordare anti-birocratică, în slujba cetățenilor – un ghișeu unic de consiliere în domeniul eficienței energetice și al producției de energie verde.

Succesul acestei abordări va încuraja utilizarea sa și în alte tipuri de servicii publice pentru care cetățenii sau persoanele juridice, în prezent, sunt plimbate de la o instituție la alta, timp îndelungat, cu costuri diferite, administrative, financiare, de credibilitate a sectorului public în fața contribuabilului,

La finalul lunii decembrie 2023, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a publicat, spre consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru crearea acestor 42 de ghișee sau one-stop-shop-uri. Aceasta poate fi consultată aici.

Prevederi important de reținut din proiectul de OUG privind noile ghișee unice de eficiență energetică:

 • In vederea facilitării accesului cetățenilor la programele de finanțare si la informații privind renovarea energetica a clădirilor si utilizarea energiei regenerabile în locuințe, se înființează rețeaua națională de ghișee unice de eficiență energetică în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere energetică în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabil pentru prosumatori .
 • Rețeaua națională de ghișee unice este coordonată metodologic de Ministerul Dezvoltării  în ceea ce privește eficiența energetică în clădiri, de ANRE  în privința implementării noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile  și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în privința implementării investițiilor  I4 și I7 din cadrul Planului Național de Reziliență și Redresare.
 • GUEE – ghișee unice de eficiență energetică – se înființează în cadrul consiliilor județene / primăriei generale a capitalei.
 • Celelalte autorități ale administrației publice locale au și ele dreptul, dar nu obligația, de a înființa acest tip de ghișeu.
 • Autoritățile administrației publice locale pot organiza furnizarea acestui serviciu public în una din următoarele forme :
 1. la nivel de unitate administrativ teritorială sau subdiviziune a acesteia,
 2. în cadrul unei asociații de dezvoltare intercomunitare,
 3. în parteneriat cu organizații non guvernamentale din domeniul construcțiilor și arhitecturii, pe bază de selecție de parteneri
 • Atribuțiile GUEE:
 1. oferă prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, pentru asociații de proprietari sau de locatari, pentru chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și/sau construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile,
 2. organizează și întrețin o secțiune specifică pe site-ul autorității administrației publice locale care cuprinde informații privind programele de finanțare finanțate din fonduri europene referitoare la renovarea energetică a clădirilor, la implementarea proiectelor de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite, pașii necesari pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul potrivit legii să realizeze auditul energetic, expertiza tehnică, proiectarea de instalații, proiectarea de arhitectură, proiectarea structurală,
 3. pe baza înscrierii tuturor operatorilor economici interesați, oferă informații privind firmele de construcții și/sau instalații care pot realiza lucrări de renovare energetică sau montarea de instalații de energie regenerabilă,
 4. Transmit Ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, trimestrial,  informații centralizate privind investițiile în renovare energetică realizate din fonduri publice sau private pentru care au fost realizate cereri de finanțare sau au fost acordate autorizații de construire, pentru monitorizarea atingerii țintelor naționale de reducere a consumului de energie. Formatul raportărilor se stabilește prin ordin al ministrului de resort.
 • Institutul Național de Administrație, asigură formarea profesională unitară a personalului care lucrează în ghișeele unice de eficiență energetică până la data de 20 martie 2024,  utilizând finanțarea alocată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență în acest scop.
 • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei semnează contracte de finanțare cu Consiliile Județene și PMB pentru asigurarea echipării cu computere și mobilier a ghișeelor unice și cu Institutul Național de Administrație pentru finanțarea formării profesionale a personalului din ghișeele unice de informare.

Mai multe detalii despre cum vor sprijini angajații acestor ghișee pe cetățenii beneficiari de vouchere pentru producere energie verde / reabilitare termică locuințe (investiții din PNRR), aici:

https://mfe.gov.ro/pnrr/

Continuare

Camera Deputaților

RePowerEU: La 1 martie 2024 se înființează ghișee unice de eficiență energetică în fiecare județ

Calendar articole

februarie 2024
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Articole de interes