Social Media

Brașov

Aeroportul Brașov – pași spre finanțarea europeană: iulie 2019 – noiembrie 2019

Publicat

pe

AERO

Domnului Ioan Marcel Boloș,

Ministrul Fondurilor Europene

Stimate Domnule Ministru,

Proiectul construirii aeroportului Internațional Ghimbav Brașov este unul necesar economiei și turismului României, nu doar județului Brașov.

Titularul investiției – Consiliul Județean Brașov – și-a asumat să realizeze această investiție cu resurse proprii, cu resurse împrumutate dar și cu o primă alocare din bugetul de stat, aprobată în bugetul de stat pentru anul 2019. Pe măsură ce nivelul plăților crește, crește și nevoia asigurării unei surse de finanțare din fonduri UE.

Astăzi, analizând stadiul lucrărilor, licitațiilor, contractelor aferente acestui obiectiv, proiectul este unul matur, care poate face absorbție în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Deși în trecut, pornind de la Programul Operațional Sectorial Transport POS-T și până astăzi, nici un decident  nu a reușit să gestioneze includerea aeroportului Brașov între proiectele eligibile, în ultima perioadă, cu sprijinul direct al AM POIM, OI Transport, Comisiei  Europene – DG Regio și al experților Jaspers din cadrul BEI, am analizat atent stadiul proiectului, constrângerile și soluțiile legate de notificarea investiției ca ajutor de stat dar și eligibilitatea investiției pe regulamentele europene în vigoare. La nivelul MFE funcționează un grup de lucru dedicat aeroportui Brașov care parcurge pașii pentru a atinge obiectivul de a deconta din fonduri europene lucrările la aeroport, cu țintă intermediară: semnarea de către Consiliul Județean Brașov a unui contract de finanțare nerambursabilă din fonduri UE POIM pe parcursul lui 2020 și cu solicitarea tuturor sumelor la rambursare până cel tarziu decembrie 2023.

În perioada iulie – octombrie 2019, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a avansat substanțial în confirmarea eligibilității  aeroportului Brașov, fiind parcurși următorii pași cheie:

Iulie 2019:   

  • Analiză comună și decizie preliminară MFE (Ministerul Fondurilor Europene) – MT (Ministerul Transporturilor) privind posibilitățile de finanțare din perspectiva Master Plan-ului General de Transport și din perspectiva prevederilor POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), condiționate și de poziția Comisiei Europene privind aeroporturile noi.
  • Vizită în șantier realizată de către o echipă de experți din cadrul AM POIM / MT / Jaspers.

August 2019:

  • Stabilirea împreună cu Jaspers a unei foi de parcurs privind gestionarea aspectelor de ajutor de stat.
  • Reuniune de lucru cu reprezentanții Consiliului Concurenței la care au participat toate părțile implicate: MFE / AM POIM, MT (OI Transport), Aeroportul Brașov, Jaspers.

Septembrie 2019:

  • Definitivarea strategiei MFE – MT pentru argumentarea și obținerea unui acord de principiu al Comisiei Europene pentru susținerea proiectului.

Octombrie 2019:

  • Reuniunea de lucru MFE – CE/DG REGIO la Bruxelles (09.10.2019) în cadrul căreia reprezentanții CE au confirmat faptul că investiția poate fi pregătită pentru finanțare din POIM, cu sprijinul experților BEI – Jaspers.
  • În data de 11.10.2019, scrisoarea oficială de solicitare a includerii Aeroportului Brașov pe lista proiectelor pregătite cu sprijin BEI / Jaspers a fost semnată de MFE și transmisă la Luxembourg

Noiembrie 2019:

  •  În data de 8.11.2019 este planificată o reuniune tehnică pentru clarificarea aspectelor privind ajutorul de stat între Consiliul Concurenței, Consiliul Județean Brașov, AM POIM, OITransport, BEI – experți Jaspers.

Ca fost ministru al fondurilor europene și în calitatea mea de deputat de Brașov vă adresez rugămintea, Domnule Ministru, ca Dumneavoastră, acum, în demnitatea pe care o îndepliniți ca Ministru al Fondurilor Europene, să continuați să susțineți demersurile pentru finanțarea cu fonduri europene a acestei investiții cheie pentru Transilvania, regiunea Centru, județul Brașov, pentru economia și turismul României.

Vă adresez această  rugăminte și pentru că finanțarea cu fonduri UE a construcțiilor la aeroporturi nu va mai fi posibilă din exercitiul 2021-2027, așa cum arată astăzi propunerile de regulamente la nivel european. Nu ne dorim să mai existe oportunități ratate din fonduri europene pentru aceasta investiție care putea, cu eforturi și suport, să fie inclusă de Ministerul Transporturilor între investițiile eligibile în POS Transport 2007-2013.

 Vă mulțumesc anticipat pentru suport și implicare!

Cu stimă,

Roxana Mînzatu

Deputat PSD de Brașov

București, 4 noiembrie 2019

Continuare

Camera Deputaților

Aeroportul Brașov – pași spre finanțarea europeană:  iulie 2019 – noiembrie 2019

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes