Social Media

Blog

La 15 ani de existență, încă învățăm de la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe

Publicat

pe

La 15 ani de existență, încă învățăm de la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe

Astăzi am revenit la Incubatorul de afaceri din Sfântu Gheorghe cu prilejul aniversării a 15 ani de existență.

În 2016 eram încântată să vizitez, la invitația Luminiței Vlaicu, primul spațiu de co-working pe care îl vedeam în regiune, InnoHub. Astăzi, 5 ani mai târziu, funcționez și eu într-o locație similară în Brașov. Fenomenul de co-working a apărut mai greu, mai lent, la Brașov.

Fără a fi fost vreodată o locație posh sau high end, nici o comunitate foarte activă sau agresivă în social media, la incubatorul din Sfântu Gheorghe, dincolo de spațiile de birouri, eu am văzut că funcționează o comunitate de sprijin, o deschidere necondiționată, sinceră spre colaborare.

Directorul incubatorului, Lajos Vaida, căruia îi mulțumesc pentru invitația de azi, este, cred eu, un maestru al perseverenței și un iscusit broker de încredere :).

Așa cum spuneam în speechul meu neprogramat de azi, echipele de lucru incubatorului din orașul vecin au fost un fel de forță gravitațională care a dat coerență unor resurse deja disponibile dar disparate, cum ar fi:

  • finanțări publice și private masive pentru start-up-uri, cercetare, inovare, economie colaborativă – de la StartUp Nation, la România StartUp Plus, la Diaspora StartUp, la progamele pentru economie socială, cele pentru tinerii șomeri NEETs, în viitor la Innotech Student până la fondurile de venture capital și investitorii privați în startup-urile din tehnologie
  • talent și creativitate – prin antreprenorii, experții, leaderii sprijiniți de incubator
  • autorități locale sau centrale deschise (unele, oarecum) să deruleze politici publice pro-antreprenoriat și pro-startup-uri
  • disponibilitatea unor structuri asociative, în special din zona economică, de a colabora (ex. ASIMCOV)
  • existența cererii și a oportunității pentru produse și servicii noi pe piețe locale, regionale și globale

Dintre multele discursuri ale invitaților zilei, Eniko Matyus a oferit, în prezentarea ei, poza în cifre a Incubatorului de afaceri din Sfântu Gheorghe:

  • 6 milioane de euro – cifră de afaceri netă
  • 2,4 milioane euro – investiție în startupuri
  • 191 locuri de muncă create
  • 55 companii incubate și 17 organizații sprijinite
  • 17 proiecte internaționale cu peste 50 de parteneri externi
  • 8 clustere regionale sprijinite
  • Spațiu de co-working și accelerator pentru startupuri
  • Incubator pentru structuri ale economiei sociale
  • Hub pentru inovare digitală

Concluzia intermediară?

…deși am avut și vom mai avea finanțări,

…deși am investit deja miliarde de euro  (și vom mai investi) doar din bani europeni, în startupuri,

…deși am avut (și vom mai avea) mii de organizații de tot felul finanțate cu salarii și resurse tocmai pentru ca ele, la rândul lor, să ajute antreprenorii,

Nu avem suficiente astfel de structuri și ecosisteme umane care să fie și credibile și viabile și conectate la dinamica economiei și a politicilor publice, capabile să recruteze și să antreneze businessuri competitive. Nu doar în marile orașe, ci în toate regiunile există talent și creativitate care pot deveni, cu muncă și resurse, Unicornul de mâine.

Dar, la primii pași, și afacerile au nevoie de o casă, o familie, de socializare. Și nu mă refer (doar la) ziduri, birouri ci la echipe de oameni au, dincolo de cunoștințe, vocație pentru sprijinirea antreprenoriatului.

Și mă uit de multe ori pe listele de proiecte finanțate cu mulți bani europeni să susțină antreprenoriatul… și pot număra pe degete pe cele care, între două proiecte, fac, cu adevărat, această muncă de a crește businessuri viabile și de a da valoare economiilor locale.

 

Continuare

Camera Deputaților

La 15 ani de existență, încă învățăm de la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe

Calendar articole

aprilie 2024
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Articole de interes