Social Media

Blog

Mînzatu îi cere lui Boloş să continue demersurile pentru obţinerea finanţării europene pentru aeroportul de la Braşov

Fostul ministru social-democrat Roxana Mînzatu îi solicită succesorului său liberal, actualul deţinător al portofoliului Fondurilor Europene, Ioan Boloş, să continue să susţină demersurile pentru decontarea din bani europeni a investiţiilor la aeroportul de la Braşov, subliniind, într-o scrisoare deschisă, că, în următorul exerciţiu financiar, nu va mai fi posibilă o astfel de finanţare.

Publicat

pe

Mînzatu îi cere lui Boloş să continue demersurile pentru obţinerea finanţării europene pentru aeroportul de la Braşov
agerpres.ro

Ca fost ministru al fondurilor europene şi în calitatea mea de deputat de Braşov vă adresez rugămintea, domnule ministru, ca dumneavoastră, acum, în demnitatea pe care o îndepliniţi ca ministru al Fondurilor Europene, să continuaţi să susţineţi demersurile pentru finanţarea cu fonduri europene a acestei investiţii cheie pentru Transilvania, regiunea Centru, judeţul Braşov, pentru economia şi turismul României. Vă adresez această rugăminte şi pentru că finanţarea cu fonduri UE a construcţiilor la aeroporturi nu va mai fi posibilă din exerciţiul 2021-2027, aşa cum arată astăzi propunerile de regulamente la nivel european„, a arătat Mînzatu în scrisoarea deschisă.

Ea a prezentat demersurile făcute pentru a obţine această finanţare din bugetul actual al UE, subliniind că proiectul aeroportului este unul matur, care poate face absorbţie în cadrul POR, şi că, „pe măsură ce nivelul plăţilor creşte, creşte şi nevoia asigurării unei surse de finanţare din fonduri UE„.

„Deşi în trecut, pornind de la Programul Operaţional Sectorial Transport POS-T şi până astăzi, niciun decident nu a reuşit să gestioneze includerea aeroportului Braşov între proiectele eligibile, în ultima perioadă, cu sprijinul direct al AM POIM, OI Transport, Comisiei Europene – DG Regio şi al experţilor Jaspers din cadrul BEI, am analizat atent stadiul proiectului, constrângerile şi soluţiile legate de notificarea investiţiei ca ajutor de stat dar şi eligibilitatea investiţiei pe regulamentele europene în vigoare. La nivelul MFE funcţionează un grup de lucru dedicat aeroportului Braşov, care parcurge paşii pentru a atinge obiectivul de a deconta din fonduri europene lucrările la aeroport, cu ţintă intermediară: semnarea de către Consiliul Judeţean Braşov a unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri UE POIM pe parcursul lui 2020 şi cu solicitarea tuturor sumelor la rambursare până cel târziu decembrie 2023”, a afirmat deputatul PSD Roxana Mînzatu.

Conform acesteia, în perioada iulie – octombrie 2019, Ministerul Fondurilor Europene „a avansat substanţial în confirmarea eligibilităţii aeroportului Braşov„, fiind parcurşi mai mulţi paşi-cheie, în 9 octombrie, la Bruxelles, reprezentanţii CE confirmând că investiţia poate fi pregătită pentru finanţare din POIM, cu sprijinul experţilor BEI – Jaspers.

Nu ne dorim să mai existe oportunităţi ratate din fonduri europene pentru această investiţie care putea, cu eforturi şi suport, să fie inclusă de Ministerul Transporturilor între investiţiile eligibile în POS Transport 2007-2013„, i-a transmis Mînzatu lui Boloş. AGERPRES/(AS – autor: Diana Dumitru, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)

Continuare

Camera Deputaților

Mînzatu îi cere lui Boloş să continue demersurile pentru obţinerea finanţării europene pentru aeroportul de la Braşov

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes