Social Media

Brașov

Finanțare UE POIM pentru investiția Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav AIBG

Publicat

pe

Finanțare UE POIM pentru investiția Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav AIBG

Finanțare UE POIM pentru investiția Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav AIBG

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

 

SCRISOARE

 

Adresată către:

Domnului Marcel Boloș,

Ministrul Fondurilor Europene

De către:

Deputat Roxana Mînzatu, Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 8 – Brașov

 

Subiectul scrisorii:

Finanțare UE POIM pentru investiția Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav AIBG

 

Domnule Ministru,

 

Ați vizitat Brașovul vineri, 3 iulie 2020, și, din relatările presei locale am înteles că, răspunzând la întrebarea mass media despre stadiul demersurilor pentru obținerea de fonduri UE pentru investiția Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav AIBG, răspunsul dumneavoastră a fost:

”cunoaşteţi demersurile făcute la CE pentru includerea în Masterplanul General de Transport, realizate în acest sens al asigurării finanţării lui. Este un proiect, cred eu, care va beneficia atât de susţinerea guvernului, cât şi de sprijin de finanţare din alte surse pe care România le accesează. (…) Nu cunosc să se fi pronunţat Consiliul Concurenţei asupra schemei de ajutor stat” (sursa: www.newsbv.ro).

Imprecizia răspunsului Dumneavoastră asociată cu lipsa totală de informare a opiniei publice și a brașovenilor din ultimele 8 luni despre progresul în obținerea unui sprijin financiar UE pentru acest obiectiv mă îngrijorează și mă determină să vă adresez prezenta întrebare.

Așa cum v-am informat și în scrisoarea dedicată explicit Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav, anexată la scrisoarea mea de predare a mandatului de ministru, obținerea unei finanțări europene pentru investiția Aeroport Internațional Brașov Ghimbav a reprezentat o prioritate în perioada în care am condus Ministerul și pentru care s-au făcut câțiva pași importanți. În acea etapă Ministerul Fondurilor Europene a fost un actor pro-activ, care și-a asumat rolul de a mobiliza toate instituțiile naționale și europene în sprijinul acestei investiții și când am obținut inclusiv obținerea unui acord al Comisiei Europene precum și includerea proiectului în portofoliul de proiecte pregătite cu asistență tehnică BEI – Jaspers.

Nu reiau aici demersurile detaliate pentru că le puteți consulta recitind scrisoarea pe care v-am transmis-o la predarea mandatului sau solicitând informațiile de la subalternii din Minister.

 

Domnule ministru,

 

În mandatul meu am dispus și constituirea unui grup de lucru mixt dedicat Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav, constituit din reprezentanți ai acelor instituții care au un rol în realizarea, avizarea și finanțarea unui obiectiv de tip aeroport internațional regional nou la Brașov: Consiliului Județean Brașov, Consiliului Concurenței, Ministerului Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, Ministerul Transporturilor – Organismul Intermediar Transport și Consiliul Concurenței.

La momentul 4 noiembrie 2019, când ați preluat conducerea ministerului, era programată întâlnirea de lucru din data de 8 noiembrie 2019. Această întâlnire s-a desfășurat, tema principală a fost abordarea unitara in relatia cu Comisia Europeană pe tema aprobării investiției din perspectiva legislației europene pe tema ajutorului de stat. Menționez această întâlnire pentru că este ultima etapă despre care eu și brașovenii avem cunoștință, după care pentru au urmat opt luni de tăcere pe subiect, în care nu am mai primit nicio informare cu privire la evoluția demersurilor.

Permiteți-mi, domnule ministru, să reamintesc (sau să vă informez, în situația în care nu cunoașteți) care a fost Planul de Acțiune și calendarul agreat de grupul de lucru dedicat aeroportului Brașov în ședința din 8 noiembrie 2019:

 • transmiterea de catre solicitantul finantarii – AIBG (prin Consultant), a documentelor privind prenotificarea si a studiului de trafic – realizat in data de 08.11.2019;
 • transmiterea de catre Consiliul Concurentei (CC) a unor documente suport pentru sustinerea demersului – termen 15.11.2019;
 • transmiterea de catre Jaspers a unui document consolidat, dezvoltat, privind justificarea SIEG;
 • transmiterea de catre toate institutiile implicate a observatiilor asupra documentelor supuse analizei – termen 06.12.2019;
 • integrarea observatiilor  de catre Consultant (in functie de volumul si complexitatea acestora) – termen 20.12.2019;
 • transmiterea setului de documente de prenotificare (ulterior avizarii sale in cadrul Consiliului Concurenței) catre CE – termen 01.02.2020;
 • primirea feedback din partea Comisiei Europene – termen orientativ iunie 2020;
 • transmiterea documentelor privind notificarea (cu integrarea observatiilor primite de la CE) – termen orientativ iulie 2020;
 • inceperea elaborarii aplicatiei de finantare de catre AIBG, in baza datelor din notificare – iulie 2020;
 • demersuri pentru modificarea ghidului solicitantului si a Programului de catre Autoritatea de Management POIM si de către Organismul Intermediar Transport (in prealabil vor avea loc consultari între România și Comisia Europeană) – iulie 2020;
 • adoptarea deciziei de finantare a proiectului – noiembrie 2020;
 • adoptarea deciziei de modificare a Programului Operational – noiembrie 2020.

 

Întrebările mele punctuale, Domnule Ministru, sunt:

 

 1. După întâlnirea de lucru din data de 8 noiembrie, care a fost activitatea desfășurată de grup de lucru mixt dedicat Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav și cu ce rezultate concrete?
 2. Care este stadiul actual al fiecărei măsuri din planul de acțiuni convenit în reuniunea din data de 8 noiembrie 2019?

 

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul la această adresă pe care v-o transmit în absența posibilității de a adresa întrebări sau interpelări pe parcursul sesiunii parlamentare extraordinare.

 

Deputat PSD Brașov

Roxana Mînzatu

 

13 Iulie 2020

Document in format .pdf

Scrisoare transmisă la predare primire mandat ministru fonduri europene – 4 noiembrie 2019

Continuare

Camera Deputaților

Finanțare UE POIM pentru investiția Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav AIBG

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes