Social Media

Deputat PSD

Senatorii au votat astăzi noua lege a adopției. Urmează dezbaterea finală în Camera Deputaților

Publicat

pe

adoptii in romania 1

28.11.2018

Senatul României a votat astăzi, cu unanimitate de voturi pentru, proiectul de lege care modifică procesul de adopție, propus de Guvernul Românei. Acesta are ca scop ușurarea procesului de adopție, pentru a oferi șansa unei familii pentru cât mai mulți copii care se află în sistemul de protecție.

Printre cele mai importante modificări pe care le cuprinde proiectul venit de la Palatul Victoria sunt: eliminarea dublării acțiunii de căutare a rudelor până la gradul al IV-lea (atât la instituirea măsurii de protecție, cât și la declararea adoptabilității copilului), prelungirea duratei atestatului de familie adoptatoare, introducerea de sancțiuni pentru nerespectarea termenelor legale de deschidere a procedurii de adopție și introducerea de stimulente financiare pentru familiile care adoptă grupe de frați și copii cu dizabilități.

Această formă a suferit modificări înainte de a fi dezbătută și votată de plenul Senatului. O parte dintre amendamente au fost depuse alături colega mea, deputata independentă Oana Bîzgan, ca urmare a consultărilor de la Brașov din 2 noiembrie 2018 cu instituții publice și societate civilă dar și cu părinți care au adoptat sau își doresc să adopte.

Textul legii adopțiilor adoptată de Senat, inclusiv al amendamentelor admise depuse de noi, se poate consulta în acest raport: https://senat.ro/Legis/PDF/2018/18L606CR.pdf

Legea va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaților. Unul dintre amendamentele pe care le voi depune și susține la camera decizională se referă la acordarea unei indemnizații de 85% din media veniturilor părintelui adoptator pe ultimul an înaintea încuviințării adopției, similar cu părinții care au copii pe căi naturale. Părintele care adoptă are aceleași nevoi în a se acomoda cu noul membru al familiei, timp dar și stabilitatea veniturilor.

O solicitare pe care am primit-o pregnant dinspre o parte a organizațiilor din Brașov active în domeniul protecției copilului a fost redeschiderea adopțiilor internaționale. Cred că este un subiect sensibil despre trebuie să ascultăm părerea a cât mai mulți români, la nivel național, prin media și prin dezbaterile care vor avea loc în Parlament în luna decembrie 2018.

Circa 19 000 de copii și tineri sunt instituționalizați în România. Anual, cifra crește, sute, uneori mii de copii încă mai intră în grija statului. O mare parte din copii sunt, din păcate, considerați ca fiind greu adoptabili. Cu fiecare an care trece și în care ei trăiesc în centre, șansele lor de a își găsi o familie scad. În 2017 circa 3000 de copii au fost declarați ca fiind adoptabili și doar 1300 de copii au fost efectiv adoptați. Ce se întâmplă cu restul? Guvernul propune, prin modificarea legii, stimulente financiare pentru familiile care adoptă copii cu dizabilități. E normal. Pentru tratamentul și buna îngrijire a acestor copilași sunt costuri, dincolo de dragostea și devotamentul familiei. Sunt convinsă, deci, că această măsură propusă de Guvern în lege, va crește numărul de copii adoptați de familiile române, însă cred că avem datoria, ca legiuitor, să dezbatem și soluția redeschiderii adopțiilor internaționale și să identificăm cele mai bune soluții legislative.

Toate părerile trebuie ascultate, toate argumentele cântărite iar în final, în lege, îmi doresc să cuprindem prevederile legale care asigure unui număr cât mai mare dintre copii fără părinți șansa unei vieți normale, în familie, ocrotiți și îngrijiți.

Sursa imagine: https://glamour.ro/living/despre-copiii-sistemului-si-procesul-de-adoptie-din-romania-13493383

Continuare

Camera Deputaților

Senatorii au votat astăzi noua lege a adopției. Urmează dezbaterea finală în Camera Deputaților

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes