Social Media

Deputat PSD

Inițiativă legislativă pentru constructorii români

Publicat

pe

Statia de metrou Titan

 30.10.2018

Am fost prezentă azi în fața a trei comisii parlamentare unde am susținut legea privind instituirea Zilei Naționale a Constructorului Român (14 septembrie).

Mulțumesc tuturor colegilor deputați care au dat greutatea cuvenită subiectului și au votat favorabil in fiecare comisie (administratie, cultura, drepturile omului).

Această lege mi-a fost cerută de breasla constructorilor ca un semn de apreciere pentru cei care au construit și construiesc, la propriu, România! În ultimul secol, sute de mii de constructori au pus umărul la felul în care arată astăzi România. Vorbesc despre profesioniști, oameni care s-au dedicat meseriei și care sunt și azi respectați oriunde au lucrat, în țară și în străinătate, înainte și după 1990.

Vreau ca această inițiativă legislativă să fie și un semnal pe care îl tragem cu privire la sectorul construcțiilor din România, un sector care a pierdut aproape 500.000 de angajați în ultimii 28 de ani. Este un sector care se confruntă cu o criză a forței de muncă din cauza faptului că specialiștii aleg să muncească în străinătate, pe salarii mai mari dar și din cauza faptului că tinerii ocolesc specializările în construcții din cauza complexității muncii și a nivelului de salarizare.

Tinerii trebuie încurajați să aleagă meserii în construcții, în anii următori trebuie să punem accentul pe componenta de formare profesională în construcții. Împreună cu breasla și Guvernul avem în vedere măsuri care să relanseze constructorii români profesioniști: măsuri privind salarizarea motivantă în sector, participarea companiilor la licitații publice dar și securitatea socială a forței de muncă din construcții, etc.

Împreună cu Ministerul românilor de pretutindeni lucrăm să valorificăm și expertiza și experiența românilor constructori care activează în diaspora.

Sectorul construcțiilor are capacitatea de a se relansa, reprofesionaliza și de a fi un pilon economic solid. În timp, e drept. Noi putem să sprijinim – prin măsuri economice dar și de recunoaștere a acestei bresle care, în mod concret, construiește România.

Proiectul legislativ: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17376

(Sursa foto: Wikipedia)

Continuare

Camera Deputaților

Inițiativă legislativă pentru constructorii români

Calendar articole

decembrie 2022
LMaMiJVSD
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Articole de interes