Social Media

20 iunie 2018

”Mulţumesc, domnule preşedinte.

Dragi colegi,

Luni, Camera Deputaţilor a adoptat o lege extrem de importantă şi extrem de aşteptată în România. Este vorba despre modificări la Legea privind combaterea violenţei domestice, o lege care a fost iniţiată de Guvernul Viorica Dăncilă în luna februarie şi, în doar câteva luni, iată că avem adoptare în Parlamentul României şi avem o legislaţie gata să intre în vigoare.

Cu siguranţă, toţi cei care s-au luptat cu acest fenomen, care afectează sănătatea societăţii româneşti, violenţa în familie, violenţa împotriva femeii, apreciază conţinutul, dar şi determinarea pe care o găsim în prevederile acestei legi: obligativităţi pentru autorităţile locale cu privire la înfiinţarea, pentru prima dată în România, de locuinţe protejate, de centre de asistare a victimelor violenţei domestice, rezidenţiale, de linii de urgenţă, de centre de consiliere şi recuperare a agresorilor. Cu toţii, cu siguranţă, apreciază că pentru prima dată un proiect de lege se vede ordinul de protecţie provizoriu şi purtarea de dispozitive de monitorizare electronică pentru agresori, instrumente care au fost cerute de ani de zile, chiar dinainte, de când România a semnat Convenţia de la Istanbul, şi care, iată, acum sunt prevăzute în această lege. Cu toţii, cei care au luptat cu acest fenomen şi sunt multe organizaţii neguvernamentale care în judeţele României, din donaţii, din sponsorizări, uneori cu sprijinul primăriilor, au reuşit să înfiinţeze centre de sprijinire a victimelor, apreciază obligativitatea prevăzută de această lege, ca în doi ani de la intrarea în vigoare a legii, la nivel judeţean, măcar, dacă nu mai mult, în toată România autorităţile locale să înfiinţeze centre de adăpostire a victimelor violenţei domestice şi de consiliere, de diagnosticare medicală şi de sprijin.

Este o lege extrem de importantă! Poate noi, aici, în Parlament, nu am reuşit să-i dăm importanţa cuvenită, pe agenda noastră, cu foarte multe alte priorităţi, dar este un moment de cotitură şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, pe care o felicit, vine şi cu finanţare pentru ca, până autorităţile locale reuşesc să susţină aceste centre din resurse proprii, prin proiecte naţionale, din fonduri norvegiene şi din fonduri europene, să se înfiinţeze la nivel regional aceste centre de asistenţă.

Statul, pentru prima dată, îşi face datoria, în această zonă în care nu recunoaştem că avem o problemă şi este bine să o spunem de aici, de la tribuna Parlamentului, că am dat o lege bună, o lege aşteptată, o lege care îi va ajuta pe toţi cei care au suferit în tăcere abuz fizic, emoţional, psihologic şi sunt femei, şi sunt, poate, şi bărbaţi, şi sunt persoane din toate categoriile socio-profesionale şi este important să spunem că, prin legea aceasta, îi vom ajuta.

La Braşov am organizat, în noiembrie 2017, o conferinţă pe această temă şi mă bucur, ca deputat, că astăzi pot să le spun că Parlamentul României, Guvernul, au iniţiat această legislaţie, PSD a susţinut proiect şi le dăm soluţia legislativă cerută.”

Continuare

Camera Deputaților

Legea privind combaterea violenţei domestice

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes