Social Media

Blog

Intalnire la MIPE pentru aplicarea legii 176/2020: Investitii teritoriale integrate cu fonduri europene

Cred, daca suntem realisti, profesionisti, axati pe proiecte viabile, in sansa oferita dezvoltarii oferita de ITI – Investitie teritoriala integrata cu fonduri europene in Tara Fagarasului, in Muntii Apuseni, in Tara de Sus – ca sa ma refer la initiative pe care le-am demarat ca ministru, in septembrie 2019, le-am sustinut apoi, ca deputat, prin amendament inclus in legea 176/2020.

Publicat

pe

Intalnire la MIPE pentru aplicarea legii 176/2020: Investitii teritoriale integrate cu fonduri europene
In 4 februarie 2020, ca simplu …. voluntar pentru dezvoltare,  am avut o intalnire pe tema aplicarii legii 176/2020 si a ITI la sediul Ministerului Fondurilor Europene/ actualmente Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. Aceasta intalnire vine dupa un an fara dialog cu MFE/MIPE pe acest subiect care necesita pregatire si putea fi pregatit in 2020. Nu s-a intamplat.
Iata, pe scurt, temele abordate la intalnirea de la sediul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene:
 • Cerințele pentru utilizarea instrumentului de Investiții Teritoriale Integrate (ITI), conform propunerii de regulament european pentru 2021-2027: teritoriu omogen, bine definit, strategie de dezvoltare teritorială integrata, pachet de priorități și proiecte și sistem de guvernanță.
 • Situatia fiecărui teritoriu în ceea ce privește:
  • teritoriul acoperit de fiecare ITI
  • numărul de UAT-uri și Consilii Județene pentru fiecare ITI
  • modul de constituire a ADI
  • existența sau nu a unei Strategii teritoriale sau a altor documente de planificare a dezvoltarii
 • Atragerea de finanțare din toate programele operaționale.
 • Identificarea pentru fiecare teritoriu a acelor interventii cheie care ar avea cel mai mare impact asupra dezvoltării zonelor.
 • Urgenta maxima pentru demararea si finalizarea elaborarii Strategiile teritoriilor, pentru a putea să fie negociate cu Comisia Europeană includerea acestor noi ITI-uri în programele operaționale și in Acordul de Parteneriat.
 • Direcțiile de dezvoltare și proiectele identificate în Strategiile Teritoriale trebuie să fie în linie cu tipurile de finanțări oferite prin programele operaționale 2021-2027 finantate din Politica de coeziune respectiv din Politica Agricola Comuna
 • Reprezentantii ADI-urilor prezente la intalnire au solicitat sprijin pentru elaborarea Strategiilor integrate și stabilirea unui calendar de implementare a prevederilor legii 176/2020.
Apreciez sustinerea ministrului actual de resort, Cristian Ghinea precum si a echipei din MIPE, pe tema extinderii utilizarii acestui instrument de finantare de care Romania poate sa se foloseasca cu succes.
Ma bucur ca am putut facilita aceasta continuitate in realizarea mai multor Investitii Teritoriale Integrate in Romania.
Sa fie clar: Sustin Valea Jiului cu toata increderea si istoria care ne leaga, desigur Delta Dunarii trebuia sa continue, dar vrem si putem mai mult. Si dialogul si ambitia dezvoltarii, toate inseamna normalitate!
Iar pentru mine este obligatia asumata fata de multi oameni buni si fata de mine insami: de a avansa cauzele in care cred, oricat de departe este posibil. Dincolo de functii.

Continuare

Camera Deputaților

Intalnire la MIPE pentru aplicarea legii 176/2020: Investitii teritoriale integrate cu fonduri europene

Calendar articole

noiembrie 2023
LMaMiJVSD
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Articole de interes