Social Media

Blog

Senatorul Orțan, proiect de lege: pensie de urmaș pentru aparținătorii personalul medical decedat în lupta cu Covid 19

Publicat

pe

Senatorul Orțan, proiect de lege: pensie de urmaș pentru aparținătorii personalul medical decedat în lupta cu Covid 19

Un articol din presa de azi, 4 aprilie 2020, titrează: ”Zeci de mii de cadre medicale din România cer, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, o lege prin care copiii lor să aibă pensie de urmaş, în cazul în care vor muri la datorie. În scrisoare, medici, asistente, infirmiere din România transmit că nu bonusul salarial promis de preşedintele Iohannis le va rezolva problemele.” – articolul integral aici

În 30 martie 2020, acum câteva zile, colegul meu, senatorul PSD Brașov doctor Florin Orțan, a inițiat în procedură de urgență o lege care instituie dreptul la o pensie de urmaș și alte drepturi pentru aparținătorii dependenți de personalul medical care decedează în urma muncii desfășurată pentru salvarea de vieți în pandemia Covid 19. Textul legii precum și expunerea de motive – mai jos. Sper ca proiectul să devină lege urgent… deși ne dorim cu toții să nu aibă o mare acoperire. Dar primul deces al unui cadru medical deja a avut loc, între data inițierii legii de către senatorul Orțan și azi, data la care medicii au trimis scrisoarea prin care cer Guvernului acest drept….

LEGE

pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.1 

(1) Prezenta lege reglementează modalitățile de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19, prin acordarea unor distincții și prin acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

(2) De drepturile conferite de prezenta lege nu beneficiază personalul medical, cel care a dobândit alte afecțiuni fizice și/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participării la acțiuni medicale impotriva Covid 19, în situația în care rănirea, afecțiunea fizică și/sau psihică sau invaliditatea au survenit ca urmare a săvârșirii, cu intenție, a unei infracțiuni, pedepsite potrivit legii române.

Art.2

În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

  1. a) personalul medical –  medici, asistente, infirmiere, ingrijitoare, personal auxiliar care participă la la acţiuni medicale impotriva Covid -19, în mod individual sau colectiv;
  2. b) urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale impotriva Covid -19 – copiii acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și soția/soțul supraviețuitoare/supraviețuitor, dacă aceasta/acesta nu s-a recăsătorit.

Art.3

La decesul unui cadru medical, Ministerul Sanatatii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.

Art. 4

(1) Urmașii cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu Covid 19, au dreptul la o pensie de urmas egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

(2) În cazul în care nu există urmași, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș stabilită potrivit prevederilor alin. 1.

 Art. 5

Membrii familiilor cadrelor medicale, decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu Covid 19, beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sanatatii sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister.

Art. 6

Urmaşii personalului medical  decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale impotriva Covid -19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

Art. 7

În semn de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează, anual, pe 11 martie, prin grija Ministerului Sanatatii.

 

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art.75 și ale art.76 alin.(2) din Constituția României.

 

PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR

Marcel Ciolacu                               

PREȘEDINTELE SENATULUI

Titus Corlateanu

 

EXPUNERE DE MOTIVE la LEGEA pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19

Cand auzim sintagmele „sacrificiu suprem” sau „cazut la datorie”, ne gandim automat la soldatii care si-au dat viata pe campul de lupta. La soldatii care ne-au aparat in razboaie, la soldatii care au fost acolo de fiecare data sa ne asigure integritatea si libertatea cu orice pret.

Cand auzim de eroi, de martiri, gandul nostru se duce de asemenea la acele persoane care n-au ezitat nicio secunda sa plateasca pretul suprem pentru noi, ceilalti. Noi, cei de acum. Parintii nostri, bunicii nostri, stramosii nostri. Acele persoane pentru care binele celuilalt sau colectiv este mai presus de orice si pentru care misiunea vietii este sa ii sustina si sa ii ajute pe ceilalti. Ne gandim la oameni in uniforme, care lupta in cele mai dificile conditii si fac lucruri de inimaginat pentru majoritatea dintre noi…Ne gandim la personajele cu care am copilarit in povestile de vitejie si in care binele intotdeauna invingea gratie lor.

Pentru generatiile de azi, criza pe care o traversam acum, provocata de virusul COVID-19 este una fara precedent. O situatie de care am aflat din istorie, atunci cand invatam despre marile pandemii sau epidemii ale lumii si la care ne gandeam rasufland usurati si spunand: „bine ca nu am trait in acele vremuri…”. O situatie pe care am intalnit-o in carti si in filme science-fiction sau distopice si fata de care ne scuturam ingroziti, dorindu-ne sa revenim la realitatea noastra in care niciun virus nu ne poate afecta fundamental viata si lumea cu tot ceea ce presupun si inseamna ele.

Din pacate, situatia de acum este pe cat de reala, pe atat de grava si ne priveste pe noi toti. Si credem ca insusi conceptul de „pandemie” vorbeste de la sine.

In aceste momente, cand fiecare dintre noi si cu totii impreuna, cautam cele mai bune solutii pentru a ne apara viata noastra si a celorlalti, de ne pune la adapost si de a supravietui, se vorbeste zilnic de acele persoane cazute la datorie, de sacrificiu, de eroi sau de martiri. Numai ca, de aceasta data, in prima linie a frontului stau persoanele pe care foarte putini dintre noi le-au apreciat si respectat mereu la adevarata valoare. Si anume, cadrele medicale. Si ele au uniforma. Cea care are culoarea puritatii, a binelui si a pacii si care este atat de usor de strapuns..Si ei au arme. Insa armele lor sunt cunoasterea, priceperea, dedicarea, iar aceste arme sunt dintre cele mai fragile cu putinta in fata unui virus complet necunoscut care nu face rabat de la nimeni si nimic.

In aceasta lupta universala cu acest COVID-19, cadrele medicale de aici si de pretutindeni sunt generalii care duc secunda de secunda acest razboi. Ele sunt scutul nostru. Singurul nostru scut! Cel care face diferenta dintre viata si moarte!

Si, da, din pacate, ca in orice razboi, se cere si se ofera pretul. Cadrele medicale muncesc in conditii de maxim pericol pana la epuizare. Au renuntat la tot si s-au dedicat acestei misiuni de salvare universala, iar unii dintre ei s-au imbolnavit, in timp ce pe altii i-am pierdut pentru totdeauna in aceasta lupta atat de grea si de disproportionata.

Si stim ca o viata nu are pret, insa considerm ca cinstirea, recunoasterea si respectul manifestate in toate formele lor fata de cei care ne asigura pe orice cale integritatea vietii din toate punctele de vedere fac si trebuie sa faca parte din morala cea mai profunda care formeaza spiritul si identitatea unui popor si ale unui stat.

De la inceputul crizei provocata de COVID-19, in Romania, au murit cadre medicale si, din nefericire, unele dintre ele vor continua sa moara la datorie in timp ce ingrijesc sute si mii de persoane pentru a le salva de la moarte. Pentru ele, datoria este mai presus de orice. Unde este atunci datoria noastra? Acea manifestare sacra pentru orice persoana, orice popor si orice stat de a-si onora salvatorii si dupa ce acestia nu mai sunt?

In prezent, legislatia Romaniei permite si prevede masuri de recunoastere a meritelor postmortem pentru personalul armatei, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat.

Se considera imperios necesar ca, in acest moment exceptional din toate punctele de vedere, atat pentru tara noastra, cat si pentru intreaga lume, sa se ia act si sa se opereze legislativ cu celeritate pentru ca urmasii personalului medical decedat ca urmare a participarii la actiuni medicale impotriva Covid -19 sa beneficieze de o serie de recunoasteri a meritelor si sacrificiilor membrului de familie, cadru medical, pe care il reprezinta.

Suntem constienti ca aceste recunoasteri nu pot sa redea rudelor si urmasilor persoana draga pe care au pierdut-o, insa credem ca este minimumul de suport si de recunostinta pe care le putem acorda celor care, prin viata lor, ne-au acordat totul.

Credem, de asemenea, asa cum situatia de fata ne-o arata, ca a venit momentul sa reconsideram sintagma „cazuti la datorie” si sa acordam locul cuvenit in randul acestor salvatori si eroi si cadrelor medicale.

Consideram absolut necesar ca toate cadrele medicale care isi pierd viata in lupta cu acest virus sa poata beneficia, macar prin urmasii lor, de recunoasterea si recunostinta noastra. Minimumul pe care cu totii, cei ramasi in viata si datoria lor, il putem face. Minimumul pe care orice popor si orice stat moral il pot face.

In acest sens, inaintam Biroului Permanent al Senatului „Propunerea legislativă pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid -19”, pentru introducerea acesteia în procedură legislativă de urgenta.

 

Inițiator,

Sen. PSD Florin Ortan

 

 

 

Continuare

Camera Deputaților

Senatorul Orțan, proiect de lege: pensie de urmaș pentru aparținătorii personalul medical decedat în lupta cu Covid 19

Calendar articole

aprilie 2024
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Articole de interes