Social Media

Deputat PSD

Vă invit să semnați Petiția pentru un Salariu Minim European!

PSD susține introducerea unui salariu minim european reprezentând 60% din salariul mediu al fiecărui stat membru.
In prezent, salariul minim în statele europene este între 300 și 2.000 de euro. Luxemburg având cel mai ridicat salariu minim, iar în Albania, aspirantă la aderarea la clubul european, este cel mai scăzut salariu minim. România se află, alături de Bulgaria și Ungaria, printre țările cu cele mai scăzute salarii minime.

Publicat

pe

Vă invit să semnați Petiția pentru un Salariu Minim European!
Autor: PES activists România

Dacă susții și tu acest lucru, poți semna petiția ce va fi înaintată Parlamentului European aici:

Salariul minim european reprezintă soluția pentru a reduce decalajele între cetățenii europeni. Permițând accesul la oportunități egale și promovând standarde minime europene, putem crea Europa socială și transforma Uniunea Europeană într-un simbol al dezvoltării și bunăstării la nivel global.

Prin eforturile stângii europene, noua Comisie Europeană s-a angajat în fața Parlamentului European să introducă salariul minim european. Din păcate, dreapta acționează, în continuare, strict în defavoarea acestui deziderat.

În Uniunea Europeană, 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim la nivel național. Conform statisticilor europene, la începutul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut este în valoare de 2.142 euro (1.834 euro net / lună), în Luxemburg, iar la polul opus cel mai mic salariu este de 312 euro (242 euro net / lună), în Bulgaria.

În România, în prezent salariul minim brut este de 466 euro (281 euro net / lună), respectiv 491 euro (295 euro net / lună) pentru angajații cu studii superioare.

La nivelul statelor Uniunii Europene, țara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai amplă creştere a salariului minim la nivel național, creștere accentuată în ultimii doi ani de guvernare social-democrată, în ciuda opoziției partidelor de dreapta (majorarea salariului minim net a fost de 36% între 2016 și 2019).

Crearea unui salariu minim european reprezintă lupta stângii europene de aproape douăzeci de ani și a reprezentat unul din obiectivele asumate de Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Social Democrat cu ocazia alegerilor europene.

România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale, pentru a permite antreprenorilor locali să își adapteze activitatea.

Stabilirea salariului minim din fiecare stat membru să se facă după mecanismul propus în Carta Socială Europeană, în care raportul dintre salariul minim național brut și salariu mediu național brut ar trebui să fie de minimum 60%. Dialogul social poate permite creșterea salariului minim peste acest prag, iar statele membre trebuie invitate să continue acest proces în vederea îmbunătățirii standardelor salariale și de muncă. La un salariu mediu de 5.429 lei brut (3.176 lei net) în România, în anul 2020, 60% ar însemna 3.257 lei brut / 681 euro (1.916 lei net, respectiv 400 euro).

Acest lucru ar permite:
– reducerea decalajelor între statele membre și în interiorul statelor membre;
– standarde și condiții minime de trai pentru cei care lucrează;
– angajatului plătit cu salariul minim să poată supraviețui din sumele încasate;
– reducerea șomajului voluntar cauzat de nivelul salarial prea mic și, în consecință, degrevarea bugetelor naționale de anumite cheltuieli;
– limitarea exodului social și fenomenului de brain drain;
– colectarea unor sume suplimentare la buget pentru noi investiții și servicii sociale;
– o distribuție mai echitabilă a profiturilor la nivel european.

Petiția va fi depusă la Parlamentul European în conformitate cu articolul 227 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

CAMPANIE SUSȚINUTĂ DE PES activists ROMÂNIA
PES activists este o rețea europeană a Partidului Socialiștilor Europeni ce reunește membrii și simpatizanții partidelor socialiste, social-democrate și laburite europene. În România, organizația reunește peste 10.000 de militanți pro-europeni și organizează anual zeci de activități în toată țara precum promovarea temelor europene, dezbateri politice privind tematici internaționale, lansarea de idei politice de stânga, schimburi de experiențe cu parteneri din alte state membre sau inițierea unor campanii și acțiuni cu impact. PES activists România este recunoscută ca organizație parteneră a Partidului Social Democrat și susţine activitatea Partidului Socialiştilor Europeni.
Mai multe detalii aici: www.pes.ro

 

Continuare

Camera Deputaților

Vă invit să semnați Petiția pentru un Salariu Minim European!

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes