Social Media

Blog

Atelier de Idei – Afaceri Lansate cu Fonduri Europene

Publicat

pe

WhatsApp Image 2019 05 15 at 16.24.10

15.05.2019

Departamentul pentru Fonduri Europene al PSD a organizat astăzi, la Brașov, primul eveniment local la care au participat, în principal, antreprenori care, în ultimii doi ani, s-au lansat în afaceri accesând programe de finanțare nerambursabilă disponibile în România. La eveniment au fost prezenți reprezentanții Agenției Regionale Brașov pentru IMM, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului și ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov, consilierul local Alexandra Crivineanu și consilierul județean Adrian Iatan. De asemenea, au asistat persoane interesate să acceseze și ele, în viitor, programele de finanțare nerambursabilă prin care Guvernul susține antreprenoriatul dar și să învețe din experiența celor care au făcut deja acest pas.

Evenimentul, desfășurat sub forma unui atelier, este o inițiativă a deputatului PSD, Roxana Mînzatu, coordonatorul național al Departamentului pentru Fonduri Europene al PSD. Organizarea a aparținut Luminței Vlaicu, antreprenor brașovean și consultant în domeniul energiei regenerabile și al programelor de finanțare.

Douăzeci de antreprenori din Brașov și Covasna și-au prezentat experiența proprie în accesarea de fonduri nerambursabile dar și în derularea afacerii. Totodată, aceștia au dezbătut pe marginea cadrului legal aplicabil companiilor care aplică pentru finanțare europeană sau guvernamentală.

„Atelierul– Afaceri Lansate cu Fonduri Europene este primul eveniment al Departamentului pentru Fonduri Europene al PSD pe care îl organizăm în afara Bucureștiului. Este un semnal pe care am dorit să îl dăm, aici, la Brașov, că ceea ce am promis prin Programul Guvernamental StartUp Nation, de a relansa spiritul antreprenorial al românilor, se întâmplă și că fondurile publice alocate antreprenoriatului – fie că sunt europene sau naționale – au dat viață unor idei de afaceri viabile, frumoase, necesare. Am cules, astăzi, de la participanții la atelier idei și măsuri care sunt necesare pentru a dezvolta afacerile lansate sau care pot îmbunătăți procesul de accesare a finanțărilor pentru start-up-uri, pe viitor. Un fapt este clar: avem astăzi circa 8000 de afaceri funcționale datorită programului StartUp Nation, lansat de PSD, și acesta este un indicator limpede al eficienței guvernamentale în stimularea antreprenoriat”, a susținut Roxana Mînzatu.

„Atelierul de azi a generat câteva propuneri, idei, care toate țin de forța de muncă, de statutul angajaților companiilor. Pe de o parte, vom susține ca în cadrul programului StartUp Nation, beneficiarii să poată angaja persoane cu normă parțială de lucru în îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de punctare. Ar fi o măsură care va asigura acces sporit la forța de muncă disponibilă și diversificare pe piața muncii. Pe de altă parte, am reținut argumentele antreprenorilor care au ridicat problema acordării subvenției de 2250 de lei lunar din partea AJOFM pentru cei care angajează persoane din diverse categorii țintă – tineri absolvenți de liceu sau facultate, persoane cu vârsta mai mare de 45 de ani, etc. Astăzi, companiile lansate cu fonduri StartUp Nation, care au cheltuit fondurile doar pe achiziția de echipamente, și care sunt în căutare de noi angajați pentru a se dezvolta nu pot beneficia de subventiile acordate de AJOFM. Cred că ar fi bine să căutăm modalități legale pentru a elimina această restricție. Este bine să reacționăm la nevoile companiilor cu potențial de creștere și să facem tot posibilul pentru a susține dezvoltarea lor. Ne dorim ca antreprenorii de azi care găsesc oportunități de creștere economică să poată beneficia de toate stimulentele acordate de guvernul PSD.

Concluziile atelierului vor fi validate în cadrul Departamentului Fonduri Europene al PSD și vor fi prezentate colegilor mei din ministerele responsabile pentru a fi analizate și transpuse în legislație.”, a declarat Roxana Mînzatu.

Continuare

Camera Deputaților

Atelier de Idei - Afaceri Lansate cu Fonduri Europene

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes