Social Media

Deputat PSD

România implementează proiecte europene de peste 21 miliarde de euro. Creștere fără precedent a contractelor semnate pe fonduri UE

Publicat

pe

download

16.04.2019

Contractele semnate pentru proiecte realizate din fonduri europene au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii doi ani. Dacă în ianuarie 2017 rata de contractare nu depășea 5%, în aprilie 2019 a crescut până la 73,9%. 

„Cu toții ne dorim ca România să aibă un grad ridicat de absorbție a fondurilor europene. Însă acest lucru nu ar fi posibil fără o rată de contractare crescută. Practic, în momentul de față se implementează proiecte în valoare de 21,4 miliarde euro. Acest lucru a fost posibil printr-un mecanism performant de verificare și coordonare. Iar acest mecanism nu este secret, ci este realizat în mod transparent, pe portatul guvernarepsd.ro.

Oricine poate monitoriza acolo evoluția privind atragerea de fonduri europene, defalcată pe fiecare județ în parte. Ușurința cu care oricine poate ajunge la aceste date nu doar că ne ajută pe noi să urmărim mai bine întregul proces, dar și responsabilizează suplimentar toți factorii implicați în atragerea de fonduri UE,” a declarat Roxana Mînzatu, deputat PSD și coordonator al Departamentului de Fonduri Europene al PSD.

România se află la cel de-al doilea exercițiu de programare financiară multianuală. Toate statisticile ne demonstrează impactul pozitiv major pe care fondurile europene îl au în dezvoltarea României. În acest sens, pentru recuperarea decalajului față de Occident, una dintre prioritățile PSD este creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

„România este una dintre țările care pot beneficia cel mai mult de pe urma fondurilor europene. Timpul nu stă în loc însă, la fel cum nu o fac nici banii europeni. Ori suntem capabili să îi atragem acum, ori îi pierdem. Tocmai de aceea, una dintre prioritățile asumate de PSD a fost creșterea gradului de absorbție a fondurilor UE, iar rezultatele încep să se vadă,” anunță Roxana Mînzatu.

Departamentul de Fonduri Europene al Consiliului Național al PSD, coordonat de deputatul Roxana Mînzatu, este un organism intern al PSD care valorifică expertiza în domeniu și generează analize generale și specifice asupra atragerii de fonduri europene.

Printre primele acțiuni realizate de Departamentul de Fonduri Europene se numără actualizarea hărții investițiilor pe județe, realizate din fonduri europene atât de autoritățile publice cât și de mediul privat. Harta conține informații cu privire la contractele de finanțare semnate, finalizate și în curs de derulare din programele operaționale 2014-2020 finanțate cu fonduri europene (PNDR – doar investiții publice, POR, POCU, POCA, POIM, POC). Pentru fiecare judet sunt disponibile sume totale contractate dar si listele proiectelor pe www.guvernarepsd.ro

De asemenea, departamentul coordonat de deputatul Roxana Mînzatu va organiza în data de 7 mai o dezbatere cu privire la problemele specifice ale Programului Operațional Regional, dezbatere axată pe identificarea de soluții și răspunsuri la întrebările identificate în țară. La eveniment vor participa atât conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și reprezentanți ai Autorității de Management POR.

 

Continuare

Camera Deputaților

România implementează proiecte europene de peste 21 miliarde de euro.  Creștere fără precedent a contractelor semnate pe fonduri UE

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes