Social Media

Blog

Prezentare oferită la conferința Fonduri Europene pentru Viitor

Adevărul este că bâjbâim. Lipsește un calendar clar al pregătirii, accesării, derulării oportunităților de finanțare care vor deriva din ultra-invocatele 80 de miliarde euro. Actualii decidenți nu își asumă acest calendar, este clar. Ori, în absența acestui calendar, este dificil să construiești un dialog și încredere cu potențialii solicitanți sau beneficiari ai acestor bani.

Publicat

pe

Prezentare oferită la conferința Fonduri Europene pentru Viitor

Sâmbătă, 17 aprilie 2021, la invitația PES Activists și a europarlamentarului S&D Victor Negrescu am fost unul din speakerii conferinței ”Fonduri Europene pentru Viitor”. Evenimentul, organizat in format hibrid, s-a transmis din comuna Cunta, județul Alba. Au participat atât persoane interesate din zona publică cât și antreprenori și reprezentanții ai ONG.

Prezentarea mea – o puteți vedea aici – a fost doar o trecere în revistă a domeniilor care ar putea fi finanțate și a alocărilor potențial disponibile, conform informatiilor publice disponibile. Informația disponibilă despre viitoarele finanțări ridică multe semne de întrebare, rezerve și condiționări.

Suntem în aprilie 2021. Este primul an al noului exercițiu financiar multianual 2021-2027. De imediat 3 ani se vorbește despre noile alocări ale fondurilor structurale și de coeziune. De aproape un an se discută despre alocările pentru reacția la pandemie, vestitul PNRR – Planul Național pentru Redresare și Reziliență. În total, vorbim despre circa 80 miliarde de euro, o bună parte nerambursabili, o parte (circa 14 miliarde euro) – sume pe care le vom rambursa.

Problema este că doar vorbim. Iar de aici și până la nevoia de concret a României a fost și rămâne un drum lung.

Cei cărora le tot spunem să fie pregătiți pentru că vin zecile de miliarde de euro așteaptă o informație mult mai precisă și mai profesionistă:

  • la ce instituție și la ce program aplică?
  • când aplică?
  • cu ce documente aplică?
  • care va fi modul de selecție al proiectelor?
  • care sunt regulile pe care trebuie să le îndeplinească?
  • ce sume poate solicita și cu ce sume trebuie să contribuie?
  • când se poate aștepta să înceapă realizarea efectivă a investiției / proiectului vizat?

Suntem departe de a putea avea aceste informații în România. Nu mă aștept la lansarea de linii de finanțare din Programe Operaționale 2021-2027 mai repede de semestrul II al anului 2022.

Despre PNRR 2021-2026 – pentru finanțările din acest program da, chiar ar trebui să se poată depune proiecte începând cu toamna acestui an… pentru că termenele sunt mult mai stricte aici, până în 31.12.2022 va trebui să avem, deja, contracte semnate pentru un cuantum 70% din granturi, adică pentru vreo 11 miliarde euro.

Continuare

Camera Deputaților

Prezentare oferită la conferința Fonduri Europene pentru Viitor

Calendar articole

septembrie 2023
LMaMiJVSD
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Articole de interes