Social Media

Deputat PSD

Apel: Mai multe resurse pentru Grupurile de Acțiune Locală!

Publicat

pe

Apel: Mai multe resurse pentru  Grupurile de Acțiune Locală!

Apel: Mai multe resurse pentru  Grupurile de Acțiune Locală!

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

 

ÎNTREBARE

 

Adresată către:

Domnului Ministru Adrian Oros,

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De către:

Deputat Roxana Mînzatu, Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 8 – Brașov

 

Subiectul întrebării:

Fondurile care vor fi gestionate de Grupurile de Acțiune Locală GAL – rurale în exercițiul financiar 2021-2027

 

Domnule Ministru,

 

Pentru mediul rural din România este important ca Guvernul actual, responsabil de negocierile cu Comisia Europeană pentru definirea viitoarelor programe operaționale 2021-2027, să facă toate demersurile necesare pentru a întări capacitatea GAL-urilor (Grupurilor de Acțiune Locală) de a sprijini satele României prin utilizarea fondurilor UE din exercițiul financiar multianual 2021-2027.

Actorii din mediul rural – fermieri, antreprenori, autorități locale, ONG-uri, își doresc, în general, ca GAL-urile să aibă la dispoziție mai multe resurse financiare în următorul exercițiu financiar pentru a ajuta mai consistent la dezvoltarea satului românesc. Colaborarea dintre solicitanții de fonduri UE (PNDR) și GAL-uri s-a dovedit a fi eficientă iar, din ce cunosc, credibilitatea GAL-urilor în fața beneficiarilor este semnificativ mai mare decât a altor entități care gestionează bani europeni. Acest fapt se datorează inclusiv apropierii reale a personalului GAL-urilor de nevoile și specificul fiecărei localități și a fiecărui solicitant / beneficiar de fonduri.

România trebuie să crească alocarea financiară pentru GAL-uri din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Un procent de 15% din alocarea viitorului Program dedicat dezvoltării rurale ar reprezenta o șansă pentru satul românesc.

Un alt obiectiv obligatoriu îl reprezintă și obținerea unor alocări financiare cât mai mari rezervate GAL-urilor rurale din fondurile politicii de coeziune, în special din Fondul Social European Plus 2021-2027.

Ca atare, vă rog, domnule ministru, să îmi transmiteți în răspunsul la prezenta întrebare:

  • Dacă intenționați să întăriți capacitatea Grupurilor de Acțiune Locală și să creșteți rolul acestora, iar dacă răspunsul este pozitiv cum intenționați să faceți aceste demersuri
  • Dacă intenționați să măriți, față de exercițiul financiar prezent, bugetul din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pe care GAL-urile îl vor utiliza și care este nivelul financiar pe care îl vizați
  • Dacă ați demarat colaborarea cu Ministerul Fondurilor Europene pentru ca, din fondurile aferente Politicii de Coeziune să fie rezervate sume pentru apeluri care să fie adresate Grupurilor pentru Acțiune Locală și, dacă da, în ce stadiu sunteți, ce Programe vor susține GAL-urile în viitor, ce nivel al alocărilor vizați.

 

Solicit răspuns în scris.

 

Cu stimă,

Deputat PSD Brașov

Roxana Mînzatu

 

23 iunie 2020

 

document format .pdf

Continuare

Camera Deputaților

Apel: Mai multe resurse pentru  Grupurile de Acțiune Locală!

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes