Social Media

Blog

Operaționalizarea celor patru ITI – Delta Dunării, Valea Jiului, Țara Făgărașului, Moții Țara de Piatră

Publicat

pe

Operaționalizarea celor patru ITI - Delta Dunării, Valea Jiului, Țara Făgărașului, Moții Țara de Piatră

Dacă în exercițiul financiar 2014-2020, România a implementat ITI doar în teritoriul Delta Dunării, cu o alocare de 1 miliard Euro, în exercițiul 2021-2027 România a reușit extinderea instrumentului la 4 teritorii. Extinderea a fost formalizată prin prevederile Legii 176/2020 (Programul Național Pilot de Descentralizare), la care a contribuit și eu, prin amendamente, în calitatea mea de deputat, de la acea vreme.

Joi, 8 decembrie 2022, am convocat, la sediul Guvernului, o reuniune privind stadiul și planul de măsuri pentru 2023 pentru cele 4 teritorii care vor utiliza fonduri europene prin mecanismul ITI – Investiție Teritorială Integrată. La reuniunea au participat reprezentanții asociațiilor pentru dezvoltare intercomunitară din cele 4 teritorii, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației precum și ai Cancelariei Prim-Ministrului României.

  • Delta Dunării
  • Valea Jiului– zonă minieră monoindustrială aflată în proces de reconversie economică
  • Țara Făgărașului – microregiune preponderent rurală cu o pondere semnificativă a zonelor defavorizate
  • Moții Țara de Piatră – zonă montană preponderent rurală, cu decalaje demografice majore față de media națională

Accesul la fonduri europene se va realiza prin:

  • alocări dedicate pentru ITI relevant în cadrul unor programe/priorități
  • punctaj suplimentar în procesul de selecție

Finanțarea se va realiza, desigur, în conformitate cu nevoile identificate în strategia de dezvoltare a fiecărei microregiuni.

De reținutaceste alocări nu sunt în plus față de alocare României (nu sunt sume extra, obținute de la Comisia Europeană) ci acestea se alimentează / decupează din alocarea națională deja aprobată pentru România pentru 2021-2027.

Împreună cu echipa MIPE, s-au agreat următoarele etape, printre care elaborarea unor orientări naționale privind operaționalizarea Investițiilor teritoriale integrate, constituirea unei stucturi care să coordoneze finanțatorii care susțin ITI, solicitarea de fonduri din asistența tehnică pentru funcționarea structurilor de guvernanță ITI. Echipa MIPE va continua să lucreze cu cele 4 teritorii pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene.

Continuare

Camera Deputaților

Operaționalizarea celor patru ITI - Delta Dunării, Valea Jiului, Țara Făgărașului, Moții Țara de Piatră

Calendar articole

februarie 2023
LMaMiJVSD
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 

Articole de interes