Social Media

Brașov

MEMORIU – Includerea proiectului privind Construcția Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav

Publicat

pe

MEMORIU - Includerea proiectului privind Construcția Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav

 

MEMORIU

referitor la

includerea proiectului privind Construcția Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav

în Anexa la Master Planul General de Transport al României

 

 

Către: Domnul Felix STROE, Ministrul Transporturilor

 

De la:  Prefectul Județului Brașov, Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov şi Parlamentarii Judeţului Braşov

 

Tema: includerea proiectului privind Construcția Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav în lista investițiilor prioritare anexată la Masterul Planul General de Transport al României

 

 

Stimate Domnule Ministru,

 

Construirea unui aeroport internațional regional la Brașov reprezintă o investiție urgent necesară și prioritară pentru dezvoltarea județului Brașov și a regiunii Centru. Fiind o zonă turistică de top a României și a Europei de Est chiar în condițiile lipsei infrastructurii de acces rutier sau aerian, zona Brașov necesită în prezent sprijinul tuturor factorilor decizionali publici pentru construirea și punerea în funcțiune a aeroportului.

 

Fiind primul aeroport a cărei realizare a fost inițiată după 1990, aeroportul internațional de la Brașov rămâne o inițiativă strict a autorităților locale. Proiectul a avut însă sprijin guvernamental și parlamentar de-a lungul anilor în ceea ce privește transferul către Consiliul Județean Brașov a terenului necesar construirii aeroportului.

 

În prezent, proiectul construirii aeroportului internațional Brașov necesită sprijin guvernamental prin includerea sa între prioritățile strategice ale României în domeniul investițiilor în transportul aerian.

 

În acest sens,

 

  • în data de 26 septembrie 2017 Consiliul pentru Dezvoltare Regională a regiunii Centru a decis, cu unanimitate de voturi, că proiectul privind construirea aeroportului este o investiție strategică prioritară în regiunea Centru și că aceasta va fi susținută în vederea includerii în prioritățile identificate prin MasterPlanul General pentru Transporturi al României.
  • în data de 13 octombrie 2017 parlamentarii județului Brașov dar și autoritățile publice județene și locale, reuniți la inițiativa Prefectului Județului Brașov, au decis susținerea în comun a demersului de includere a proiectului construirii aeroportului internațional Ghimbav Brașov între proiectele prioritare identificate în Masterplanul General de Transport al României.

 

Susținem solidar această solicitare deoarece Masterplanul General de Transport al României este documentul cadru care stabilește politica de investiții în infrastructura de transport din România și este o condiție de acces nu numai la finanțare publică, fie ea națională sau internațională, ci și la finanțare privată, cel puțin pentru marile proiecte de infrastructură.

 

Inclusiv în ipoteza în care o comunitate decide să își finanțeze prin resurse proprii un obiectiv considerat de interes, atragerea de resurse financiare în completarea celor proprii este mult îngreunată dacă obiectivul investițional nu este prioritizat la nivel național. Prin urmare, prin includerea proiectului aeroportului Brașov – Ghimbav ca proiect prioritar în MPGT și în Anexa MPGT, încrederea finanțatorilor și investitorilor – publici sau privați – este mult consolidată față de acest proiect.

 

Printre argumentele care susțin această solicitare menționăm:

  • Gradul de maturitate al proiectului de investiție (etapele parcuse deja și stadiul proiectului sunt detaliate în documentul de poziție atașat, întocmit de ADR Centru dar și în sinteza studiului de fundamentare cu privire la realizarea investiției, de asemenea, atașată)
  • Prioritizarea proiectului la nivel regional prin adoptarea de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru a Hotărârii nr. 20/26.09.2017
  • Prioritizarea proiectului la nivel județean, dovedită inclusiv prin alocarea de fonduri pentru continuarea investiției, atât în etapa de proiectare cât și pentru etapa de execuție
  • Prioritizarea proiectului la nivel local – proiectul aeroportului este inclus în Planul de Mobilitate Urbană realizat de specialiștii Băncii Mondiale.
  • Municipiul Brașov este singurul oraș din cele mai mari 20 de orașe din Romania care nu se află în raza de maxim 2 ore față de un aeroport
  • Municipiul Brașov este singurul hub național de industrie aeronautică fără acces direct la un aeroport.
  • Rata interna de rentabilitate economica a investiției – RIRE – de 7,93%, peste pragul minim prevăzut de MPGT, conform indicatorilor tehnico-economici ai investiției, aprobați de plenul Consiliului Județean Brașov.

 

Primiți, domnule Ministru, în numele locuitorilor, turiștilor, antreprenorilor din județul Brașov dar și din județele învecinate, prezentul memoriu prin care vă solicităm includerea investiției de construire a aeroportului internațional Ghimbav Brașov în lista priorităților identificate prin Masterplanul de Transport General al României.

 

Vă adresăm, stimate domnule Ministru, invitația de a face o vizită în județul Brașov pe tema stadiului proiectelor naționale strategice în domeniul infrastructurii de transport care vizează zona noastră.

 

Vă rugăm să regăsiți atașat la prezentul memoriu documentul de poziție elaborat de ADR Centru ce include și stadiul investiției și istoricul demersurilor realizate pentru aeroport de către Consiliul Județean Brașov.

 

Cu deosebită stimă,

 

Prefectul Județului Brașov
Marian Rasaliu
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov

 

Adrian Veştea

 

Parlamentarii Județului Brașov
Senator PSD Marius Dunca

Senator PSD Florin Orțan

Deputat PSD Mînzatu Roxana

Deputat PSD Chiriac Viorel

Deputat PSD Mohaci Mihai

Deputat PSD Popa Mihai

Deputat UDMR Ambrus Izabella

Deputat neafiliat Borza Remus

Senator PNL Daniel Zamfir

Deputat PNL Gabriel Andronache

Deputat PNL Mara Mareș

Senator USR Allen Coliban

Deputat USR Tudor Benga

Documentație aici:

ADRCentru_aeroport_Brasov

Memo aeroport parlamentari

Poza pagina 2 memo

Corespondenta – 2020-12-14 at 12.21.24

 

Continuare

Camera Deputaților

MEMORIU - Includerea proiectului privind Construcția Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes