Social Media

Deputat PSD

Implementarea sistemului de monitorizare electronică pentru agresorii care comit fapte de violență domestică

Publicat

pe

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAȚILOR

ÎNTREBARE

Adresată către: Domnului Ion – Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne
De către: Deputat Roxana Mînzatu, Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 8 – Brașov
Subiectul întrebării: Implementarea sistemului de monitorizare electronică pentru agresorii care comit fapte de violență domestică

Domnule Ministru,

Violența domestică, violența împotriva femeii este un fenomen care #rezistă indiferent de vremuri, de condiție socială sau de etichetă.

Violența împotriva femeilor chiar ”înflorește” în contextul pandemiei Covid-19 care a influențat timpul petrecut în familie.

În 2018 am votat în Parlament legea inițiată de guvernul PSD, legea 174/13 iulie 2018 care a introdus, după ani de așteptări, posibilitatea ca polițistul să emită un Ordin de Protecție Provizoriu, atunci când constată o faptă de violență domestică și există un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a persoanei agresate.

Aceeași lege 174/2018 a reglementat legal și posibilitatea de a monitoriza electronic modul de respectare a interdicției agresorului de a se apropia de victimă și membrii de familie ai acesteia.

În paralel, au fost alocate în premieră fonduri europene de circa 11 milioane euro pentru primul proiect național (proiectul VENUS) prin care s-a amenajat, în fiecare județ, câte o locuință protejate pentru victimele violenței domestice dar și a unor echipe de experți care să le ofere asistență gratuită și servicii pentru o viață autonomă.

Odată cu legiferarea ordinului de protecție provizoriu, multe femei au crezut ca acea hârtie, acel instrument aplicat de polițist le va oferi siguranță, le va ocroti, ținând la distanță agresorii, făcându-i sa se gândească cu teamă la nerespectarea legii.

Unii agresori s-au conformat. Dar cei mai mulți si-au continuat atacul asupra femeilor fără apărare și asta pentru că nu pot fi încă monitorizați sau consiliați.

În iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat proiectul Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, precum și pentru modificarea unor acte normative. Legea a fost publicată la acea vreme în transparență decizională. Proiectul viza înființarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere (denumite generic și „brățări electronice”) și modul de acțiune în situația în care persoanele supravegheate încalcă obligațiile impuse.

În contextul pe care vi l-am descris mai sus, vă rog să îmi comunicați, domnule Ministru:

  1. ce pași ați făcut în perioada de când conduceți Ministerul Afacerilor Interne și până în prezent pentru a concretiza acest sistem de monitorizare electronică a agresorilor?
  2. când va deveni operațional acest sistem al ”brățărilor electronice” pentru agresori așa încât să se poată asigura o protecție continuă pentru victimele violenței domestice?

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,

Deputat PSD Brașov
Roxana Mînzatu

18 august 2020

 

document format .pdf

Continuare

Camera Deputaților

Calendar articole

octombrie 2020
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Articole de interes