Social Media

11 aprilie 2017

”Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Declaraţia mea politică are următoarea temă: „Investiţie Teritorială Integrată în microregiunea Bran-Moieciu-Fundata: carte de vizită a României şi a Europei”.

Microregiunea Bran-Moieciu-Fundata din judeţul Braşov atrage singură un număr de turişti cât alte regiuni din România împreună. Vorbim de aproximativ un milion de turişti pe an. Numărul acestora este în creştere, un trend valabil pentru întreaga Românie, de altfel. Cei un milion de turişti însă reprezintă 25% din întregul turism rural al României şi 5% din turismul naţional al ţării noastre.

Datorită Castelului Bran, care este un brand turistic popular la nivel mondial, mulţi din vizitatorii noştri sunt străini.

Trebuie deci să gestionăm foarte bine starea şi dezvoltarea acestei zone, deoarece vorbim despre una dintre cărţile de vizită cu care se prezintă România în faţa lumii.

Comunele Bran, Moieciu şi Fundata au împreună 12.000 de cetăţeni, iar cele 3 administraţii publice sunt dimensionate, ca buget şi ca personal, la aceşti parametri. Nevoile lor de dezvoltare depăşesc însă cu mult nevoile unei comune tipice din România. Ne referim aici la infrastructura rutieră, care este deficitară, siguranţa cetăţenilor şi a turiştilor fiind pusă în pericol de traficul extrem de intens de pe DN 73. Avem o nevoie clară de a reamenaja spaţiile publice din această zonă, pentru a face faţă numărului extraordinar de mare de turişti. Producătorii din zonă au nevoie de spaţii pentru a produce şi pentru a-şi vinde produsele organice din zonă.

De asemenea, ca în multe alte zone rurale din România, Bran-Moieciu-Fundata se confruntă cu îmbătrânirea sau lipsa forţei de muncă.

Primăriile celor 3 comune depun, desigur, eforturi pentru a-şi asigura finanţarea, inclusiv nerambursabilă, depunând proiecte pe diverse programe de finanţare, atât din fonduri europene, cât şi, recent, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 – program lansat, de altfel, de Guvernul PSD.

Zona însă are nevoie, dincolo de eforturi locale, şi de o politică guvernamentală dedicată, pentru că ea poate deveni o zonă de excelenţă în turism, prin realizarea unei dezvoltări integrate, coerente şi sustenabile, având în vedere patrimoniul cultural şi natural unic.

Cu siguranţă că localităţile Bran, Moieciu şi Fundata vor putea beneficia de politica Guvernului PSD în domeniul turismului. Înfiinţarea unui minister al turismului şi demersurile acestuia de a realiza un masterplan al investiţiilor în zonele turistice ale României vor fi de mare ajutor şi zonei Bran-Moieciu-Fundata. Investiţiile în infrastructura publică necesară activităţii turistice vor putea fi astfel prioritizate, iar cele mai importante dintre aceste proiecte vor putea fi cofinanţate de Guvern.

Dar cred că zona aceasta are nevoie şi de o politică dedicată, guvernamentală şi europeană. De aceea, susţin că este necesară aplicare instrumentului Investiţie Teritorială Integrată, un instrument prevăzut de regulamentele europene, pe arealul Bran-Moieciu-Fundata.

Avantajul utilizării acestui instrument pentru o zonă de excelenţă, cum este Bran-Moieciu-Fundata, constă în faptul că nu numai că se defineşte un plan integrat de dezvoltare a zonei, dar că se şi alocă, din fondurile europene ale României, un buget anume dedicat proiectelor zonei. Astfel, fondurile vor fi utilizate cu un scop precis şi cu un beneficiu substanţial pentru România: turismul va susţine bugetul, iar România va obţine o mai bună imagine în lume.

Din punctul de vedere al experţilor Comisiei Europene acest instrument este viabil.

Ca deputat, susţin această zonă cu potenţial de excelenţă în turismul românesc şi european. Şi susţin că este necesar să activăm instrumentul ITI pentru dezvoltarea şi cofinanţarea cu fonduri europene a zonei Bran-Moieciu-Fundata.

Vă mulţumesc.”

Continuare

Camera Deputaților

Investiţie Teritorială Integrată în microregiunea Bran-Moieciu-Fundata

Calendar articole

februarie 2024
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Articole de interes