Social Media

4 aprilie 2017

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Amendamentul meu se referă la eliminarea din Ordonanţa nr. 80 a acestui art. (6), articol care face ca personalul bugetar contractual, care implementează proiecte europene, să nu poată fi plătit pe aceste proiecte europene la salarizarea, la tarifele prevăzute în ghidurile programelor de finanţare, ci să fie plătit la nivelul salariilor lor de bază.

Este o prevedere absolut discriminatorie care, de fapt, face ca pentru aceeaşi muncă, în implementarea de proiecte europene, angajaţii ONG-urilor sau a oricăror alte entităţi să fie plătiţi cu tarife mai mari, iar angajaţii contractuali de la stat, cum ar fi…, şi este cazul special al profesorilor, să fie plătiţi la nivelul salariilor lor de bază.

Noi, în anul 2014, am prevăzut, după nenumărate probleme, rambursările pe programele POSDRU, după nenumărate procese, ca bugetarii contractuali să poată să fie plătiţi – în implementarea de proiecte europene, vorbim de plată din fonduri europene, nu de la bugetul de stat – la nivelul tarifelor din Ghidul de finanţare.

Este o prevedere foarte importantă, şi acum, când ne pregătim să implementăm sute de milioane de euro de fonduri pe zona de abandon şcolar, de exemplu, este total discriminatoriu să venim să le spunem profesorilor din comunităţile defavorizate că nu vor mai putea fi plătiţi pentru orele lucrate în proiecte, la tariful din Ghidul programului de finanţare, ci că trebuie să-şi recalculeze salariile, pentru a fi plătiţi la nivelul salariilor lor.

Este o diferenţă imensă – vorbim de o diferenţă între 19 lei pe oră, pentru un profesor debutant, dacă îl plătim conform Ordonanţei nr. 80, sau de 50 sau 60 de lei pe oră, dacă acceptaţi amendamentul pe care eu îl propun şi eliminăm acest art. 6 din Ordonanţa nr. 80.

Pentru cadrele didactice este o prevedere extraordinar de importantă – la muncă egală, plată egală.

Şi nu uitaţi, vorbim de plată din fonduri europene, de absorbţie de fonduri europene, de salarizare care creşte şi contribuţiile la bugetul de stat. Avem tot interesul să susţinem acest amendament.

Vă mulţumesc mult. (Aplauze.)

Continuare

Camera Deputaților

Amendament pentru salarizare egala pentru munca egala in proiectele europene

Calendar articole

iunie 2022
LMaMiJVSD
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Articole de interes