Social Media

Brașov

Sprijin pentru Bran, Moieciu, Fundata – Reuniunea GAL Transcarpatica

Publicat

pe

Victimele violenței domestice vor găsi o locuință protejată în fiecare județ

28.02.2017

Clădirile publice din Bran, Moieciu și Fundata s-ar putea încălzi în viitorul apropiat cu ajutorul unor centrale pe biomasă. Este una dintre concluziile unei întâlniri care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Bran. Membrii  GAL Transcarpatica au organizat o reuniune în care au discutat pe marginea a trei teme majore:  crearea de branduri regionale de produse agricole și agroalimentare, turismul rural și obținerea și valorificarea biomasei.

Crearea de branduri regionale de produse agricole și agroalimentare este o direcţie de dezvoltare în zonă, dată fiind imaginea bună pe care o au acestea în rândul consumatorilor.

„Caşcavalul şi telemeaua de Moieciu sunt produse cu denumirile de origine protejate, dar ele trebuie

puse mai bine în valoare. În plus, alte alimente tradiţionale, cum ar fi caşul, sau urda nu se află deloc pe listă, deşi sunt căutate de turişti. Le-am recomandat producatorilor locali să se ajute să fie mai competitivi și să preia model de bună practică de la modul de organizare al Clusterului Regional al Produselor și a Industriei Alimentare AGROFOOD, din Covasna. În acelaşi timp, trebuie începută pregătirea tinerilor, care pot fi viitorii antreprenori locali. Voi face demersuri pentru o colaborare mai strânsă cu Universitatea Transilvania, dar există şi şansa unor proiecte de formare în turism, sub coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov”, a declarat deputatul PSD Roxana Mînzatu, care a facilitat întâlnirea de lucru.

La aceeaşi masă au stat, alături de parlamentar,  primarii comunelor Bran, Moieciu și Fundata, Laurențiu Drăgan – Director executiv – Asociația Bran-Moieciu- Fundata, Florin Ilie, directorul GAL Transcarpatica, Luiza Paloș din partea Camerei de Comerț și Industrie Brașov, precum şi Vajda Lajos –  vicepreşedintele Asociației Clusterelor din România, preşedinte al Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy.

Acest din urmă invitat a prezentat Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy care are ca activitate obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă. Soluţia centralelor de încălzire pe biomasă poate fi aplicată şi în cele trei comune. Autoritățile locale au posibilitatea folosirii biomasei, obținută din deșeurile de lemne (crengi, arbuști, etc)  pentru încălzirea clădirilor publice, cum ar fi primăria din localitate, școlile, sau sediul Poliţiei. Primarii celor trei comune vor face o deplasare la Sf. Gheorghe pentru a se documenta la o sediul clusterului. Membrii acestuia sunt cei care pot asigura tot sprijinul logistic, pe tot circuitul, de la materia primă, la încălzire.

Biroul de presă al PSD Braşov

Continuare

Camera Deputaților

Sprijin pentru Bran, Moieciu, Fundata - Reuniunea GAL Transcarpatica

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes