Social Media

Deputat PSD

Programul Start Up Nation, accesare mai facilă

”Programul Start Up Nation România va fi un succes, mai ales că săptămâna aceasta a căpătat o formă care va permite accesarea lui mult mai facilă. Mă aștept ca noile condiții pe care le-am prevăzut în cele mai recente dezbateri parlamentare pe marginea Legii de aprobare a Ordonanței 10/2017, să ducă la o creștere a numărului de afaceri deschise, chiar din prima parte a anului”

Publicat

pe

Puterea exemplului pozitiv. Afaceri brașovene lansate cu programul Start Up Nation
Biroul de presă al PSD Braşov

Declarația îi aparține deputatului brașovean Roxana Mînzatu, care a susținut cauza viitorilor mici întreprinzători în fața colegilor săi din Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților.

OUG 10/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 ianuarie 2017, iar în scurt timp au fost publicate și normele de aplicare. Tot în regim de urgență a ajuns și în Parlament, unde este  în procedura dinaintea votului de plen din Camera Deputaților.

Față de forma inițială, cu care ordonanța a plecat de la Guvern, în comisie au fost susținute și aprobate mai multe modificări.

Printre modificări se numără reducerea duratei de mentinere a locurilor de munca create, de la minimum 3 ani la minimum 2 ani dupa incheierea implementarii proiectului. Obligativitatea de a avea cel puţin doi salariaţi a fost înlocuită cu cea de a avea cel puţin unul.

Cheltuielile salariale vor fi eligibile pe o perioadă de șase luni, ceea ce va fi un real ajutor pentru perioada de început a afacerii. Taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă va fi, de asemenea, inclusă în cheltuielile eligibile

În procesul de implementare a Programului “Start-up Nation – Romania”, indiferent de sursa de finanțare, se utilizează atât mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate, cât și cel al decontării cererilor de plată. Rambursarea se va utiliza obligatoriu la cheltuielile salariale (care vor fi eligibile pentru maxim 6 luni la nivelul maxim al salariul mediu pe economie). Pentru restul cheltuielilor se va putea utiliza cererea de plata – virarea sumelor pe baza contractelor si facturilor prezentate de beneficiarii finanțării. În cazul în beneficiarii nu respectă obligații din contractul de finanțare, precum al păstrării locurilor de muncă sau a investiției pe perioada prevăzută, ajutorul acordat se returnează total .

”La Brașov vom  demara aplicat informările în privința acestei legi. În urmă cu aproape două luni chiar secretarul de stat Ilan Laufer a deschis seria prezentărilor  Programului Start Up Nation România, printr-o întâlnire cu mediul de afaceri, la Camera de Comerț și Industrie a județului. Săptămâna viitoare eu și colegii mei vom organiza primul workshop în care cei vor fi oferite exact informațiile de care e nevoie. Vom avea speakeri care știu cum se construiește un plan de afaceri, sau procedura depunerii online a unui proiect. Nu vrem să ținem un curs, ne adresăm celor care au ceva foarte clar în minte, au ideea, au determinarea, dar mai au întrebări la care cineva trebuie să răspundă. Rolul nostru va fi să le dăm impulsul de care au nevoie”, completează parlamentarul PSD.

Demararea programului Start Up Nation România mai are de trecut prin votul plenului, probabil în ultima săptămână a lunii aprilie, iar apoi promulgarea. Detaliile practice privind accesarea programului se vor include în Ghidul de finanțare, care va fi aprobat prin ordin de ministru și publicat în zilele următoare. Criteriile de acordare ale punctajului au fost deja incluse în Ordonanță, și au rămas neschimbate.

 

 

Continuare

Camera Deputaților

Programul Start Up Nation, accesare mai facilă

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes