Social Media

Ministru al Fondurilor Europene

Planul Național pentru Autism 2020 – 2022

Ministerul Fondurilor Europene a găzduit astăzi Reuniunea Comitetului Interministerial pentru elaborarea Planului Național pentru Autism 2020 – 2022 unde reprezentanți ai instituțiilor interesate au discutat pe baza draftului existent și au emis recomandări și propuneri pentru o mai bună coordonare în viitor.

Publicat

pe

Planul Național pentru Autism 2020 – 2022
Sursa: mfe.gov.ro

Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a precizat că finanțarea europeană poate fi soluția pentru buna funcționare a acestui plan. „Un prim pas este să analizăm proiectele altor ministere, să vedem care sunt planurile în această direcție. Al doilea pas ar fi să vedem dacă din apelurile disponibile în prezent prin POCU putem să finanțăm aceste propuneri de măsuri integrate – educație, sănătate, elevi și copii afectați de tulburări din spectrul autismului (TSA). Pasul trei este unul cu bătaie pe termen mediu și lung – să analizăm ce putem să integrăm pentru finanțare în viitoarea perioadă de programare 2021-2027.”

„Ministerul este deschis și lucrează cu fiecare titular de politică publică – ne trebuie propuneri de proiecte și informații statistice ca să știm ce să finanțăm în cadrul proiectelor dedicate persoanelor TSA. Totodată, avem nevoie de un plan de finanțare integrat”, a mai declarat ministrul.

Oana Elena Pintiliei, coordonatoarea programului planului a lăudat inițiativa Ministerului Educației care implementează proiectul CRED: „Proiectul este unul generos datorită componentei de formare a 55.000 de cadre didactice. Această inițiativă are 16 programe, 8 pentru învățământul primar și 8 pentru cel gimnazial. Aceasta are o componentă care se adresează și elevilor TSA.”

Mai mult, dna. Pintiliei a precizat că s-a creat o punte între autorități și societatea civilă odată cu înființarea comitetului interministerial: „Obiectivul nostru a fost realizarea acestui plan și sunt mulțumită de rezultate. Datorită sprijinului acordat de premierul României am reușit, pe lângă elaborarea planului, să luăm și măsuri concrete precum crearea Centrului de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA).”

Totodată, dna. Pintiliei a precizat că îi va invita pe toți cei prezenți în cadrul întâlnirii de astăzi pentru o nouă întrevedere a comitetului în care se va aproba planul elaborat în ultimele luni.

În cadrul întrevederii a fost abordată tematica unei bune coordonări între autorități și ONG-urile care au expertiza necesară și care pot să aducă plus valoare implementării proiectelor.

Totodată, s-a subliniat necesitatea acordării unei atenții speciale îngrijirii copiilor care suferă de autism și, de asemenea, să fie găsite modalități prin care cadrele didactice, alături de părinți și psihologi să lucreze astfel încât să îi ajute pe aceștia să se recupereze și să se integreze.

La această întrevedere au participat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, dar și reprezentanți din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), ai Ministerului Educației Naționale (MEN), Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ai F.E.D.R.A, ai Rețelei RO TSA, ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și ai Centrului de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA).

Planul Național pentru Autism 2020 – 2022 își propune asigurarea unui acces mai echitabil la servicii integrate de sănătate, educație și sociale, în vederea creșterii calității vieții persoanelor cu TSA și a familiilor acestora.

Viziunea strategică privind investițiile în infrastructura medicală, educațională și socială din România urmărește beneficiile medicale, educaționale și sociale în vederea recuperării și integrării persoanelor cu TSA.

Continuare

Camera Deputaților

Planul Național pentru Autism 2020 – 2022

Calendar articole

decembrie 2022
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Articole de interes