Social Media

Finanțări

Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural

De la restaurante clasice, cu specific, crame, bistro-uri până la primitoarele Puncte Gastronomice Locale, fondurile europene PNDR dedicate dezvoltării ospitalității în satul românesc reprezintă o oportunitate de finanțare care merită analizată și, unde este cazul, accesată!

Publicat

pe

Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural
Analizând deocamdată doar propunerile consultative din cele două ghiduri relevante, PNDR 6.2. și PNDR 6.4., putem structura câteva elemente de îndrumare. Forma finală a Ghidurilor va fi cea de care va trebui să ținem cont în decizia de accesare a finanțării. Sunt unele modificări care, din punctul meu de vedere se impun (actualizarea listei comunelor cu potențial turistic din anexa 9, clarificarea codurilor CAEN aferente activităților de agrement turistic, etc). Ca întodeauna, atenție atât la condiții de eligibilitate cât și la condițiile de selecție, adică la punctajul pe care îl putem obține.
Sumele care pot fi accesate pentru unități de alimentație turistică ar fi:
 • Granturi de maxim 50.000 Euro, fără cofinanțare (submăsura 6.2. a PNDR – o sinteză – aici)
 • Granturi de maxim 200.000 Euro care pot însemna maxim 70% din valoarea totală eligibilă a investiției (submăsura 6.4. a PNDR – o sinteză – aici)
Ce se finanțează în legătură cu unitățile de alimentație publică?

Pe scurt: Investiții noi dar și modernizări/ extinderi ale structurilor de alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local:

În cazul submăsurii 6.4. sunt eligibile doar unele costuri, respectiv:

 • construcţia, extinderea şi/ sau modernizarea şi dotarea clădirilor
 • achiziţionarea şi costurile de instalare, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalaţii şi echipamente noi;
 • investiţii intangibile: achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci.
 • costuri generale cum ar fi: proiectare, consultanță, documentații obținere avize.
 • NU este eligibilă achiziționarea terenului sau a unei clădiri existente

În cazul submăsurii 6.2.:

 • sunt eligibile toate costurile prevăzute în planul de afaceri
 • este eligibilă inclusiv achiziția de teren /clădiri în cuantum de maxim 10% din valoarea grantului (deci, valorând maxim 5.000 Euro)

Codul CAEN 5610 Restaurante este obiectul de activitate eligibil care trebuie să se regăsească la fiecare solicitant de fonduri europene.

Forma juridică eligibilă variază de la minimum PFA, întreprindere individuală, întreprindere familală până la societate comercială sau societate cooperativă. Evident, investițiile în structurile de alimentație publică vor trebui concepute, proiectate și executate pentru a putea fi clasificate așa cum prevăd cerințele specifice Ordinul ANAT 65/2013 (accesează anexa 2 referitoare la restaurante – aici)

Contează vechimea solicitantului?

 • În cazul grantului mai mare (submăsura 6.4.), da! Solicitanții cu istoric de minim 3 ani primesc un punctaj de 10 p în competiția pentru fonduri. Pot solicita fonduri și cei nou-înființați dar vor fi dezavantajați la punctaj.
 • În cazul grantului mai mic (submăsura 6.2.), nu!

Localizarea investițiilor este esențială!

Vor fi eligibile și, ulterior, punctate (diferențiat) investițiile în structuri de alimentație publică situate comune cu potențial turistic ridicat sau foarte ridicat, conform unei liste (din nefericire, neactualizate!) aferente OUG 142 din 2008.

Puteți consulta această listă și aici – este anexa 9 la ghidului solicitantului consultativ pentru ambele submăsuri.

Veți constata că unele comune au punctaj mai mare (spre exemplu, în județul Brașov, maximum de punctaj merge spre investiții în Bran, Sâmbăta de Sus, Prejmer și Bunești) iar altele un punctaj ușor mai mic. Unele comune lipsesc cu totul. Am constatat o anomalie chiar recent, absența stațiunii turistice Vama Buzăului și am făcut demersuri pentru actualizarea acestei liste – din păcate, înțeleg că va fi necesar ca Ministerul Dezvoltării să inițieze o ordonanță pentru modificarea OUG 142/2008. Avem nevoie de acest demers urgent, înainte de lansarea submăsurilor 6.2. și 6.4. ale PNDR.

Așa cum spuneam la începutul articolului, sunt eligibile la finanțare și „Punctele gastronomice locale” –  bucătării particulare, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, ce sunt servite direct către consumatorul final.

Văd o oportunitate pentru PGL în mod special prin submăsura 6.2. a PNDR, cea care presupune accesarea unei sume mai mici, dar fără o contribuție proprie și cu mai multe tipuri de cheltuieli eligibile (de la renovări ale spațiului la achiziția de aparate și echipamente la materii prime sau alte costuri de funcționare la costuri de promovare a punctului gastro-local).

PGL funcționează în incinta exploatațiilor familiale din mediul rural, fermelor de animale, fermelor agricole, stânelor, adăposturilor pescărești, stupinelor, cramelor, fermelor agricole, păstrăvăriilor, fondurilor de vânătoare, pensiunilor, mănăstirilor etc, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară (producția de lapte, producția de ouă, producția de miere, creșterea păsărilor/iepurilor, sacrificarea păsărilor/iepurilor în fermă, pescuitul, acvacultura, vânătoarea, cultivarea plantelor, etc).

Punctele Gatronimice Locale se înregistrează/autorizează la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Indrumarul complet propus de ANSVSA pentru acest proces poate fi consultat aici.

Verificați periodic site-ul AFIR pentru informații oficiale despre aceste linii de finanțare.

Sursa foto – aici.

Continuare

Camera Deputaților

Fonduri europene pentru restaurante și puncte gastronomice locale în mediul rural

Calendar articole

iunie 2021
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes