Social Media

Blog

Vouchere RePowerEU: 70.000 RON / Reabilitarea termică a locuințelor unifamiliale

În acest articol, ofer câteva informații, extrase din PNRR, componenta 16, despre schema prin care vor fi oferite Vouchere pentru reabilitarea termică / energetică a locuințelor unifamiliale (nu este vorba de blocuri de locuințe).

Publicat

pe

Apel Deschis Exprimare Interes ITI

Uniunea Europeană finanțează acordarea acestor vouchere pentru reabilitarea energetică a locuințelor unifamiliale cu 559.651.395 Euro prin Investiția 7 din RePowerEU – PNRR – Schemă de acordare vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale.

Important:

  • Voucherele vor putea fi folosite pentru renovarea exterioară a clădirilor cu scopul de a se obține economii de consum și a emisiilor de CO2 de minim 30% față de consumurile inițiale ale clădirii.
  • Sunt vizate clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice, construite înainte de anul 2000, cu încadrare în urma auditului energetic în clasa energetică G, F, D sau E.
  • Nu vor fi acceptate la finanțare imobile cu risc seismic cl.I și cl.II, plasate în zonele protejate, clădirile aflate în patrimoniul național, clădirile incluse în fondul construit cu valoare istorică.

Lucrările eligibile vor viza doar partea exterioară a clădirilor:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși; (iii) izolarea termică a acoperișului/planșeului;
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili – axa I).

Mecanismul acordare a acestui tip de voucher va avea două axeaxa I pentru populația vulnerabilă și axa II pentru populația generală.

Axa I – Schemă de acordare de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație

Alocare 279.725.698 euro

Alocarea va fi repartizată pe baza persoanelor identificate la nivel județean supuse riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul celor 41 de județe și Municipiul București.

Valoare voucher: 70.000 RON

Numărul total de vouchere ce vor fi acordate: 28.000, însumând voucherele ce vor fi acordate pentru renovarea clădirilor, cât și pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Prin sistemul de voucher (cupon) beneficiarii, persoane fizice vulnerabile, pot opta să achiziționeze:

a) renovarea clădirii și instalare de panouri fotovoltaice (PV);

b) doar renovare;

c) doar panouri fotovoltaice, în cazul în care proprietarii au deja renovată proprietatea.

Opțional, beneficiarii Axei I (persoane vulnerabile) pot opta și pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic de minim 3kW net, în valoare de 25.000 RON, cu condiția ca imobilul să fi trecut printr-un proces de izolare a anvelopei.

De asemenea, in cazul persoanelor vulnerabile beneficiare ale Axei 1, costurile privind auditul energetic al clădirii, certificatul de eficiență energetică și expertiza tehnică vor fi realizate și suportate prin One Stop Shop-urile (Ghișeele unice de informare) operaționalizate în cadrul Reformei 2 a RePowerEU printr-un voucher de 7.000 lei, ce va include:

  • efectuarea unui audit energetic pentru clădiri
  • obținerea unui certificat inițial de eficiență energetică
  • expertiză tehnică înainte de începerea lucrărilor
  • un certificat final de performanță energetică după realizarea lucrărilor de renovare

Ghișeele unice de informare vor acorda cetățenilor sprijin de la momentul manifestării intenției de a realiza lucrări de eficientizare energetică a clădirilor până la finalizarea acestora. Totodată, vor intermedia și suporta costurile cu privire la realizarea auditului energetic pentru clădiri, raportul realizat în urma auditului energetic pentru clădiri și expertizei tehnice.

În acest context, auditorul energetic pentru clădiri și consultantul venit din partea ghișeelor unice de informare, la nivel județean, vor adresa în mod prioritar dosarele persoanelor vulnerabile și îi vor consilia oferindu-le recomandări cu privire la tipurile de lucrări necesare care contribuie la îmbunătățirea eficienței energetice a reședinței.

În vederea implementării investiției va fi elaborat un ghid specific  care va ține cont și de experiența programului derulat de AFM.

Axa II – Schemă de acordare de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale – populația generală: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice

Alocare 279.725.698 euro

Alocarea va fi repartizată în mod egal la nivelul celor 41 de județe și Municipiul București.

Valoare voucher: 70.000 RON

Numărul total de vouchere ce vor fi acordate: 19.000

În cazul axei II, costurile privind auditul energetic al clădirii, precum și costul expertizei tehnice vor fi suportate de către beneficiari (populația generală). Cu o excepție: costul certificatul de eficiență acordat la finalizarea lucrărilor va fi inclus în valoarea voucherului și va avea o valoare de 500 RON.

Trebuie menționat că deși există o axă special destinată persoanelor vulnerabile nu înseamnă că persoanele vulnerabile nu pot depune proiecte și în cadrul Axei II, dar pentru respectarea principiului de dublă finanțare un beneficiar nu va putea fi finanțat decât din una dintre cele 2 axe.

Atentie!

Beneficiarii direcți sunt persoanele fizice, proprietare ale locuințelor rezidențiale și numai pentru proprietatea principală (i.e. adresa oficială de reședință conform actului de identitate sau declarată prin declarație notarială). Pentru a facilita buna realizare a investiției, se vor încheia acorduri de implementare cu municipiul București și Consiliile Județene.

Calendar de implementare

ActivitateTermen finalizare
Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecteTrim. I al anului 2024
Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelorTrim. III al anului 2024
Implementarea investițieiTrim. III al anului 2026

Coordonatorul acestei finanțări / investiții este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În realizarea Ghidurilor pentru selecția și lansarea apelurilor competitive, de tipul “primul venit, primul servit”, pot fi consultate/implicate și alte instituții având competențe în domeniul eficienței energetice (ex. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, Administrația Fondului pentru Mediu).

Pentru a facilita buna realizare a investiției, se vor încheia acorduri de implementare cu municipiul București și Consiliile Județene.

Detalii complete și oficiale cu privire la componenta 16 RePowerEU a PNRR, mai jos:

https://mfe.gov.ro/pnrr/

Continuare

Camera Deputaților

Vouchere RePowerEU: 70.000 RON / Reabilitarea termică a locuințelor unifamiliale

Calendar articole

februarie 2024
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Articole de interes