Social Media

Brașov

Ministerul Fondurilor Europene răspunde la scrisoarea adresată referitor la investițiile pentru aeroportul internațional Brașov Ghimbav

Mi-a răspuns și Ministerul Fondurilor Europene la scrisoarea mea cu privire la stadiul demersurilor pe care le-am pornit în 2019 și care pot duce la decontarea din fonduri europene a unei părți din investițiile la aeroportul internațional Brașov Ghimbav. Aceasta este o investiție nouă pe care, ca ministru al fondurilor europene, am prezentat-o Comisiei Europene în octombrie 2019 în vederea obținerii unui accept de a demara modificarea Programului Operațional Infrastructură Mare așa încât să devină finanțabil proiectul.

Publicat

pe

Ministerul Fondurilor Europene răspunde la scrisoarea adresată referitor la investițiile pentru aeroportul internațional Brașov Ghimbav

Am primit, atunci, acel accept, cu condiția să demonstrăm că pentru această investiție respectăm legislația ajutorului de stat. Imediat după întâlnirea de la Bruxelles am inclus proiectul construcției aeroportului Brașov în lista proiectelor care primesc asistență tehnică de la Banca Europeană pentru Investiții.

Compar răspunsurile date de Consiliul Concurenței și Ministerul Fondurilor Europene.

Răspuns Consiliul Concurenței – aici
Răspuns Ministerul Fondurilor Europene – aici

Pe de o parte, Consiliul Concurenței îmi comunică faptul că a primit de la Consiliul Județean Brașov documentația pentru pre-notificarea ajutorului de stat în mai 2020.

Pe de altă parte, Ministerul Fondurilor Europene îmi comunică că aceeași documentație a fost transmisă în februarie 2020 și că abia în iunie 2020 Consiliul Concurenței a răspuns nu cu un aviz ci cu o solicitare de clarificări.

Eu, una, concluzionez că unele instituții întârzie procedurile (sau oricum, nu are o implicare promptă, pro-activă). Fie Consiliul Concurenței fie Consiliul Județean Brașov. Poate greșesc. E greu să tragi concluzii din corespondență scrisă. Dar e clar o lipsă de interes și preocupare, undeva.

Să mă explic puțin.

În toamna lui 2019 am creat grupul de lucru interinstituțional dedicat aeroportului Brașov, din poziția de ministru al fondurilor europene, tocmai pentru a ne asigura că titularul investiției – Consiliul Județean Brașov – are din timp toate informațiile, cerințele necesare din prisma legilor europene ale ajutorului de stat.

Nu pentru că agreez ideea de ”comitete și comiții” dar mi s-a părut calea de asigura comunicarea directă între Consiliul Județean Brașov, Consiliul Concurenței, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor.

Până la urmă, toate instituțiile din acel grup de lucru reprezentăm România și apărăm loial nevoile de dezvoltare ale țării. În cazul de față, transportul aerian în zona Brașov – Transilvania de Sud.

Și, oricum, primele ”contacte” interinstituționale erau începute chiar din 2018, după ce făcusem deja deplasarea din 15 mai 2020 la Bruxelles, la Comisia Europeană.

În acel grup de lucru s-a făcut schimb de informații, de documente, s-a stabilit și un calendar de lucru, a existat o serie de ședințe și comunicări ”informale”, deci Consiliul Județean Brașov nu a trimis documentația ”în orb”.

Și totuși, un an mai târziu – zero rezultate concrete… Eu înțeleg criza cauzată de Covid dar nici măcar pasul pre-notificării ajutorului de stat nu a fost făcut. Căci după acest pas mai urmează câteva etape, oricum.

Remarc pozitiv în răspunsul Ministerului Fondurilor Europene faptul că mi se confirmă că în continuare lucrează pentru proiectul aeroportului Brașov echipa experților Jaspers din cadrul Băncii Europene pentru Investiții, oferind asistență tehnică pe care am cerut-o și primit-o în octombrie 2019 pentru pregătirea documentației de accesare a fondurilor europene POIM.

Continuare

Camera Deputaților

Ministerul Fondurilor Europene răspunde la scrisoarea adresată referitor la investițiile pentru aeroportul internațional Brașov Ghimbav

Calendar articole

iulie 2021
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Articole de interes