Social Media

Comunicate de Presă

Comunicat de presă: Amendament important la legea bugetului

Programul Start Up Nation trebuie sa continue, cu sprijin financiar guvernamental, consideră deputatul PSD Roxana Mînzatu, care a și depus un amendament la legea bugetului, în acest sens. Viitoarele alocări financiare trebuie dezbatute în Parlament, considera deputatul, care subliniază ce trebuie sa nu lipsească din bugetul pe 2020.

Publicat

pe

Comunicat de presă: Amendament important la legea bugetului

Deputatul PSD Roxana Mînzatu anunță ce amendamente a depus la legea bugetului de stat pentru anul 2020, amendamente care, însă, urmează să fie acceptate sau respinse strict prin voința Guvernul Orban care a ales să nu dezbată democratic bugetul în Parlamentul României ci să își asume răspunderea.

Roxana Mînzatu anunță că a depus un singur amendament la legea bugetului de stat alături de senatorul PSD Radu Oprea și de deputatul PSD Andrei Pop.

Amendamentul propune includerea în bugetul pe anul 2020 al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a sumei de 1,3 miliarde lei credite bugetare pentru plata proiectelor deja aprobate în ediția a doua a programului Start Up Nation dar și a sumei de 2 miliarde lei credite de angajament necesare pentru lansarea celei de-a treia ediții a programului dedicat antreprenorilor.

”Tăierea fondurilor Start Up Nation este o greșeală a guvernului Orban. Guvernul liberal nu înțelege că acest program este o investiție și nu o cheltuială. Bugetul propus de Guvernul PNL pentru 2020 lasă fără finanțare mii de antreprenori care au proiecte în derulare. Amendamentul depus de parlamentarii PSD include suma de 1,3 miliarde lei necesară pentru a plăti tuturor celor aproape 10 000 de antreprenori cu proiecte deja aprobate grantul Start Up Nation, așa cum este prevăzut în fiecare contract de finanțare. Față de antreprenorul român care a avut curajul de a accesa fonduri publice, obligațiile Statului rămân aceleași, indiferent de partidul care guvernează. PNL are datoria să trateze cu respect antreprenorii Start Up Nation și nu să îi descurajeze, prin amenințări nefondate, de la a mai aplica pentru finanțare nerambursabilă. Prin amendamentul nostru, am propus și alocarea de credite de angajament de 2 miliarde de lei, așa cum a prevăzut guvernul PSD în bugetele anilor trecuți, necesare pentru lansarea ediției următoare a Start Up Nation. Ca să genereze impactul dorit acest program trebuie bugetat așa încât să continue cel puțin cele 4 ediții prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 10/2017 prin care s-a înființat programul.” – a explicat deputatul Roxana Mînzatu.

Deputatul PSD informează că nu a depus niciun amendament legat de finanțarea lucrărilor la aeroportul internațional Ghimbav Brașov deși nu a văzut nicăieri în proiectul bugetului de stat pe 2020 și nicisuma de 358 de milioane de lei pe care parlamentarii PNL Brașov au cerut-o prin amendament la bugetul pe 2019.

”Am auzit despre intenția Guvernului de a aloca în anul 2020 suma de 50 de milioane lei pentru a susține cheltuielile cu realizarea aeroportului Brașov. Ca și suma de 23 milioane de lei obținută de parlamentarii PSD-ALDE prin amendament aprobat la bugetului anului 2019, și alocarea de 50 milioane promisă de Guvernul actual va fi un ajutor util.”

Deputatul brașovean reamintește că orice ajutor financiar pentru o investiție majoră cum este aeroportul este de mare folos pentru a limita utilizarea de sume din împrumuturile contractate de Consiliul Județean Brașov de la bănci comerciale, sume ce vor trebui rambursate cu dobânzile aferente, în anii următori.

”Importantă este continuarea procesului pe care l-am început, de obținere a finanțării europene pentru aeroport, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Obținerea finanțării europene este un ajutor mult mai important decât pot fi aceste alocări limitate pe care Guvernele le pot oferi Brașovului din bugetul central. După acceptul experților Comisiei Europene, în octombrie 2019 am lansat oficial procesul de accesare a fondurilor europene pentru aeroport.

Fișa de proiect pe care lucrează experții BEI- Jaspers estimează posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru aeroportul Brașov de maxim 70 milioane euro. Nivelul acesta de finanțare nerambursabilă poate acoperi toate investițiile eligibile cu aeroportul efectuate de Consiliul Județean Brașov din 1 ianuarie 2014 și până ce obiectivul va fi pus în funcțiune” – mai arată deputatul PSD.

Continuare

Camera Deputaților

Comunicat de presă: Amendament important la legea bugetului

Calendar articole

decembrie 2022
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Articole de interes