Social Media

Brașov

Spitalul Regional Brașov și fonduri UE pentru sănătate post-2020

Publicat

pe

Am participat astăzi, la invitația primăriei Municipiului Brașov, la prima reuniune tehnică cu consorțiul de firme angajat de BERD pentru pregătirea și implementarea Proiectului de Parteneriat Public Privat pentru construirea, dotarea și operarea viitorului Spital Clinic Regional Brașov.

Practic, a început lucrul la studiul de fezabilitate. Metoda de finanțare și achiziție a serviciilor/lucrărilor/dotărilor pentru spital, FM-PPP, este una nouă, provocatoare pentru România, pentru Europa chiar. Un Facility Management PPP pentru construirea acestui spital este nu doar o noutate, este o opțiune curajoasă. Dar este, cred eu, și o necesitate pentru a putea dezvolta rețeaua de spitale regionale.

Am încredere în expertiza BERD contractată de primăria Brașov dar sunt conștientă că acest proiect are nevoie să fie acompaniat de multe schimbări legislative (inclusiv cu privire la definirea veniturilor unei unități medicale), instituționale, de multă informare a publicului, presei, tututor instituțiilor implicate, de program de dezvoltare a capacității administrative pentru gestionarea unui astfel de proiect, de instruirea personalului medical care va deservi acest proiect.

Politic, așa cum am văzut graficul propus azi de consultanți, trebuie gestionată bine durata mare de pregătire a proiectului versus asigurarea continuității proiectului dincolo de cicluri electorale.

Studiul de fezabilitate este estimat a fi finalizat în octombrie 2020. Contractul de PPP este estimat a fi semnat în 2022. Fiind atât de complex proiectul și total nou pentru România, aceste etape nu sunt atât de lungi, dar ele vor trebui permanent explicate și verificate.

Ca deputat de Brașov am fost printre inițiatorii care s-au străduit pentru adoptarea (în decembrie 2017) a legii privind transferul terenului pe care se va construi viitorul Spital Regional. Ulterior am mobilizat tot sprijinul Ministerului Sănătății pentru aprobarea structurii pe specialități medicale și număr de paturi. Marți a fost pus în consultare publică ordinul Ministrului Sănătății care stabilește arondarea județelor Covasna și Harghita la acest spital. Implicarea ministrei Sorina Pintea, a echipei sale din ministerul sănătății, a Cristinei Gafton, au fost esențiale pentru progresul acestui proiect în acești 2 ani.

Ca fost ministru al fondurilor europene am propus ca, din viitorul Program Operațional care va finanța spitalele regionale să fie eligibile și alte spitale regionale decât cele 3 (Iași, Cluj, Craiova) lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (axa 14) – depunerea proiectelor pe axa 14 este în derulare în prezent.

În fapt, eu am asumat să susțin propunerea de lucru a colegilor din ministerul fondurilor europene, în special a colegei mele, secretar de stat Mihaela Toader, de a avea un PROGRAM OPERAȚIONAL SĂNĂTATE 2021-2027, un program multifond (FEDR plus FSE), care să includă 5 axe:

– o axă dedicată finanțării construcției și dotării spitalelor regionale – iar aici să fie inclusă fazarea celor trei spitale lansate în actuala programare dar și celelalte spitale regionale decise de Guvernul României (cum este și cazul Brașovului, dar nu numai)

– o axă dedicată cercetării medicale – construcții, dotări și activități de cercetare medicală

– o axă dedicată investițiilor realizate de autoritățile locale în clădirile medicale (consolidare pe risc seismic, eficiență energetică clădiri)

– o axă dedicată investițiilor în digitalizarea medicinei / telemedicină

– o axă dedicată programelor naționale de prevenție (screening, diagnostic și tratament precoce), programelor de instruire pentru personalul medical

Această propunere a rămas în stadiul de lucru și trebuie dezbătută cu stakehoderii, asumată de noul Guvern și negociată cu viitoarea Comisie Europeană. O dezbatere aprofundată despre marile infrastructuri medicale care trebuie construite în România până în 2030 și, implicit, despre cum integrăm fondurile europene 2021-2027 în realizarea acestor proiecte majore este extrem de necesară.

În încheierea mandatului meu ca ministru al fondurilor europene (10 iunie – 4 noiembrie 2019) am prezentat succesorului meu un scurt raport care includea și proiectele lăsate în curs. Galeria foto a raportului se regăsește aici.

Rămân la opinia că Guvernele PSD au dat maximul de sprijin pentru sectorul sanitar și maximum de suport pentru investițiile medicale din județul Brașov, cum nu s-a mai întâmplat în trecut, în niciun caz de o manieră atât de obiectivă, care a depășit orice diferențe de culoare politică între guvernanții centrali și aleșii locali. E un aspect de notat: a fost, cu adevărat, #echipapentruBrasov.

 

Continuare

Camera Deputaților

Calendar articole

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Articole de interes