Social Media

Finanțări

3 milioane de euro fonduri UE pentru crearea și dezvoltarea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice

Publicat

pe

fonduri Ue

18.09.2018

Opinia mea este că una din cele mai importante legi dezbătute și adoptate de Parlamentul României este cea care introduce măsuri noi și eficiente care luptă împotriva violenței în familie. 

Violența domestică este parte din realitatea familiei românești mult mai des decât ne place să recunoaștem. Și, pe cât de frecvent este fenomenul acesta nefast întâlnit în ”casele” și viețile româncelor și românilor, pe atât de puțin incriminat și combătut era acesta, prin lege și prin fapte și servicii publice, de către autoritățile publice.

Cadrul legal necesar a fost inițiat în luna februarie 2018 de Guvernul României. În data de 18 iunie 2018 plenul Camerei Deputaților, a dat votul final pe modificări esențiale la  legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Dincolo de foarte necesarul ordin de restricție provizoriu și de metodele de

monitorizare a agresorilor – introduse prin lege – s-au instituit și obligativități pentru primării și consilii județene în a crea serviciile de ajutoare pentru victime în comunitățile locale.

Proiectul de lege votat a devenit între timp legea 174 /2018 și poate fi consultat aici: http://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2018/07/174-mod-217.pdf.

Nu ne oprim însă doar la asigurarea cadrului legal ci venim și cu ajutor financiar pentru crearea unor din serviciile publice necesare.

Așa încât mâine, 19 septembrie 2018, se lansează primele programe de finanțare nerambursabilă prin care lupta împotriva violenței domestice să fie adecvat susținută.Ministerul Fondurilor Europene deschide mâine 2 linii de finanțare nerambursabilă ale POCU – Programului Operațional Capital Uman:Atrag atenția asupra apelului care pune la dispoziție 3 milioane de euro pentru dezvoltarea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice (un proiect poate avea valoarea maxima de 400.000 euro)

Concret, iată ce se poate finanța din fondurile europene atrase în cadrul unui proiect:

Dezvoltarea serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice

  • inființarea serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice;
  •  dezvoltarea serviciilor sociale existente, respectiv sprijin din punct de vedere material (dotări cu echipamente, mobilier, utilități, materiale etc) și din punct de vedere al persoanelor din sistemul de acordare a serviciilor (formare profesională, schimb de bune practici etc). 

Furnizarea serviciilor sociale destinate victimelor violentei domestice

  • Servicii sociale fără cazare: Centre de zi destinate victimelor violenţei în familie şi agresorilor, respectiv: Centre de consiliere pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Centre de informare şi sensibilizare a populaţiei, Centre de asistenţă destinate agresorilor. 
  • Servicii/activităţi principale furnizate grupului tinta: consiliere psiho-socială, informare, consiliere juridică, linie telefonică de urgenţă, educaţie, mediere familială, orientare vocaţională, alte activităţi (ex. administrative) etc. 
  • Crearea de echipe de asistență și sprijin pentru victimele cazurilor de violență domestică, la nivel local sau regional. Rolul acestor echipe este de a evalua nevoile victimelor și de a le orienta și facilita accesul acestora la serviciile locale și la instituțiile publice abilitate să intervină în aceste cazuri, precum și de a acorda asistență juridică pentru emiterea ordinului de protecție. 

Echipele de asistență și sprijin vor asigura colectarea informațiilor despre fiecare caz în parte și le vor pune la dispoziția instituțiilor și furnizorilor de servicii cu care vine în contact victima. 

Campanie de informare și educare privind prevenirea si combaterea violentei în familie, precum şi acţiuni specifice pentru creşterea responsabilităţii sociale şi promovarea inițiativelor de voluntariat.

Campaniile pot fi organizate la nivel local/regional/ national.

Foarte important!

Serviciile înființate sau dezvoltate prin proiect trebuie să funcționeze minimum 24 de luni pe perioada implementării proiectului și minimum 6 luni după data de finalizare a proiectului – perioadă de sustenabilitate.

Mai multe detalii despre accesarea acestui program de finanțare pot fi găsite direct pe site-ul finanțatorului, aici:http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati-am-oi/details/6/553

 

 

Continuare

Camera Deputaților

3 milioane de euro fonduri UE pentru crearea și dezvoltarea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes