Social Media

Blog

PNRR: Lista reformelor concrete asumate de România

În acest articol am inclus lista reformelor concrete asumate, în numele României, prin PNRR, de către guvernul și partidele care s-au ocupat de elaborarea sa, fără, însă, a dezbate transpartinic aceste angajamente importante, care impactează următorul deceniu.

Publicat

pe

PNRR: Lista reformelor concrete asumate de România

Când spunem PNRR, ne gândim la bani și la ce investiții sau activități pot fi realizate.

Dar ce știm despre reformele asumate, în numele românilor, de Guvernul Cîțu?

Deloc comunicate în timpul elaborării Planului, nici măcar în Parlament prezentate sau dezbătute, reformele PNRR nu au, azi, susținerea transpartinică și socială reală care ar fi fost absolut necesară. Pentru că am avut un Guvern care a privit acest Plan și ca un instrument de luptă politică cu adversarii și care, copleșit, probabil, și de efortul realizării acestui instrument complex, a ales să elimine deranjul consultărilor cu totul.

Vara lui 2021 putea fi cantonamentul în care, Guvern și Parlament, funcționari cheie, puteau să fi lucrat împreună pe fiecare din cele 15 capitole, cu minima buna-credință necesară unui urmăririi unui obiectiv de țară….uriaș de ambițios!

Acum, la o lună de la târzia aprobare a Planului României la nivel european se vorbește deja (nu e de mirare) de modificarea sa. Pentru că nu a existat dialog transpartinic. Și pentru că se întrevede o nouă componență politică a Guvernului. Și pentru că… așa a făcut mereu România.

Prețul lipsei de transparență la timpul potrivit se traduce în întârzieri peste întârzieri și în oportunități ratate.

Unele reforme PNRR vor fi, probabil, dificil de susținut și implementat, până în 2026 de diferiții decidenți politici care se vor perinda la Guvernarea țării și la conducerea instituțiilor centrale sau locale.

Dar fără reforme realizate fix așa cum s-au asumat, banii (credite, granturi) nu vin. Aceasta va fi retorica (șantajul? argumentul?) constant al următorilor ani.

Iar aceste reforme au termene trimestriale care curg deja, chiar din acest final de 2021.

Cum se concretizează, formal, aceste reforme? Sunt modificări de legi sau legi noi, hotârâri de guvern sau ordine de ministru, strategii, platforme, comitete și grupuri de lucru, planuri și date publicate, ținte atinse.

Într-o țară și într-o administrație atât de instabilă politic, atât de lipsită de coerență de la vârf și până la firul ierbii, atât de profund măcinată de neîncredere și inabilitatea de a lucra coordonat, va fi posibilă punerea în aplicare a reformelor din Plan?

Am extras în acest document lista reformelor asumate (așa cum sunt descrise, la fiecare componentă, în tabelele de ținte și jaloane) prin PNRR.

Multe obiective și ținte sunt soluții de apreciat. Uneori formulate vag, altele extrem de precis, multe cu termene absolut nerealiste, totuși, găsim numeroase schimbări legislative care sunt benefice.

Ca membru PSD, nu pot să nu remarc (din nou) că multe ”reforme” sunt, efectiv, anulări de măsuri care (culmea!) sunt larg apreciate de români, pentru că le-au adus bunăstare: PNRR propune o nouă lege a salarizării unitare a funcționarilor publici (actuala e doar din 2018 și a însemnat mărirea de salarii la personalul medical și în educație, în administrația locală – citiți PNRR și lămuriți-vă dacă acestea vor mai scădea pe ici, pe colo), o nouă lege a pensiilor, lucrată de consultanți (deși avem una nou nouță, neaplicată), eliminarea facilităților fiscale și a regimurilor de taxare care au ajutat masiv microîntreprinderile în general, sectorul construcții, IT, cercetare sau cercetare, în special.

Continuare

Camera Deputaților

PNRR: Lista reformelor concrete asumate de România

Calendar articole

februarie 2024
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Articole de interes