Social Media

Blog

Roxana Mînzatu, deputat PSD: Legea Adopțiilor, o prioritate pe agenda Camerei Deputaților

Publicat

pe

Care sunt etapele adoptiei Cum poti adopta un copil in Romania

06.03.2019

În prezent, în România peste 50.000 de copii trăiesc în sistemul de protecţie, fie în centre, fie în plasament. Unii copii au fost abandonați, alții au fost victime ale abuzului familial. Unii se află în situația incertă de a fi în grija statului dar și vizitati de părinții naturali care nu reușesc să îi ia acasă. Dintre toți aceștia, 3.250 erau declarați adoptabili la final de 2017 și numai o treime au ajuns să fie efectiv adoptați.

La nivel Guvernamental, procesul de modificare a legii a fost inițiat și coordonat de Lia Olguța Vasilescu, în calitate de Ministru al Muncii. Proiectul de lege vizând adoptia, inițiat de Guvern, a fost adoptat in Noiembrie 2018 de Senat și se afla, in prezent, in Camera Deputaților unde a intrat în dezbaterea a 6 comisii de specialitate. Potrivit Roxanei Mînzatu, contribuția Ministerului Muncii a generat un proiect legislativ bun, cu măsuri curajoase, care va simplifica procedurile de adopție pentru familiile care doresc să înfieze un copil.

“Prin această lege scurtăm călătoria dureroasă de la copil abandonat către copil adoptabil, până la destinația finală: fiul sau fiica unei familii împlinite. Aceasta este viziunea pe care Partidul Social Democrat o are pentru legea adopției și în spiritul căreia trebuie să o adoptăm. Practic, în acest proiect de lege avem articole care fac mai flexibilă procedura de evaluare a adoptatorilor și fac mai puțin birocratic procesul de adopție. Este chiar ceea ce românii asteaptă de la această lege” a declarat deputatul PSD, Roxana Mînzatu.
În proiectul de lege aflat acum la Camera Deputaților se elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea, în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția.

Roxana Mînzatu subliniază faptul că proiectul are în vedere introducerea de noi stimulente financiare în vederea susținerii familiilor care doresc să adopte un copil cu vârsta mai mare, cu un handicap sau un grup de frati. Aceasta sumă variază între 600 lei și 1350 lei de copil, în funcție de anumite circumstanțe, precum și pentru achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură.

“Vreau să punctez faptul că aici, în Parlament, prin dialog cu cei vizați și prin amendamentele noastre, putem contribui în mod real sprijinirea familiilor care își doresc copii din sistemul de protecție. Ca deputat PSD de Brasov am organizat o dezbatere in 2 Noiembrie 2018 cu societatea civilă, părinți și institutii la care am avut alături și Autoritatea Naționala pentru Protecția Copilului, în urma căreia am identificat și depus amendamente care să rezolve blocajele invocate de cei implicați în procesul de adopție” a mai declarat Roxana Mînzatu.

Deputatul PSD consideră că o altă provocare pe care parlamentarii trebuie să și-o asume este de a deschide inclusiv procedurile de adopții internaționale, dar numai în condiții care pun interesul copilului pe primul plan și garantează derularea procesului de adopție în condiții de siguranță, cu o monitorizare postadopție riguroasă.

“Acest proiect legislativ este important nu doar pentru copii, ci va fi o probă de maturitate pentru societatea noastră care trebuie să poată lua mult mai mulți copii acasă. Împreuna putem face ca legislația să producă efectele dorite de noi toți, dar să acceptam că fiecare are un rol în acest sens. Legea adopțiilor, curajos îmbunătățită, instituțiile functionale în țară dar și deschiderea românilor către adopție sunt ingredientele de care avem nevoie pentru ca mulți din miile de copiii abandonați să nu mai fie copiii sistemului ci să devină fiicele și fiii românilor”, mai spune deputatul PSD.

Sursa imagine: https://baby.unica.ro/care-sunt-etapele-adoptiei-cum-poti-adopta-un-copil-romania-2233791.html

Continuare

Camera Deputaților

Roxana Mînzatu, deputat PSD: Legea Adopțiilor, o prioritate pe agenda Camerei Deputaților

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes