Social Media

Deputat PSD

Am interpelat Guvernul Orban: finanțarea sănătății cu fonduri UE, încotro?

Nevoia de investiții în sistemul medical din România este foarte mare iar fondurile europene sunt o resursă vitală, atât Fondul European pentru Dezvoltare Regională FEDR cât și Fondul Social European FSE.

Publicat

pe

Am interpelat Guvernul Orban: finanțarea sănătății cu fonduri UE, încotro?

INTERPELARE

Adresată către: 

Domnului Marcel Ioan Boloș

Ministrul Fondurilor Europene

Domnului Victor Costache

Ministrul Sănătății

 

De către: 

Deputat Roxana Mînzatu, Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 8 – Brașov

 

Subiectul interpelării:

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 – finanțarea sănătății din România cu fonduri UE, încotro?

 

Domnilor Miniștri,

 

Nevoia de investiții în sistemul medical din România este foarte mare iar fondurile europene sunt o resursă vitală, atât Fondul European pentru Dezvoltare Regională FEDR cât și Fondul Social European FSE.

 De aceea, în mandatul meu de ministru al fondurilor europene,  am lansat ideea ca în exercițiul financiar 2021-2027 să avem un program operațional dedicat sănătății: Programul Operațional Sănătate, în cadrul căruia să finanțăm integrat spitalele regionale, cercetarea medicală, informatizarea actului medical, continuarea programelor de screening și prevenție medicală, continuarea programelor de instruire pentru personalul medical.

 Având în vedere, Domnilor Miniștri, că au trecut 3 luni de la preluarea mandatului și că ați preluat și pocesul de negociere cu Comisia Europeană cu privire la programarea 2021-2027 vă rog să îmi comunicați:

– care este strategia Dumneavoastră de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027 pentru sănătate

–  dacă ați păstrat abordarea unui Program Operațional dedicat sănătății, opțiune pe care Guvernul PSD  avut-o.

–  ce sume și reguli prevedeți pentru finanțarea în exercițiul 2021-2027 a programelor de screening și prevenție, a cercetării și inovării în domeniul medical, a informatizări sistemului medical, a modernizării sistemului de transfuzie.

De asemenea, vă rog, în mod specific, ca în viitoarea programare 2021-2027 să fie eligibile toate spitalele regionale și să nu limitați accesul la aceste fonduri doar pentru cele 3 spitale identificate în exercițiul 2014-2020.

Dau exemplul concret al viitorului spital regional Brașov pentru care BERD realizează astăzi studiul de fezabilitate, analizând scenariul finanțării investiției în sistem PPP. Pentru acest spital terenul aferent este identificat din 2017 și transferat cu destinație în proprietatea primăriei Brașov prin lege din 2018, planificare urbanistică este finalizată și se aduc rețelele de utilități la limita proprietății. Pentru o astfel de investiție este necesar ca participarea financiară publică la proiect, (a autorității locale brașovene sau a statului) să poată fi susținută măcar parțial din fondurile Uniunii Europene.

Chiar dacă fazarea costurilor spitalelor Iași, Cluj și Craiova va consuma resurse importante din exercițiul 2021-2027, vă rog să nu limitați eligibilitatea spitalelor regionale doar la cele 3 locații ci să permiteți în formularea textului viitorului Program Operațional dedicat sănătății eligibilitatea tuturor spitalelor regionale de a solicita asistență financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Vă rog să răspundeți la această propunere în răspunsul pe care mi-l veți furniza la prezenta interpelare.

 

Vă mulțumesc anticipat.

Solicit răspuns verbal și în scris.

Deputat PSD,

Roxana Mînzatu

 

3 februarie 2020

Interpelare MFE – MS 3 februarie 2020 – varianta .pdf

Continuare

Camera Deputaților

Am interpelat Guvernul Orban: finanțarea sănătății cu fonduri UE, încotro?

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes