Social Media

5 sept 2018

„Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

Aşa cum ştim, una din piedicile cele mai importante pentru dezvoltarea IMM-urilor, în România, este şi a fost accesul dificil la finanţare.

Eu am lucrat ani de zile cu antreprenori sau tineri care aspirau să-şi lanseze propria activitate economică şi care de la stat primeau întotdeauna doar sfaturi, îndemnuri, eventual foarte multe cursuri gratuite.

În 2016, când am pornit în campania pentru alegerile parlamentare, am crezut deplin în componenta puternică şi curajoasă pentru antreprenoriat, din Programul de guvernare al PSD, o componentă finanţată, aşa cum promiteam acolo, cu sute de milioane de euro anual, o componentă care a fost puternic criticată şi, desigur, ironizată. Dar iată că astăzi, dacă nu statisticile, dacă nu poveştile de succes ne pot convinge că această componentă de antreprenoriat a Programului PSD reuşeşte, măcar le putem vorbi românilor despre varietatea oportunităţilor de finanţare nerambursabile pentru zona de afaceri şi antreprenori debutanţi.

Programul destinat microindustrializării micilor unităţi de producţie are anul acesta un buget de 75 de milioane de euro şi oferă fiecărui antreprenor interesat circa 450.000 de lei, pentru a-şi deschide o mică activitate productivă. 600 de companii au depus proiecte în luna august şi circa 170 vor fi finanţate.

Programul dedicat comerţului şi serviciilor de piaţă are un buget de 50 de milioane de lei, circa 200 de companii vor putea primi finanţare, în cadrul acestui program foarte căutat şi foarte aşteptat.

Programul Start-Up Nation, cel atât de intens mediatizat, accesat, dar şi criticat în anul 2017, îşi dovedeşte roadele şi deja avem firme lansate în piaţă şi funcţionale. Ediţia 2018 va fi lansată în octombrie, cu un buget, aşa cum ne-am asumat prin lege, de două miliarde de lei, circa 425 de milioane de euro, ca şi anul trecut.

Tot Guvernul pregăteşte o schemă extrem de importantă pentru mediul de afaceri, prin Ministerul Finanţelor Publice. Şi dacă domnul Iohannis va debloca în şedinţa CSAT, se va permite rectificarea bugetară, de luni, 10 septembrie, se va lansa schema de ajutor de stat, bugetată cu 145 de milioane de euro, prin care investitorii care fac investiţii majore în economie, majore însemnând investiţii mai mari de 3 milioane de euro, vor primi de la stat un ajutor de 50% din investiţia pe care şi-o propun. Iată un ajutor extrem de important pentru crearea de locuri de muncă în toate regiunile României.

Şi în ceea ce înseamnă fonduri europene lucrurile funcţionează bine şi feedbackul vine de la antreprenori. Ministerul Fondurilor Europene a oferit circa 460 de milioane de euro la nivel naţional către 172 de companii, care instruiesc şi finanţează viitori afacerişti cu granturi de 30-35 de mii de euro. Este vorba despre Start-Up Plus. Românii ştiu despre această componentă şi în 2019 vom vedea finanţate şi lansate aceste afaceri.

În mediul rural avem, de asemenea, peste 2.800 de mici afaceri, neagricole, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Granturile accesate prin acest program variază între 50.000 şi 200.000 de euro şi 260 de miliarde de euro este suma pe care Ministerul Agriculturii a alocat-o finanţării unor astfel de activităţi, inclusiv pe zona de turism rural.

Lansăm în octombrie o nouă sesiune, prin Programul Operaţional Regional pentru IMM-uri, în finanţări care depăşesc un milion de euro, proiecte iarăşi importante, investiţii care depăşesc un milion de euro.

Vorbim, deci, despre realităţi, finanţări care ajung în mediul de afaceri şi dau rezultate, o politică antreprenorială curajoasă care se întâmplă. Cred că ceea ce ne uneşte trebuie să fie astfel de politici publice curajoase, pro antreprenoriat, pe care PSD le aplică pas cu pas. Acestea sunt mai puternice decât orice diferenţe care ne pot despărţi şi eu vă invit să credem în România „Start-Up Nation” şi niciodată într-o Românie a dezbinării.

Să fim o Românie a antreprenorilor şi acest lucru ne va putea duce, în an centenar, către un proiect care să ne reunească cu adevărat.

Roxana Mînzatu, deputat al PSD Braşov.”

Continuare

Camera Deputaților

Calendar articole

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Articole de interes