Social Media

Ministru al Fondurilor Europene

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina

Stația de epurare Glina care beneficiază de finanțare europeană prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, a fost vizitată astăzi de ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

Publicat

pe

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina
Sursa: mfe.gov.ro

„Am venit astăzi alături de colegii din MFE, de beneficiari – Primăria Capitalei dar și alături de contractori, pe șantierul de la Glina. Anul acesta proiectul a luat avânt și funcționează foarte bine, lucrările progresează extrem de bine, la fel și facturile și plățile”, a declarat ministrul în cadrul vizitei de verificare a stadiului lucrării la stația de epurare a apelor uzate și a incineratorului de nămol de la Glina.

„Este cel mai mare contract de lucrări cu fonduri europene sectorul de apă din România, peste 500 milioane  lei, dintr-un proiect foarte important, care are o valoare totală de 1,5 miliarde lei şi care, la final, va deservi peste 1,5 milioane de bucureşteni. Cred că este cel mai important proiect de apă uzată din România”, a mai adăugat Roxana Mînzatu referitor la proiect.

În afară de acesta, tot cu fonduri europene, sunt în pregătire alte proiecte al căror beneficiar va fi Primăria Municipiului București: „Am spus că împreună cu echipa mea şi cu Comisia Europeană dăm tot suportul pentru a le trimite Comisiei şi a le avansa. Este vorba de proiectul care vizează, în primul rând, sistemul de management al deşeurilor din municipiul Bucureşti, care este o investiţie extrem de importantă. Avem 208 milioane de euro rezervaţi pentru realizarea acestui sistem de incinerare a deşeurilor de o manieră ecologică, agrementată de Comisia Europeană şi este important şi pentru că, după acest exerciţiu financiar, adică după 2021, nu vom mai avea bani europeni pentru a susţine investiţii în ceea ce înseamnă eliminarea deşeurilor. De asemenea, pregătim proiectul care vizează termoficarea, care are o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro și pe care sperăm să îl trimitem la Bruxelles spre aprobare până la finalul anului. Acestor proiecte li se adaugă o investiţie care vizează reţelele de apă şi canalizare din zona Ghidigeni în valoare de circa 40 milioane euro.”

Reabilitarea stației de epurare Glina se află în etapa a II-a și beneficiază de un buget total de 325,34 mil. euro și o contribuție din partea UE de 196,46 mil. euro. Data de finalizare a proiectului este 31 octombrie 2020.

În cadrul proiectului sunt reabilitate principalele colectoare de canalizare și canalul colector Dâmbovița (Caseta).

Obiectivele proiectului:

-Creșterea gradului de epurare a apei uzate și îmbunătățirea calității efluentului conform directivei 91/271/EEC privind tratarea apelor urbane reziduale și îmbunătățirea calității râului Dâmbovița;

-Asigurarea unui management performant al nămolului rezultat din epurarea apelor uzate în concordanță cu Directiva 86/278;

-Îmbunătățirea sistemelor de management al apelor uzate și reducerea costurilor de operare ca urmare a reducerii infiltrațiilor în rețeaua de canalizare.

Acest contract de lucrări este cel mai mare din România în zona de mediu finanțat cu fonduri europene prin POIM. Prin intermediul acestuia peste 1,5 milioane de persoane vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate.

La vizita de astăzi au mai participat și primarul general al Municipiului București, dna. Gabriela Firea, Ambasadorul Franței în România, dna. Michèle Ramis, consilierul economic și comercial al Ambasadei Spaniei în România, dl. Miguel Angel Martínez Rolland și comisarul general al Gărzii de Mediu, dna. Gabriela Dorojan.

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina

Continuare

Camera Deputaților

Ministrul Roxana Mînzatu, vizită la stația de epurare Glina

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes