Social Media

Ministru al Fondurilor Europene

Infrastructura, obiectiv pentru o Românie competitivă

Publicat

pe

Infrastructura, obiectiv pentru o Românie competitivă

„România competitivă reprezintă un obiectiv strategic național. Atingerea acestui obiectiv  presupune în primul rând investiții în infrastructura de transport, energie și mediu – investiții care consolidează potențialul de creștere pe termen lung al economiei și au un impact pozitiv asupra nivelului de trai al populației. De aceea, Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) reprezintă un instrument-cheie în redresarea ritmului de realizare a investițiilor publice în aceste sectoare și, totodată, de realizare a reformelor necesare pentru o mai bună pregătire a noii perioade de programare 2021-2027. Putem spune că avem în prezent progrese importante în cadrul acestui Program Operațional și în acest sens aș dori să menționez că avem contracte de finanțare de peste 8,6 miliarde euro și o contribuție importantă, de 1,5 miliarde euro, la valoarea fondurilor rambursate de Comisia Europeană.

Într-adevăr, putem spune că 2019 este «anul progreselor», așa cum au menționat colegii noștri de la Comisia Europeană, dar consider că acesta este un început. Este cu atât mai mult  momentul să demonstrăm că avem, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene o abordare pragmatică și proactivă a provocărilor cu care ne confruntăm, că vom sprijini în continuare beneficiarii în pregătirea și implementarea proiectelor și că vom asigura continuitate în toate demersurile noastre.”

Declarația a fost făcută de Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare, care a avut loc la Timișoara.

Echipa care gestionează acest program, condusă de Dl. Cătălin Bălan a făcut o radiografie detaliată a progreselor înregistrate în implementare. A fost prezentată situaţia la zi a principalilor indicatori, astfel:

  • 259 contracte de finanţare semnate, în valoare totală de 8,95 miliarde euro, reprezentând peste 97% din alocarea la nivelul Programului;
  • 1,56 miliarde euro rambursați de Comisia Europeană (rata de absorbție efectivă de 16,96%);
  • Cadrul de performanță îndeplinit în proporție de peste 99%.

În cadrul reuniunii CM POIM au fost prezentate propunerile de modificare a Programului pentru a permite includerea de noi proiecte și de noi beneficiari și au fost discutate  priorităţile pentru 2019 și anume: contractarea proiectelor de pe lista de proiecte prioritare, identificarea măsurilor care pot conduce la creșterea interesului actorilor de pe piață în realizarea proiectelor de infrastructură și demararea pregătirii proiectelor pentru viitoarea perioadă de programare.

La reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru CM POIM au fost prezenți, alături de doamna ministru Roxana Mînzatu și președintele Consiliului Județean Timiș, Dl. Călin Dobra, care a subliniat importanța semnificativă a fondurilor europene ca „motor principal de dezvoltare la nivelul județului”.

Din partea MFE au mai participat Dl. Cezar Caleap, secretar de stat și Dl. Cătălin Gheran, secretar general. Din partea Comisiei Europene au participat Dl. Carsten Rasmunssen, șef Unitate DG Regio și Dna. Florentina Tautu, manager program infrastructură – DG Regio.

De asemenea, la reuniune au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Energiei, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Mediului, ai instituțiilor financiare internaționale care sprijină dezvoltarea și implementarea proiectelor de infrastructură (Banca Europeană de Investiții, JASPERS, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), beneficiari și parteneri de dialog.

Despre POIM:

Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 finanțează investiții pentru susținerea infrastructurii de importanță strategică națională în sectoarele de transport, mediu, energie și prevenirea riscurilor. Programul are o alocare de 10,845 miliarde euro.

Ce este Comitetul de monitorizare?

Comitetul de monitorizare (CM) este structura partenerială care contribuie la buna gestionare a unui program operațional. Este compus din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în gestionarea fondurilor europene și din reprezentanți ai partenerilor. CM se reunește cel puțin o dată pe an, cu scopul de a analiza implementarea programului și progresele înregistrate, fiind, în același timp, entitatea consultată cu privire la orice modificare a programului propusă de autoritatea de management.

Infrastructura, obiectiv pentru o Românie competitivă

Continuare

Camera Deputaților

Infrastructura, obiectiv pentru o Românie competitivă

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes