Social Media

Blog

Ministrul pentru mediul de afaceri în dialog cu deputații

Publicat

pe

18082811423640051778 1886499074722586 1198157062240993280 n

27.11.2018

Ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Radu Oprea, a fost prezent azi, 27 noiembrie 2018, la ședința comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, în care activez.

 L-am invitat pe ministru în primul rând pentru a avea din sursă de prim rang informații despre stadiul programului Start Up Nation 2017 dar și pentru a afla detalii despre sesiune deja îndelung așteptată – SUN 2018. În plus domnul ministru ne-a oferit unele informații despre activitățile în zone comerțului exterior și a atragerii de investitori.

 Redau mai jos principalele mesaje transmise de ministru:

România are azi o abordare ofensivă în diplomația comercială, fiind cunoscute recentele misiuni pe piețe o dată tradiționale ale României (Asia, țările Golfului), unde ne bucurăm și de avantajul special că în administrație încă întâlnim vorbitori de limbă română prin prisma faptului că au făcut studiile universitare în România. International Business Forum 2018 – o premieră – a fost un eveniment de mare anvergură, poate mai mare decât Inițiativa celor trei mări și a fost găzduit de Palatul Parlamentului.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a organizat acest eveniment pe 30 și 31 august la Palatul Parlamentului, având peste 800 de participanți – diplomați, oameni de afaceri, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai patronatelor și ai camerelor de comerț. Scopul acțiunii a fost impulsionarea antreprenorilor români de succes în sensul deschiderii către noi piețe de export și al oportunităților de a investi pe alte piețe. În sesiunea plenară din ziua de 30 august, peste 50 de ambasade acreditate la București și-au trimis reprezentanții, la nivel de ambasadori, însărcinați cu afaceri, consilieri comerciali sau șefi de misiuni diplomatice. În cea de-a doua zi a „International Business Forum”, în cadrul celor 12 ateliere de lucru organizate pe țări, s-au așezat la aceeași masă diplomații ambasadelor acreditate la București, reprezentanții mediului de afaceri din România și oficiali guvernamentali. Antreprenorii români au putut identifica noi oportunități de afaceri în Statele Unite ale Americii, Israel, Germania, Austria, Franța, Turcia, Malta, Africa de Sud, Maroc, Egipt, obținând informații direct de la ambasadori sau reprezentanți economici despre piețe de desfacere, oportunități de afaceri, facilități fiscale sau legislație.

La „International Business Forum” a fost prezentată platforma „Business Romania” – http://www.ro.business – un instrument de sprijin pentru investitorii străini și companiile autohtone în identificarea potențialilor parteneri pentru crearea de noi business-uri sau dezvoltarea celor existente. Această platformă va include informări privind variantele de finanţare pentru companiile româneşti, prezentarea cadrului fiscal şi juridic destinat societăţilor comerciale şi detalii de promovare a proiectelor de tip greenfield şi brownfield – proiecte ce pot fi dezvoltate în parteneriat public privat alături de autorităţile publice locale.

Invest Romania- programul de atragere de investiții străine – http://investromania.gov.ro/web/ – se derulează pe mai multe proiecte, prin Project Manageri dedicați. Ministrul a exemplificat că după vizita delegației României în Japonia, derulată la cel mai înalt nivel, în prezent companii japoneze se află în România pentru a dezvolta noi investiții.

Despre programul – vedetă StartUp Nation ministrul Radu Oprea a oferit în primul rând câteva statistici pentru ”promoția 2017”. Din totalul de 19.000 de firme aplicante au fost selectate 8444 firme și sunt în prezent active 7260 de companii. Acestea au primit finanțare fie direct de la Agențiile regionale pentru IMM sau prin intermediul unui credit punte de la cele 3 bănci partenere.

S-a creat și un club Start Up Nation, o platformă de colaborare între companiile nou pornite, Clubul fiind lansat la nivel național cu un eveniment derulat în septembrie la Berăria H din București, unde au participat circa 1000 dintre companiile beneficiare SUN 2017. Clubul are și o platformă online – https://www.clubstartupnation.ro

Din punct de vedere al vârstei antreprenorilor SUN 2017 analiza arată o acoperire foarte echilibrată a tuturor categoriilor de vârstă. O treime sunt antreprenori până în 30 de ani, o treime au între 30 și 40 de ani și o treime au peste 40 de ani. 40% dintre antreprenorii selectați în SUN 2017 sunt femei.

Ministrul Radu Oprea a oferit o serie de informații și despre SUN 2018. Acesta a insistat pe motivele pentru care s-a intervenit pe grila de evaluare / acordare a punctajelor pentru planurile de afaceri.

Ministrul a insistat pe unul dintre criteriile de punctare nou introdus – Densitatea IMM-urilor la suta de locuitori. Densitatea medie a IMM-urilor în UE este de circa 4,5 IMM la suta de locuitori pe când România are o densitate de 2,2 IMM la suta de locuitori. În urma unui studiu elaborat de Banca Mondială, bazat pe date de la Eurostat și Institutul Național de Statistica, trei regiuni (București, Ilfov și Cluj) depășesc această densitate. Proiectele din aceste regiuni vor primi mai puține puncte decât cele din restul țării la criteriul Densitatea IMM.

Printre îmbunătățirile pe care și le propune pentru noua sesiune SUN 2018, Ministrul Oprea a enumerat:

  • · Plata ca sumă forfetară a costurilor pentru salarii, chirii, contabilitate.
  • · Acordarea unui avans din finanțarea nerambursabilă aprobată de maxim 30% pentru care vor trebui prezentate garanții.

 Ministrul Radu Oprea a subliniat demersurile făcute pentru ca la nivelul tuturor celor 8 regiuni să existe o abordare unitară în relația cu solicitanții / firmele beneficiare, atât la Agențiile regionale pentru IMM cât și la băncile partenere.

Cât despre lansarea efectivă a sesiunii SUN 2018 de depunere de planuri de afaceri informațiile oferite de ministru arată că, în condițiile în care ordonanța de guvern, cu toate modificările prevăzute, va fi adoptată în ședința de săptămâna aceasta, sesiunea va fi lansată în prima parte a lunii decembrie 2018.

Din păcate, suntem foarte întârziați pentru că promovarea unei ordonanțe de urgență presupune obținerea de avize de la numeroase alte ministere și instituții (ex. Consiliul Concurenței) care își iau timpul dorit în a analiza și da un răspuns și care nu întotdeauna agrează soluțiile legislative propuse, chiar dacă pentru beneficiari ele înseamnă, foarte clar, facilitare sau simplificare.

Continuare

Camera Deputaților

Ministrul pentru mediul de afaceri în dialog cu deputații

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes