Social Media

Brașov

Despre finanțarea întreprinderilor sociale cu fonduri europene

Mă pregătesc pentru întâlnirea din această seara cu antreprenoare din Brașov. Jurnalista Camelia Vlad și AFAFCI m-au invitat să discut cu membrele asociației pe tema finanțărilor europene. Am ales să pun accentul astăzi pe oportunitățile de finanțare pentru crearea de întreprinderi sociale.

Publicat

pe

afafci proiecte fonduri europene intreprinderi sociale

Ministerul Fondurilor Europene a selectat 116 organizații care devin micro-finanțatori pentru cei care doresc să intre în economia socială.

În total, aceste 116 organizații selectate vor gestiona 325 milioane euro.

Cele 116 organizații vor organiza evenimente de informare cu privire la sprijinul pe care îl oferă, vor recruta potențiali fondatori de întreprinderi sociale, vor organiza pentru aceștia cursuri gratuite (Antreprenor in economia sociala, Manager de intreprindere sociala, alte cursuri de perfecționare/specializare necesară), vor organiza concursuri de planuri de afaceri la finalul cărora cei selectați de juriu vor putea primi o subvenție care poate varia între maxim 55.000 euro (pentru minim 2 locuri de muncă nou create) și maxim 100.000 euro (pentru maxim 5 locuri de muncă nou create).

Pentru cei interesați să contacteze una din aceste organizații (atenție: aria lor de acoperire este județeană sau regională), lista lor este aici.  (A se lua în calcul doar organizațiile menționate până la numărul curent 116, inclusiv). Detalii despre ghidul conform căruia aceste organizații au primit aprobarea de a lua bani europeni pentru a sprijini, la rândul lor, economia socială, aici.

Alte link-uri cu informații utile: Legea privind economia socială, legea 219/2015, precum și Normele metodologice de aplicare a legii economiei sociale.

Întreprinderile de economie socială, inclusiv cele de inserție, pot fi înființate din punct de vedere legal, după cum urmează:

a) societăţile cooperative de gradul I;

b) cooperativele de credit;

c) asociaţiile şi fundaţiile;

d) casele de ajutor reciproc ale salariaţilor; e) casele de ajutor reciproc ale pensionarilor; f) societăţile agricole;

g) orice alte categorii de persoane juridice care prin actele de înfiinţare şi funcţionare demonstrează faptul că activitatea desfăşurată are scop social,respectă principiile prevăzute la art. 4 din lege, precum şi criteriile prevăzute la art. 8 alin. (4) din lege;

h) federaţiile şi uniunile persoanelor juridice prevăzute mai sus.

Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat de întreprindere socială, în conformitate cu Legea 219/2015 privind economia socială. Atestatul se emite de către Agențiile județene pentru șomaj și ocuparea forței de muncă. Întreprinderile sociale trebuie să demonstreze prin actele de înființare și funcționare că activitatea desfășurată are scop social și că respectă următoarele criterii:

– acţionează în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii;

– alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare;

– se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;

– aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.

Continuare

Camera Deputaților

Despre finanțarea întreprinderilor sociale cu fonduri europene

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes