Social Media

Blog

Trei milioane de români cer participarea la Referenedumul pentru familie

Publicat

pe

afis familia traditionala

27.09.2018

Nu clasa politică ne invită să participăm la Referendumul pentru familie, ci trei milioane de români!

Spațiul public, mai ales cel online, este plin, la această oră de îndemnuri de a boicota referendumul vizând modificarea articolului 48 din Constituția României care definește Familia. O propagandă agresivă vinde “boicotarea referendumului”, atribuind mincinos acest demers de revizuire a legii fundamentale fie clasei politice, fie unui partid sau unui lider politic.

Se spune că revizuirea Constituției e inutilă, pentru că avem deja prevederile necesare în Codul Civil sau în alte legi. Se spune că mai bine am face lucruri concrete pentru familii ori pentru a elimina violența domestică. Voci indignate spun că se face risipă de bani cu organizarea referendumului pentru familie, iar fondurile acestea ar fi mai bine investite în școli  sau spitale.

Este o capcană acest mod de a pune problema dar,

este o capcană din care putem ieși ușor.Referendumul pentru definirea familiei trebuia organizat pentru că a fost cerut de trei milioane de români. Este, deci, despre respectul pe care ni-l acordăm noi, unii altora, si NU politicienilor. Acest respect este cel care trebuie sa ne facă să ne exprimăm opțiunea noastră în 6 si 7 octombrie 2018.

Modificarea Constituției se impunea, dincolo de ce avem în alte legi în prezent, pentru că doar în legea fundamentală se fixează temelia tuturor celorlalte legi, în Constituție există reglementările care au legatură cu valorile și viziunea majorității românilor pentru societatea pe care ei o formează. Și, spre deosebire de orice altă lege, conținutul Constituției se stabilește de către toți românii, nu doar de aleșii lor.

Dacă am alege să cădem în capcana menționată la început, am putea ieși din ea cu exemple despre bani publici investiți în bunăstarea familiilor.

Salarizarea care a crescut atât în mediul public dar și în mediul privat, este o realitate și o investiție în oameni care va continua. În ianuarie 2017, nivelul salariului minim era de 1250 lei, pentru ca acum să fie 1900 lei, urmând să fie 2150 lei din 1 ianuarie 2019. E important efortul acesta, de a crește în continuare acest salariu minim, care nu este facil pentru angajatori, dar 1,5 milioane români încă lucrează pe salariul minim. Salariul mediu brut în economie este astăzi de 4510 lei. Pentru bunici pensiile au crescut prin mărirea continuă a punctului de pensie, ajuns azi la 1100 lei. Pentru viitorii pensionari, e bine să știe că amenințătorul deficit la fondul de pensii s-a redus cu jumătate prin disputatul transfer contribuțiilor salariale de la angajator la angajat, Pentru părinții cu simț antreprenorial se derulează programe care oferă subvenții de la stat de 40.000 euro precum Start Up Nation care, la prima ediție din 2017, a finanțat 8500 de firme noi astăzi funcționale.

Da, familia este măcinată de un flagel cu care trebuie cu toții, nu doar instituțiile, să luptăm cu adevărat: violența domestică. Totuși, anul acesta Parlamentul a votat pentru prima dată înăsprirea legii de combatere a violenței domestice, prin care am introdus ordinul de restricție provizoriu, ce se acordă pe loc, sau brățara electronică pentru monitorizarea agresorilor. Guvernul a oferit fonduri europene de 14 milioane de euro pentru ca în fiecare județ să se amenajeze locuințe protejate dedicate victimelor, centre de zi dar și cabinete vocaționale pentru a ajuta victimele să obțin unui loc de muncă după ieșirea din situația de abuz.

Familia, românii au nevoie de instrumente pentru o viață decentă pe tot parcursul vieții, dincolo de ceea ce ei reușesc prin forțe proprii. Guvernul a introdus prin Ordonanță de Urgență programul Growth – care are mai multe componente ce va oferi populației facilități acesibile de creditare sau scheme nerambursabile. Se începe cu “Investește în tine”, program de creditare pentru tinerii aflați în educație și formare între 16 şi 26 ani, în valoare de maxim de 40.000 de lei cu dobândă zero, garantat în proporţie de 80% de către stat. Beneficiarii pot beneficia în plus de 20.000 de lei dacă sunt angajaţi sau se angajează în timpul derulării programului. În toamna aceasta legiferăm următoarele componente ale programului, și anume: Economii Junior, Investim în copii – investim în viitor, Investim în Locuințe de Serviciu, Contul de economii Senior, Rezidențe moderne pentru vârsta a treia.

Și insist să amintesc despre Spitalul de Obtetrică-Ginecologie Brașov, care a beneficiat de finanțare guvernamentală de 30 milioane lei pentru ca ceea ce era denumit ”Corpul Vechi”, să arate și să fie dotat la standarde înalte. Așa putem vorbi de o plasare a unității sanitare pe locul 3 la nivel national din punct de vedere al gradului de satisfacție al pacienților.

Acestea au fost câteva exemple despre ce a făcut și va face Guvernul și Parlamentul în interesul românilor, al familiei, al părinților, al copiilor, al bunicilor.

Acestea fiind lămurite, să ieșim din capcană!

Eliminăm discuția politică din ecuație, eliminăm manipularea și decidem cum răspundem propunerii pe care ne-o fac peste 3 milioane de concetățeni. Important este să nu îi ignorăm și să ne spunem părerea.

Din respect pentru ei și dacă în mod real credem în democrația pe care o invocăm cu toții, trebuie să ne prezentăm la vot. Constituția este despre valorile spre care tindem ȘI pe care, împreună, le putem limpezi!

Continuare

Camera Deputaților

Trei milioane de români cer participarea la Referenedumul pentru familie

Calendar articole

noiembrie 2022
LMaMiJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Articole de interes