Social Media

Finanțări

Până în 15 februarie 2021 se pot depune proiecte pentru competențe digitale în întreprinderile mari

Acest articol rezumă o oportunitate de accesare fonduri europene pentru dezvoltarea competențelor digitale din întreprinderile mari.

Publicat

pe

Până în 15 februarie 2021 se pot depune proiecte pentru competențe digitale în întreprinderile mari

Cine poate solicita finanțarea?

Întreprinderile mari (care au peste 250 de angajați / cifra de afaceri peste 50 milioane euro) pot depune până în 15 februarie 2021 cereri de finanțare pentru a își forma angajații în vederea obținerii de competențe digitale. Domeniul de activitate principal sau secundar al întreprinderii trebuie să se încadreze în unul dintre sectoarele cu potențial competitiv. Codurile CAEN eligibile sunt enumerate în anexa 5 la ghidul solicitantului.

Ajutorul nerambursabil

Valoarea eligibilă a unui proiect este între 100.000 eur și 500.000 eur și poate acoperi maximum 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului (sau maximum 60% când sunt vizați lucrători defavorizați sau cu dizabilități).

Bugetul total alocat acestui apel este de 10 milioane euro (deși este posibil să fie selectate care să însumeze o sumă mai mare, prin supracontractare).

Grupul țintă vizat

Fiecare proiect trebuie să își propună să formeze minim 75 de angajați dar sunt punctate mai mult proiectele care depășesc această cifră (maximul de punctaj se oferă întreprinderilor care vor cursa peste 150 de angajați). De asemenea, dacă minimum 25% dintre angajații formați vor fi femei, proiectul primește punctaj suplimentar. Dacă minimum 5% dintre angajații formați vor fi vârstnici, proiectul primește, de asemenea, punctaj suplimentar.

Activități eligibile care pot fi propuse în proiect:

Furnizarea de programe de formare profesionala în domeniul alfabetizării digitale și TIC

Sunt eligibile cursuri de calificare de nivel 2-4 conform Cadrului Național al Calificărilor, cursuri de scurtă durată, de specializare și perfecționare, cursuri care vizează un singur element de competență sau cursuri finalizate cu certificate recunoscute la nivel de angajator sau/și cu recunoaștere națională/ internaționala etc.

Se vor finanța cursuri care sprijină atât dobândirea competențelor primare cât și dobândirea de competențe avansate în domeniul TIC:

Programe de formare a competențelor digitale de bază

Programele pot fi generale, nespecifice unui domeniu de activitate al întreprinderii, de exemplu: utilizarea unui sistem de operare, prelucrarea și gestionarea de documente electronice, competențe de bază pentru utilizarea Internetului, competențe de bază despre hardware, schimb de informații electronice la nivel elementar, utilizarea rețelor sociale personale sau profesionale la nivel elementar, utilizarea serviciilor digitale gratuite oferite de diverse companii, introducere în securitatea sistemelor informatice, etc.

Programe de formare a competențelor digitale avansate

În această categorie se vor putea organiza următoarele tipuri de programe de formare (sau oricare posibilitate de combinare a tematicilor propuse), lista nefiind una exhaustivă:

  • Programe de formare dedicate utilizării aplicațiilor informatice pentru eficientizarea activității întreprinderilor – de exemplu: aplicații de tip CRM (Customer Relationship Manager), RM (Resource Management), ERP (Enterprise Resource Planning), BPM (Business Performance Management), tablou de bord electronic, etc.;
  • Programe de formare dedicate dezvoltării competențelor digitale specifice schimbului electronic de informații și managementului documentelor electronice;
  • Programe de formare dedicate utilizării tehnologiei Cloud și a altor tehnologii/aplicații de stocare de date și informații;
  • Programe de formare dedicate gestionării platformelor de comunicare socială în scop profesional;
  • Programe de formare dedicate dezvoltării competențelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data) și a utilizării data mining;
  • Programe de formare dedicate utilizării aplicațiilor online și a rețelelor de social media în scopuri de marketing și promovare;
  • Programe de formare dedicate dezvoltării competențelor digitale specifice comerțului electronic – de exemplu: utlizarea aplicațiilor de tip market store, gestionarea bazelor de date cu produsele firmei, etc.;
  • Programe de formare dedicate dezvoltării competențelor digitale specifice aplicațiilor mobile;
  • Programe de formare dedicate securității informatice/cibernetice (cu privire la gestionarea documentelor, aplicațiilor, plăților, etc.);

– Programe de formare a competențelor digitale dedicate specialiștilor din domeniul IT (respectiv angajaților pentru care felul muncii conform contractului de muncă implică activități avansate în domeniul IT). În această clasă de programe de formare se vor include și cursuri pentru dezvoltarea abilităților de programare a cursanților.

Evaluarea și certificarea competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale și TIC

Cheltuielile cu managementul proiectului, informarea și publicitatea nu sunt eligibile.

Finanțarea nerambursabilă prezentată provine din fonduri europene – Programul Operațional Capital Uman POCU.

Ghidul solicitantului cu mai multe detalii despre regulile accesării liniei de finanțare pot fi parcurse pe siteul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Continuare

Camera Deputaților

Până în 15 februarie 2021 se pot depune proiecte pentru competențe digitale în întreprinderile mari

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes