Social Media

14 martie 2017

”Mulţumesc, doamnă preşedinte.

Tema declaraţiei mele este: „La muncă egală, plata trebuie să fie egală!”.

Se vorbeşte des, mult prea des şi superficial, în spaţiul public, despre cât de important este să atragem fondurile europene, însă responsabil pentru acest obiectiv naţional este să vorbim mai puţin şi să luăm măsuri concrete, iar apoi să păstrăm aceste măsuri.

În 2014, Guvernul PSD semna Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care îşi propunea ca, din pachetul financiar alocat de Uniune, o sumă de 1,4 miliarde de euro să se îndrepte către educaţie, inclusiv pentru reducerea abandonului şcolar. Încă 1,3 miliarde de euro au fost direcţionate pentru proiectele care să ajute comunităţile sărace. Sumele acestea sunt cuprinse în Programul Operaţional Capital Uman.

Însă cine de ocupă de scrierea acestor proiecte şi de buna lor derulare? Cine? În majoritatea cazurilor, este vorba de şcoli, care sunt instituţii eligibile, iar fără implicarea personalului din învăţământ banii aceştia nu ar putea fi atraşi.

Este, deci, foarte important să legiferăm, aşa încât personalul bugetar implicat în derularea de proiecte europene să poată fi corect motivat financiar, mai ales când programul de finanţare permite salarizarea echipelor de proiect din fondurile atrase.

Înţelegând acest lucru, în anul 2014, Guvernul PSD a luat măsurile legislative pentru ca bugetarii implicaţi în derularea de proiecte europene să poată fi remuneraţi la nivelul tarifelor prevăzute în Ghidul programelor de finanţare. Până la acel moment, legea nu permitea acest aspect.

Am susţinut, ca secretar de stat, în faţa deputaţilor de atunci, mult aşteptata modificare a art. 34 din Legea salarizării personalului bugetar.

Drept urmare, bugetarii au primit dreptul de a fi plătiţi pentru munca lor în proiecte europene la fel ca angajaţii altor organizaţii – ONG-uri, organizaţii sociale, patronate, sindicate – care derulau acelaşi tip de proiecte europene.

Salarizare egală pentru muncă egală în proiectele europene înseamnă şi fonduri europene suplimentare atrase la bugetul de stat, dar înseamnă, desigur, şi contribuţii din taxele salariale, pe care să le valorifice tot bugetul de stat.

Şi totuşi nicio faptă bună se pare că nu rămâne nepedepsită. În noiembrie 2016, prin Ordonanţa nr. 80, Guvernul tehnocrat le ia din nou bugetarilor dreptul de a fi plătiţi la nivelul tarifelor din ghidul de finanţare.

Ordonanţa nr. 80 loveşte mai ales în proiectele europene vizând reducerea abandonului şcolar, care vor începe să fie implementate anul acesta.

Ce motive a avut Guvernul tehnocrat ca să pedepsească, de exemplu, un profesor debutant dintr-o comună săracă, care, pe lângă munca lui de dascăl şi, de cele mai multe ori, pe lângă o navetă obositoare, alege să scrie şi să deruleze un proiect pentru şcoala sa? Căci pentru munca sa în proiecte, profesorul nostru ar primi 19 lei/oră, conform Ordonanţei nr. 80, sumă calculată la nivelul salariului său de bază. Dar el ar putea primi între 50 şi 70 lei/oră dacă am păstra Legea salarizării aprobată în 2014, bani care vin din fonduri europene.

Cum vrem să folosim banii europeni pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie dacă alungăm sau descurajăm profesorii din a se implica în aceste proiecte?

Răspunsul este că din nou PSD trebuie să fie cel responsabil. PSD a mai reparat o dată legislaţia privind plata personalului bugetar implicat în derularea de proiecte europene.

Depinde acum de Parlament să respingă prevederile total discriminatorii cuprinse în Ordonanţa nr. 80/2016.

În calitate de deputat, afirm că la muncă egală plata trebuie să fie egală, inclusiv în proiectele europene.

Mulţumesc.”

Continuare

Camera Deputaților

La muncă egală, plata trebuie să fie egală!

Calendar articole

iunie 2022
LMaMiJVSD
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Articole de interes