Social Media

24 octombrie 2018

”Mulţumesc, domnule preşedinte.

Săptămâna aceasta a fost pus în dezbatere publică ghidul pentru ediţia a II-a a Programului „Start-up Nation”. Este cel mai ambiţios program de sprijinire a iniţiativelor antreprenoriale, lansat vreodată în ţara noastră. Şi, ca şi anul trecut, când am vorbit despre el, programul va avea şi în 2018 un buget de două miliarde de lei.

Criticat de adversarii noştri politici încă de la prima sa menţionare, pentru simplul fapt că este iniţiat de PSD, „Start-up Nation” s-a dovedit a fi un impuls foarte bun pentru cei care au dorit să înceapă o afacere în România.

În anul 2017, peste 8.400 de firme au fost selectate de Guvern pentru a primi finanţarea nerambursabilă de maximum 40.000 de euro per afacere.

Prin Programul „Start-up Nation 2017” au fost create peste 21.000 de locuri de muncă, din care important să notăm că 16.000 de angajaţi au provenit din categorii speciale: tineri absolvenţi, şomeri, persoane din categorii defavorizate.

Au fost înfiinţate firme cu activităţi extrem de diverse, de la dezvoltare de software, până la cabinete stomatologie, de la ateliere de design vestimentar până la mici făbricuţe de mobilier. Acest lucru arată că principiile de funcţionare ale programului sunt cele corecte.

Atât eu, cât şi colegii mei din Parlament şi din Guvernul României credem în potenţialul antreprenorial al tinerilor, al românilor, în general, şi al celor care au ales calea străinătăţii, dar ar vrea să revină în ţară, pentru a-şi dezvolta o afacere.

„Start-up Nation” are capacitatea de a se transforma, cred eu, într-un termen scurt şi mediu, într-o mână întinsă românilor din străinătate care ar vrea să revină. Cu banii din program eu cred că ei îşi pot porni propriile lor mici afaceri, aplicând acasă modelul economic al celor pentru care au lucrat în alte ţări.

Astăzi, conform statisticilor europene, România este încă codaşă la capitolul iniţiative antreprenoriale. Conform Comisiei Europene, în 2016 densitatea IMM-urilor la suta de locuitori în România era doar de 2,2, în timp ce media europeană este undeva la 4,5 IMM-uri la suta de locuitori.

Cu toţii, fie că suntem autorităţi ale statului, instituţii de învăţământ, societate civilă, oameni de afaceri cu experienţă, cred că avem datoria să ne implicăm mai mult, pentru a informa, pentru a ghida, pentru a asigura accesul la finanţare, şi cred că esenţial, pentru a da încredere acelora care doresc să înceapă o afacere în România.

Trebuie să oferim celor interesaţi cunoştinţele necesare despre ceea ce înseamnă un plan de afaceri bine întocmit, despre cum să construieşti o afacere de la zero, despre cum să faci o afacere profitabilă.

Este important să spunem şi că în România mentoratul în afaceri rămâne o necesitate reclamată, dar neacoperită.

Însă, în fine, trebuie să spunem care este principala problemă cu care se confruntă românii când vor să înceapă o afacere: lipsa capitalului, lipsa finanţării.

Şi, în acelaşi timp, să nu ignorăm faptul că, totuşi, 52% dintre românii plecaţi în străinătate îşi doresc să înceapă o afacere acasă. Cei din ţară, în proporţie de 30% ar fi deschişi către o astfel de iniţiativă antreprenorială.

Toate elementele pe care le-am menţionat până acum mă fac să spun că prin soluţia de finanţare nerambursabilă, fără precedent, lansată prin „Start-up Nation” de Guvernul României, acest program se validează ca un program nu numai necesar, dar şi de succes, de care eu spun că românii se vor folosi în continuare cu multă încredere. Este acel instrument care va contribui la o creştere sănătoasă a economiei României pe viitor.

Eu vă mulţumesc.

Sunt Roxana Mînzatu, deputat al PSD de Braşov.”

Continuare

Camera Deputaților

Start-up Nation programul care poate aduce înapoi românii acasă!

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes