Social Media

Brașov

Ministrul Radu Oprea: „Românii vor să se facă antreprenori”

Publicat

pe

Ministrul Radu Oprea: "Românii vor să se facă antreprenori"

Numărul aplicanţilor la Start-Up Nation ar putea să ajungă în 2018 la 30 de mii, faţă de 19 mii anul trecut, crede deţinătorul portofoliului pentru Mediul de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului. Radu Oprea a fost la Braşov să ia pulsul mediului de afaceri, mai ales cel nou constituit, format din cei care au accesat cei 44000 de euro pentru o afacere nou înfiinţată.

Start-Up Nation 2018, fără dezvăluiri 

A fost cam singura referire pe care ministrul a făcut-o la programul guvernamental, ediţia din această toamnă. Radu Oprea a declarat că a venit la Braşov să vadă cum merg afacerile lansate anul trecut. 

„Producţia este cel mai solicitat domeniu, industriile creative, IT, sunt indicatorii pe care 

i-am urmărit în program. Vor fi create 21000 locuri de muncă, dintre care 16000 în grupul ţintă, adică tineri care au terminat facultate sau sunt în curs de pregătire universitară sau în licee. Antreprenorii români sunt parte a unei poveşti de succes. Există povestea de succes Start-Up Nation. Dorim ca împreună cu cei din Braşov să spunem tare şi răspicat, să vorbim despre această poveste de success. Vom fi împreună la câteva dintre companiile care deja sunt înfiinţate, care deja sunt profitabile şi unde antreprenorii au îndrăznit şi unde astăzi trăiesc visul care deja a devenit realitate”, a declarat ministrul după întâlnirea pe care a avut-o, la Prefectură, cu antreprenorii, reprezentanţi ai AJOFM Braşov, Inspectoratul Școlar al Judeţului Braşov, FNGCIMM, Universitatea Transilvania Braşov, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi ai băncilor partenere ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
La întâlnire au fost prezenţi şi doi parlamentari ai Puterii, senatorul Florin Orţan şi deputatul Roxana Mînzatu. Aceasta din urmă a fost, de altfel organizatoarea mai multor sesiuni de informare în privinţa Start-Up Nation (SUN), anul trecut, în principalele localităţi ale judeţului.
„Cred ca cel mai important e să ştim că dupa ediţia 2017 a Start-Up Nation există incredere. Am încercat, la începutul anului, să găsim exemple de succes, să vedem ce firme au încasat banii, nu erau atunci foarte multe exemple. E drept, încrederea se câştigă treptat. Acum numărul lor este mai mare şi mă bucur să văd antreprenori din această categorie, în sală. Cred că după ce se va închide ediţia, la sfârşitul anului, şi în anii care vor urma, vor fi mai multe firme care vor aplica. Probabil în anii următori vor fi mai puţine societăţi comerciale care să apeleze la acest credit punte. SUN este o oportunitate fără precedent de a deschide o afacere mică. Îmi amintesc de programul precedent, SRL-D, la care cofinanţarea, de până la 50%, era de 10 mii de euro, pe când acum este de 44 de mii de euro”, le-a spus Roxana Mînzatu celor prezenţi.
Ministrul a mai adăugat, despre ediţia 2018 a programului, că va fi mult simplificată.
„Am stat de vorbă cu cei din Agenţia pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportului Braşov, în această dimineaţă, despre modul în care privesc ei programul şi procedurile sale. I-am întrebat de ce ar face un lucru într-un fel şi nu altfel. Și le-am spus că răspunsul „pentru că este în procedură” nu este mulţumitor pentru mine. Să nu uităm de cei 90% dintre antreprenori care sunt de bună credinţă. Datorită lor, pentru că îşi plătesc dările, avem salarii, pensii, fonduri la sănătate. Încercăm să nu ne concentrăm pe cazul izolat, din cei 10% în relaţia cu firmele. Trebuie să simplificăm foarte mult în relaţia stat-antreprenor, mai ales cu cei la început de drum, care au accesat Start-Up Nation. Aşa că despre asta va fi la ediţia din 2018, despre lucruri mai simple”, a spus Oprea.

Antreprenorul roman

Ministrul crede că românii vor să se facă antreprenori. „Faptul că în 2017 au aplicat 19.000 pentru fondurile din Start-Up Nation, pentru că se discută atât de mult despre ceea ce eu numesc un fenomen în România, mă face să mă gândesc că vor fi peste 30.000 de aplicanţi anul acesta. Deja aţi văzut, în sală, că există încredere din partea furnizorilor, în program, la fel din partea beneficiarilor, pentru că au văzut că peste 6500 firme au acces la finanţare, companiile lor există, afacerile lor produc. Dacă există încredere, cu siguranţă că există afaceri. Doi din zece doresc să ia împrumut de la bancă, motivul este birocraţia şi condiţiile impuse de bănci. Am avut, pentru Start-Up Nation, o discuţie cu băncile ca să avem un ghid de practică unitară care să însemne un minim garantat de servicii şi inforfmaţii pe care le primesc beneficiarii, fie de la ghişeul băncii, fie de la sediul Agenţiei. Avem acest tratament unitar în această privinţă.”, afirmă demnitarul.

Veşti în premieră

Ministrul a anunţat, în premieră, la Braşov, două programe care vor fi lansate în perioada următoare. „În 13 august, de la ora 10.00, va deveni activa pe site-ul www.aippimm.ro aplicatia de inscriere in cadrul Programului naţional multianual de microindustrializare 2018, un program care este derulat de către Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, care înseamnă 450000 lei finanţare, cu 10% cofinanţare. Pe 20 august se va deschide apelul pentru Servicii şi Comerţ, creşterea capacităţilor comerciale în aceste domenii, 250000 lei maximum de finanţare”.

Continuare

Camera Deputaților

Ministrul Radu Oprea: "Românii vor să se facă antreprenori"

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes