Social Media

Finanțări

Granturi norvegiene pentru proiecte publice, private, nonprofit de producție energie verde

În cadrul Mecanismului Financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2020 s-a lansat Apelul 3.1. Creșterea capacității de producere a energiei regenerabile – Alte Surse de Energie Regenerabilă cu un buget disponibil de 4.608.100 Euro.

Publicat

pe

Granturi norvegiene pentru proiecte publice, private, nonprofit de producție energie verde

Solicitanți eligibili:

 • Orice entitate, publică sau privată, comercială sau nonprofit și organizații neguvernamentale înființate ca persoane juridice în România. Solicitantul trebuie să aibă o vechime de minim 3 ani de la înființare la data termenului limită a prezentului apel (8 septembrie 2021).

Parteneri eligibili:

 • Orice entitate publică sau privată, comercială sau non-comercială, înființată ca persoană juridică în Norvegia sau România. Partenerul trebuie să aibă o vechime de minim 1 an de la înființare la data termenului limită a prezentului apel (8 septembrie 2021).

Nu este obligatoriu să existe Parteneri de Proiect dar proiectele în parteneriat sunt încurajate și vor primi puncte suplimentare la evaluare. Cel mai mare punctaj va fi acordat proiectelor în parteneriat cu entități relevante din Norvegia.

Activități eligibile:

Această schemă de finanțare nerambursabilă sprijină proiecte care dezvoltă și implementează activități vizând producția de energie / electricitate din alte surse de energie regenerabilă:

 1. Proiecte care utilizează material biologic (gunoi de grajd, deșeuri alimentare, nămol, culturi energetice, deșeuri lemnoase, etc) pentru producția de electricitate sau pentru sisteme de încălzire/răcire în comunitățile locale.
 2. Dezvoltarea de facilități industriale private de valorificare a deșeurilor prin energie;
 3. Energie solară sau eoliană: proiecte noi la scară mică (până la 1.000 kW capacitate instalată) pentru producția de electricitate pentru consumul propriu al Solicitantului (nu în scopul comercializării pentru profit);
 4. Instruirea personalului în scopul utilităzii și întreținerii echipamentelor, oferită de furnizorul echipamentelor care parte integrantă din proiectul de investiție (activitatea va fi secundară în proiectul de investiție).

Notă:

Proiectele care produc electricitate din surse regenerabile pentru consumul propriu nu exclud conectarea la rețeaua electrică (în scopul de a injecta în rețea excesul de electricitate produsă pe oră/pe zi), cu condiția ca cel puțin o cantitate echivalentă de electricitate să fie consumată din rețea lunar/anual.

Sistemul fotovoltaic/eolian propus prin proiect trebuie dimensionat pentru a acoperi nevoile de electricitate ale Solicitantului (consumul propriu). Solicitantul trebuie să indice în cererea de finanțare (aplicație) nivelul să actual de consum energie electrică ( de exemplu, prezentând facturi de la furnizorul de electricitate din ultimele 12 luni).

 

Proiectele vizând producția de energie din alte resurse regenerabile trebuie să contribuie direct la îndeplinirea următorilor indicatori:

 1. reducerea estimată a emisiilor anuale de CO2 (exprimată în tone CO2/an);
 2. energia electrică produsă din alte surse regenerabile incluzând eolian, solar, biomasă/biogaz (exprimată în MWh/an);
 3. Capacitate instalată pentru producția de energie/electricitate din alte surse regenerabile (exprimată în MW);
 4. Numărul de instalații noi de producție energie/electricitate din surse regenerabile din biomasă/biogaz, eolian, fotovoltaic sau din alte resurse regenerabile.

Valoarea grantului

Granturile vor fi de minimum 200.000 Eur și maximum 2.000.000 Eur.

Ponderea grantului

Pentru entități implicate în activități economice:

Grantul va varia între 10% și maxim 90% în funcție de tipul ajutorului de stat aplicabil, dimensiunea solicitantului și alte elemente incluse în prevederile Regulamentului relevant pentru respectivul tip de proiect. Solicitanții nu ar trebui să se aștepte la acordarea grantului maxim posibil conform regulamentelor privind ajutoarele de stat.

Contribuția proprie în natură nu este acceptată.

Pentru entități fără activitate economică:

 • Pentru entitățile publice care propun proiecte ce nu fac obiectul ajutorului de stat (Regulamentul 651/2014), grantul va fi de maximum 85% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
 • Pentru ONG-urile care propun proiecte ce nu fac obiectul ajutorului de stat (Regulamentul 651/2014), grantul va fi de maximum 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
 • Pentru entitățile publice și ONG-urile care propun proiecte de investiție legate de activitate economică, ponderea grantului va fi stabilită în conformitate cu regulile ajutorului de stat.

Documentația pentru accesarea programului este disponibilă în limba engleză pe site-ul Innovation Norway. Apelul de proiecte poate fi citit aici.

Întrebările pe tema apelului vor fi transmise în limba engleză la adresa email: RO.Energy@innovationnorway.no. Răspunsurile vor fi oferite, în mod normal, în 3-5 zile lucrătoare.

Sursă foto – aici.

Continuare

Camera Deputaților

Granturi norvegiene pentru proiecte publice, private, nonprofit de producție energie verde

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes