Social Media

6 martie 2019

Mulţumesc, domnule preşedinte.

În săptămâna femeii, o declaraţie politică despre Legea adopţiilor, care este o prioritate.

Prin această lege scurtăm călătoria dureroasă de la copil abandonat către copil adoptabil până la destinaţia finală – fiul sau fiica unei familii împlinite.

Aceasta este viziunea pe care Partidul Social Democrat o are pentru Legea adopţiei şi în spiritul căreia noi trebuie să o adoptăm aici, în Camera Deputaţilor, în scurt timp.

În prezent, în România, peste 50.000 de copii trăiesc în sistemul de protecţie, fie în centre, fie în plasament familial sau la asistente maternale. Unii copii au fost abandonaţi, alţii au fost victime ale abuzului familial. Unii se află în situaţia incertă de a fi în grija statului, dar încă vizitaţi de părinţii naturali care totuşi nu reuşesc să îi ia acasă. Dintre toţi aceştia, numai 3.250 erau declaraţi adoptabili la finalul anului 2017 şi cam o treime au reuşit să fie şi adoptaţi.

La nivel guvernamental, procesul de modificare a Legii adopţiei a fost iniţiat şi coordonat în 2018 de Lia Olguţa Vasilescu, în calitatea Domniei Sale de ministru al muncii. Contribuţia sa a generat un proiect legislativ bun, cu măsuri curajoase, care pot simplifica procedura de adopţie pentru familiile care doresc să înfieze.

Practic, în acest proiect de lege avem articole care fac mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor şi care fac mai puţin birocratic procesul de adopţie. Este exact ceea ce românii aşteaptă de la această lege.

De exemplu, în proiectul de lege se elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea, în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia.

Foarte important şi foarte curajos, proiectul de lege are în vedere introducerea de noi stimulente financiare în vederea susţinerii familiilor care doresc să adopte un copil cu vârsta mai mare – peste trei ani – sau un copil cu un handicap sau un grup de fraţi, iar această indemnizaţie va varia între 600 de lei şi 1.350 lei de copil, în funcţie de anumite circumstanţe personale ale copilului adoptat, până la împlinirea vârstei de 18 ani de către copil sau chiar 26 de ani, dacă-şi continuă studiile.

Alte facilităţi se referă la achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medială, psihologică sau de altă natură, necesare copilului adoptat.

Proiectul de lege vizând adopţia, iniţiat de Guvernul României, a fost adoptat de Senat în noiembrie 2018 şi se află în prezent aici, în Camera Deputaţilor, în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Aş puncta că aici, în Parlament, prin dialog cu cei vizaţi şi prin amendamentele noastre, putem contribui în mod real la sprijinirea familiilor care îşi doresc un copil din sistemul de protecţie.

Ca deputat al PSD de Braşov, de altfel, am organizat o dezbatere pe 2 noiembrie 2018 cu societatea civilă, părinţi, instituţii şi am avut alături Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, în urma căreia am identificat şi depus amendamente care cred că vor fi utile.

Personal cred că o provocare pe care trebuie să ne-o asumăm este aceea de a discuta şi despre procedurile de adopţii internaţionale, dar numai în condiţiile în care punem interesul copilului pe primul plan şi garantăm derularea procesului de adopţie, în condiţii de siguranţă, cu o monitorizare postadopţie foarte riguroasă.

În final, stimaţi colegi deputaţi,

Dragi lucrători în sistemul de protecţie a copilului,

Dragi asistenţi maternali,

Dragi români care doriţi să deschideţi uşa căminelor dumneavoastră,

Acest proiect legislativ este important nu doar pentru copii, ci va fi o probă de maturitate pentru societatea noastră care trebuie să reuşească să ia mai mulţi copii acasă. Împreună putem face ca legislaţia să şi producă efectele dorite de noi toţi, dar să acceptăm că fiecare avem şi aveţi un rol în acest sens.

Legea adopţiilor curajos îmbunătăţită, instituţii funcţionale, dar şi deschiderea românilor către adopţie, iată ingredientele de care avem nevoie pentru ca mult mai mulţi din miile de copii să nu mai fie copiii sistemului, ci să devină fiii şi fiicele românilor.

Eu vă mulţumesc.

Deputat al PSD de Braşov, Roxana Mînzatu.

Continuare

Camera Deputaților

Legea adopţiilor

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes